• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[164] Rozmowy o AR 33/164 - mini Shoutbox

To już wolę jeździć z telefonem "na przyssawce" i włączonym GPS - dopóki nie padnie gniazdo zapalniczki albo ładowanie hehe

Zanim posuniesz się do jakichś poważniejszych prac, weź sobie zdejmij daszek zegarów(może być potrzeba zdjęcia osłon kolumny) i podczas jazdy pogmeraj ręką w kabelkach - może zobaczysz reakcję wskazówki i będziesz miał jasność. Ja miałem problem taki, że czasem prędkościomierz przestawał działać sam z siebie, a czasem wracał do życia. Przekładałem całe zegary i potem same prędkościomierze, osobno tarcze, płytka stykowa zegarów, itp. To wszystko zupełnie niepotrzebnie, bo okazało się, że winny jest kabelek wiązki z ułamanymi żyłami - parę cm od wtyczki. :o Prowizorycznie wystarczyło go naprężyć/zapętlić i... niestety, ale prowizorka działa dobrych parę lat. :D

Ostatnia edycja:
Zanim posuniesz się do jakichś poważniejszych prac, weź sobie zdejmij daszek zegarów(może być potrzeba zdjęcia osłon kolumny) i podczas jazdy pogmeraj ręką w kabelkach - może zobaczysz reakcję wskazówki i będziesz miał jasność. Ja miałem problem taki, że czasem prędkościomierz przestawał działać sam z siebie, a czasem wracał do życia. Przekładałem całe zegary i potem same prędkościomierze, osobno tarcze, płytka stykowa zegarów, itp. To wszystko zupełnie niepotrzebnie, bo okazało się, że winny jest kabelek wiązki z ułamanymi żyłami - parę cm od wtyczki. :o Prowizorycznie wystarczyło go naprężyć/zapętlić i... niestety, ale prowizorka działa dobrych parę lat. :D

W starych autach najprostsze naprawy czasem są najskuteczniejsze hehe
Ja obstawiam coś z kabelkami bo skoro raz działam, a raz nie to coś nie łączy.
Zresztą będę przy tym grzebał pewnie w marcu bo teraz w garażu dłubię przy V6 ;)

Poradzcie proszę. Alfa nie lubi autostrady. Na mieście spoko. Na autostradzie po 100km zaczyna kichac szarpać. Komputer wywala bład przeplywomierza. Wymienić? Nowy raczej nie osiągalne.
Ciekawe jest ze tylko na autostradzie
Alfa 164 ts super

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

Poradzcie proszę. Alfa nie lubi autostrady. Na mieście spoko. Na autostradzie po 100km zaczyna kichac szarpać. Komputer wywala bład przeplywomierza. Wymienić? Nowy raczej nie osiągalne.
Ciekawe jest ze tylko na autostradzie
Alfa 164 ts super

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

Te przepływomierze podobno Chińczycy regenerują.
Jeśli na pewno to przepływka to ostatecznie miałbym używaną sprawna. Ale muszę zobaczyć czy mam więcej niż 1 na zapas bo nie chcę zostać bez zapasowej części.

Przepływomierz do 164 pasuje z opla Calibry, Vectry 1 na złomach osiągalne

Jak zwiększyć obroty na postoju w 164 3.0 V6 12V 1996 rok?
Mam za niskie około 700-800 obr/min, a powinno być 900-950 obr/min.

Jak zwiększyć obroty na postoju w 164 3.0 V6 12V 1996 rok?
Mam za niskie około 700-800 obr/min, a powinno być 900-950 obr/min.
Mam ten sam problem, ale w drugą stronę - 1250rpm minimum i w górę na biegu jałowym. Będę walczył w weekend. Regulacja linek przy przepustnicy?

Wysłane gołębiem pocztowym.

jak wszystko sprawne i szczelne ( kolektor, przepływomierz i silnik krokowy ) to jest w przepływomierzu śruba do regulacji co ( od góry często zaślepiona jest na klucz ampulowy i tam można też cuś wyregulować

jak wszystko sprawne i szczelne ( kolektor, przepływomierz i silnik krokowy ) to jest w przepływomierzu śruba do regulacji co ( od góry często zaślepiona jest na klucz ampulowy i tam można też cuś wyregulować

O to tutaj powalczę a co do linek to chyba nie wiele pomaga bo po wyregulowaniu na linkach było ok ale po jakimś czasie jak odpaliłem to wszystko wróciło s powrotem do punktu wyjścia.

