Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24
  1. #1
    bassman
    Gość

    Domyślnie AR 33 1.7 IE cos sie stalo...

    Na poczatek chce powiedziec ze wlasnie z tego powodu nie dotarlem na zlot.

    Wiec tak jezdzila ladnie ale w piatek zaczela slabnac.
    Objaw taki ze przy wciskaniu pedalu gazu byla tylko glosiejsza, przyspieszac i tak przyspieszala jak bym lekko tylko dociskal gaz.
    Slyszalny przy tym charakterystyczny dzwiek basu w kolektorze ssacym.

    Dalo sie tak jezdzic ale nie bylo to przyjemne ani bezpieczne dla auta (moim zdaniem)

    W sobote po jakiejs 20 minutach jazdy po dojechaniu przed brame autko zgaslo i juz nie dalo sie jej odpalic.
    Tak jest do teraz.
    Resetuje kompa przez zdjecie klemy, zaczynam odpalac i jakby chcial bo odpala, obroty biegu jalowego to jakies 500 nie wiecej i ledwo sie kolacze, nie ma mowy o tym by auto ruszylo.
    Bezposrednio po odpaleniu jak nacisne gaz wejdzie mi na chwilke na obroty i zgasnie po tym jak sie pojawi charakterystyczny odglos basowy w silniku.
    Jak po takim zabiegu kompa nie zresetuje to juz nie odpala ale prycha jakby chciala.
    Paliwo jest, udalo mi sie ja kilka razy zalac przy takim odpalaniu...
    Iskra takze bo sparawdzalem (przynajmniej na biegu jalowym i odpalaniu).

    Podczas pposzukiwan usterki znalazlem dziure w kolanie dolotowym miedzy filtrem a przepustnica, uszczelnilem ale nic to nie pomoglo.

    Patrzylem na rozrzad, jest na znakach tak jak powinien byc.

    Mierzylem cisnienie na cylindrach i na wszystkich jest 9.

    Prosze o jakies rady, pomoc, wskazoki, cokolwiek bo nie ma srodka transportu a do pracy jezdze za miasto.

    PS:
    Czy ktos ma jakies dane wszystkich czujnikow i dupereli z Alfy Romeo 33 1.7 IE z 1992r, chodzi o to ze ja bym sobie wszystkie je pomierzyl i moze tym tropem dopadlbym uszkodzona czesc?

    Pozdrawiam i czekam na pomoc.

  2. #2
    drugimarcin
    Gość

    Domyślnie

    Napisz mi jak mozesz jaki jest u Ciebie uklad zaplonowy. Na odleglosc przychodzi mi do glowy regulator odsrodkowy kata wyprzedzenia. Sprawdzilbym tez cisnienie pompy paliwa i przewody wysokiego napiecia. Przejzyj wszystkie podcisnieniowe weze.

  3. #3
    drugimarcin
    Gość

    Domyślnie

    Napisz mi jak mozesz jaki jest u Ciebie uklad zaplonowy. Na odleglosc przychodzi mi do glowy regulator odsrodkowy kata wyprzedzenia. Sprawdzilbym tez cisnienie pompy paliwa i przewody wysokiego napiecia. Przejzyj wszystkie podcisnieniowe weze.

  4. #4
    bassman
    Gość

    Domyślnie

    Uklad zaplonowo wtryskowy to bosch motronic mp3.1.
    Wiec regulator odsrodkowy aparatu zaplonowego odpada, cisnienie pompy paliwa chcialem zmierzyc ale nie wydaje mi sie zeby to mialo znaczenie (jak Alfa mi slabla to idntyczny objaw mialem na gazie). Przewody i swieczki raczej dzialaja bez zarzutu gdyz sprawdzalem czoraj iskre poza cylindrami na wszystkich swieczkach i kablach. Wacha podawana jest przez wtryski bo smierdzialo wtedy niemilosiernie. Tyle o ile moglem to posprawdzalem weze i nic podejrzanego w nich nie zobaczylem, nie sa jakos wyraznie popekane ani uszkodzone, chyba ze trzeba sprawdzic jakas proba cisnieniowa...
    Co moge jeszcze napisac...? W necie przesiedzialem cala noc i mam dane wiekszosci elementow aparatury ukladu motronic by mozna bylo w warunkach domowych pomierzyc je pasywnie i stwierdzic czy sa dobre czy uszkodzone. Zostalo wszystko pomierzone i nie jestem w stanie pomierzyc tylko sterownika cewki zaplonowej (Bosch 0 227 100 200) i glownej jednostki sterujacej samochodu (Bosch Motronic 0 261 200 658), jest tez problem z czujnikiem halla (trzeba mierzyc pasywnie i dynamicznie, pasywnie jest oki) jest to Bosch 0 261 210 036. Jesli cos pomoze to podaje oznaczenie cewki (czterobiegunowa dwurdzeniowa z uzwojeniem pierwotnym symetrycznym) Bosch 0 221 503 457.

    Nadal prosze o pomoc i wskazowki.
    Dzieki z gory i pozdrawiam.

