• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[164] wymiana alternatora w 164 ts

grzes.K

Nowy
Auto
AR 164 TS SUPER
powiedzcie proszę jak wyjąć alternator w 164 super TS. Wyjdzie w stronę kola obok amora?
Alternator podaje napięcie 14-13.9v bez obciążenia a jak się włączy światła i grzanie szyby to spada znacznie. kontrolka grzania szyby miga i słychać cykający przekaźnik.
Jeśli taki temat już był na forum to przepraszam i proszę o podesłanie linku

Większość mechaników powie ci żebyś zrobil to: http://i62.tinypic.com/10ymhvr.jpg ;)
Ale myślę że podniesienie auta, zdjęcia koła i nadkola powinno pomóc ;)

I najlepiej robić to na kanale.

Czekam na info ile h Ci to zajęło ;)

A i ja bym obstawiał słaby naciąg paska od alternatora bo u mnie tak było.

Ostatnia edycja:
to, że napięcie spada przy włączonych światłach i grzaniu szyby to NORMALNE...

to, że na wolnych obrotach cyka przekaźnik od grzania szyby to też NORMALNE...

altka wymienisz a nic się nie zmieni...

- - - Updated - - -

mój alternator się rozleciał, wsadziłem wyremontowany ze 145 1.7 16V boxer (jest taki sam) i jest tak samo...

Dziwne to jest. Pierwszy raz się z tym spotykam. nie miałem do tej pory nigdy problemu z odpaleniem ale ten cykający przekaźnik bardzo mnie wkurza. No i jak się władczy wentylator chłodnicy to pobór prądu jest tak duże że aż silnik dławi- dlatego wykluczył bym naciąg paska.
Zbieram się do tej wymiany ja sójka ale do tej pory nie znalazłem czasu.
A czy może tyć inny powód takich objawów? czy to taki "urok" tego auta

no jak dostanie dużego poboru prądu to wiadomo, że troszkę na obrotach się to odbije :)

Amortyzatory
Powrót