Ostatnia edycja:
Linkami niczego nie regulujemy , linka ma być delikatnie napięta przy zamkniętej przepustnicy. Najlepiej sprawdzić czy na TPS jest zwarcie, jeżeli nie to ustawić przełącznik. Po tej operacji musi sterownik sam regulować wolne obroty. Jak reguluje, a obroty nie są właściwe można zobaczyć ustawieniem CO. Jak dalej jest źle to musisz podmienić przepływomierz.

Czy pompa oleju w 164 3.0 V6 12V była taka sama jak w 164 3.0 V6 24V?
I czy taka sama pompa oleju była w silniku 3.0 V6 12V z 1992 i w 1997?

Ktoś z forum kupił wczoraj szarą 164 2.0 v6 na południu Polski? :)

Wiem chyba kto, ale nie powiem. Niech sie sam pochwali :D

A tak na marginesie, pojawila sie zapowiedz zlotu z okazji rocznicy 30 lat Alfy 164 - odbedzie sie 24.6. w muzeum w Arese (kolo Milana). Obecny bedzie "V10 potwor", bedzie tez jazda po torze :)
Niestety nie mam dosyc postow wiec nie moge wrzucic linka :(
U nas na czeskim forze juz sie o tym dyskutuje wiec moze ktoś pojedzie :) (tez o tym rozmyslam)

Czy pompa oleju w 164 3.0 V6 12V była taka sama jak w 164 3.0 V6 24V?
I czy taka sama pompa oleju była w silniku 3.0 V6 12V z 1992 i w 1997?
pompa olejowa jest taka sama we wszystkich 12v w 24 są już inne pompy

pompa olejowa jest taka sama we wszystkich 12v w 24 są już inne pompy

Wielkie dzięki ;)

- - - Updated - - -

Wiem chyba kto, ale nie powiem. Niech sie sam pochwali :D

A tak na marginesie, pojawila sie zapowiedz zlotu z okazji rocznicy 30 lat Alfy 164 - odbedzie sie 24.6. w muzeum w Arese (kolo Milana). Obecny bedzie "V10 potwor", bedzie tez jazda po torze :)
Niestety nie mam dosyc postow wiec nie moge wrzucic linka :(
U nas na czeskim forze juz sie o tym dyskutuje wiec moze ktoś pojedzie :) (tez o tym rozmyslam)

O to może przesunę sobie urlop z maja na czerwiec bo i tak jadę do Italii.

Edit: Czy możliwe jest żeby silnik V6 był w tak słabym stanie żeby wersja ze skrzynią manualną zbierała się gorzej niż V6 z automatem?

Ostatnia edycja:
Wielkie dzięki ;)

- - - Updated - - -

O to może przesunę sobie urlop z maja na czerwiec bo i tak jadę do Italii.

Edit: Czy możliwe jest żeby silnik V6 był w tak słabym stanie żeby wersja ze skrzynią manualną zbierała się gorzej niż V6 z automatem?

Wystarczy , że sprzęgło jest kiepskie i takie będą objawy.....

Ostatnio miałem okazję zrobić tą samą trasę 164 TS i 33 1.4 także małe podsumowanie.
164:
W porównaniu z 33 jest w środku cichutko, nie słychać tak silnika, praca zawieszenia jest bardzo cicha, fotel bardzo wygodny. W zasadzie po kilkuset km małe zmęczenie.
33:
Na początku jest fajnie bo sztywniejsze zawieszenie jak w 164 - do pierwszego odcinka gdzie jest nierówna droga i odechciewa się dalej jechać ;)
Silnik fajnie bulgocze, ale po pewnym czasie miły dla ucha bulgot staje się przeraźliwym hałasem,
Fotel w miarę, ale raczej na krótkie odcinki po dłuższej trasie jest niewygodny (w 125p jest wygodniejszy fotel).
Silnik pali trochę mniej jak TS w 164, ale trzeba go wysoko kręcić żeby jakoś jechał.
Za skrzynię biegów konstruktor powinien trafić na syberię ;)
Wspomaganie działa leciutko w porównaniu z 164.
Po kilkuset km jazdy po wyjściu z auta chwilę zajmie zanim dojdziemy do siebie, rozprostujemy się i nacieszymy kojąca ciszą hehe

Ogólnie na trasę tylko 164 bo 33 to jest męczarnia.
Jedyne zastosowanie dla 33 to jazda po mieście (bulgot boxera cieszy ucho) czy na krótkich odcinkach i jazda po torze.

Nie wyobrażam sobie jak można jeździć 33 na co dzień ;)

Amortyzatory
Powrót