• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[164] ktora wtyczka ktory komputer?

gifwwl

Nowy
Auto
146 2.0 TB Junior była, teraz jedyne słuszne AR GT
Witam.
mam taki problem rozlaczylem komputery od wiazki silnika i teraz nie pamietam ktory byl gdzie. Jeden to motronic a drugi tez bosh ale nie motronik i mam dwie identyczne wtyczki, jedna czarna druga biala i ktory gdzie podlaczyc? mam znajomego w serwisie ale mowi ze nie wie ale wie ze sztuka kosztuje 3000zl :( wiec niechce sie pomylic

Witam. Musisz uważać z podłączeniem. Obie wtyczki są jednakowe ale mają w innym miejscu zasialnie i masę - można spalić obie centralki. Co do podłączenia, centralkę Motronic podłączasz do wtyczki, z której wychodzi wtyczka do diagnostyki (trzy piny). Powodzenia.

To ja podepnę się pod temat. Gdzie znajduje się wtyczka diagnostyczna ?

Wtyczka diagnostyczna silnika jest za konsolą środkową (1. osłona boczna od strony pasażera) lub pod dywanikiem w tych okolicach. Tradycyjnie w alfach, najbardziej wrażliwe na wilgoć urządzenia są umieszczone pod nagrzewnicą - sterownik silnika, ABS i poduszek. Wtyczka jest na trzy piny i obsługuje tylko silnik. Od pozostałych sterowników są w innych miejscach :poduszka, zestaw wskaźników - pod deską, okolice bezpieczników; ABS - z przodu pod maską w okolicach prawego reflektora; klima - pod klapką przy drzwiach po stronie pasaźera; alarm - bagażnik, po prawj stronie pod wykładziną boczną obok syreny; zawieszenie - bagażnik, po lewej stronie pod wykładziną boczną między nadkolem a podszybiem. Opisy te dotyczą wersji Super - po 93 r. W modelach wcześniejszych jest podobnie - oprócz ABS-u, wtyczka była przy sterowniku za osłoną 1.

Amortyzatory
Powrót