  5. #5
    ViP Romeo Avatar Rafał
    Dołączył
    02 2006
    Mieszka w
    Kozy k/Bielsko-Biała
    Auto
    164 Q4 , Giulietta QV, 164 - 2 szt , Alfa Galaxy / BUSSO Stelvio Super 280KM
    Postów
    1,624

    Domyślnie

    sprawdz przepływomierz- czujnik położenia przepustnicy powietrza jest połączony z przepływomierzem- nie kojaże konkretnie twojego modelu ale zasada jest jedna - przy dodaniu gazu kat przpustnicy sie zmienia i to jest sygnał do przepływomierza o dawce powietrza - jesli przepływomierz jest uszkodzony to sa takie objawy jak piszesz- ew. odepnij przepływomierz i sprawdz czy bedzie chodził chociaz na biegu jałowym
    Pozdrawiam!!!

  6. #6
    Użytkownik Romeo Avatar phantom71
    Dołączył
    07 2006
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    AR 156 1.8TS 16V 10.1998
    Postów
    656

    Domyślnie

    Siema

    Nie znam sie na elektronice, ale jeżeli to pomoże to prosze bardzo, służę pomocą.












    Dziś ostatni dzień w kraju następny kontakt po 02.10

  7. #7
    Użytkownik Romeo Avatar phantom71
    Dołączył
    07 2006
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    AR 156 1.8TS 16V 10.1998
    Postów
    656

    Domyślnie

    :mrgreen: komputerek







  8. #8
    bassman
    Gość

    Domyślnie

    Rafał, Niestety jest to model bez przeplywomierza i komputera na nim. Jednostka sterujaca jest komputer wewnatrz kabiny przy prawym nadkolu (Bosch motronic mp3.1) ale dzieki za wskazowki.

    phantom71, Dzieki wielkie, jak zwykle ratujesz sprawe konkretnymi danymi. Potencjometr przepustnicy mierzylem juz wczesniej, jest oki. Rysunki pomiaru kompa i cwki niewatpliwie sie bardzo przydadza.
    Masz moze jeszcze taki rysunek pomiaru sterownika cewki zaplonowej (taka kosc z 7 pinami nad cewka zaplonowa - Bosch 0 227 100 200)? tego jeszcze mi brakuje by miec pewnosc ze juz wszystko zbadalem.

    PS: Majatek bym dal za te Twoje programy do serwisu Alfy :mrgreen:

    Pozdrawiam i czekam na dalsze wskazowki.

  9. #9
    Użytkownik Romeo Avatar phantom71
    Dołączył
    07 2006
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    AR 156 1.8TS 16V 10.1998
    Postów
    656

    Domyślnie

    Siema
    Mówisz i masz.
    Na schemacie wzmacniacz jest pod nr 13. (sterownik cewki zaplonowej (taka kosc z 7 pinami nad cewka zaplonowa - Bosch 0 227 100 200)







    Pozdrawiam

  10. #10
    Użytkownik Romeo Avatar r-sokol
    Dołączył
    08 2006
    Mieszka w
    Puławy (Jaroszyn), woj. Lubelskie
    Auto
    AR 156 2.0TS '98 ecu: M1.5.5 żona, AR 33 1,7 16v P4 stoi i czeka na..., AR 156 2,5 V6 '02 ecu ME 3.
    Postów
    966

    Domyślnie

    stawiam na brak zapłonu w cylindrach. piszesz że sprawdzałeś iskrę. iskra jest jak "byk" czy mizerna? warunki w cylindrze są takie że przy ciśnieniu atmosferycznym (czyli poza cylindrem) iskra powinna przeskakiwać między elektrodami oddalonymi od siebie o 7mm.
    u mnie też występuje to buczenie. im mocniej wciskasz gaz tym bardziej buczy, a samochód zwalnia zamiast jechać. nie dochodzi do zapłonu.
    u mnie dzieje się tak tylko na gazie i tylko wtedy gdy temperatura silnika jest wysoka (wskazówka tempertury przekracza środkową kreskę) i włącza się wentylator. następuje nadciśnienie w komorze silnika, wciskana jest membrana w parowniku i silnik jest "zalewany gazem". nie dochodzi do zaplonu i silnik nie gaśnie. po przełączeniu na benzynę "idzie".
    ale u ciebie dzieje się tak na również po przełączeniu na benzynę (więc to nie sprawa parownika).
    ja na twoim miejscu sprawdziłbym czy działa poprawnie przełączanie benzyna/gaz. może się zdarzyć sytuacja że twój samochód jeździ na benzynie i gazie jednocześnie. mieszanka jest zak bogata że nie jest w stanie się zapalić mimo że iskra jest, a reszta też wydaje się być w porządku. jeśli iskra była to nie ma sensu sprawdzać modułu zapłonowego.
    sprawdź lepiej czy jak jedziesz na gazie to czy masz odcięte wtryskiwacze, albo odwrotnie: czy gaz nie masz załączony na stałe. być może masz uszkodzoną centralkę od gazu i wszystko masz włączone na stałe.
    jeśli tu jest wszystko w porządku to trzeba sprawdzić przepływomierz i czujnik ciśnienia bezwzględnego. oba te elementy odpowiadają za obliczenie ilości zasysanego powietrza i dozowanie benzyny przez komputer. jeśli któryś z elementów jest uszkodzony to komputer nie wie ile zasysa powietrza i jak długo ma otworzyć wtryskiwacze. ale to nie ma nic wspólnego z gazem i na gazie samochód powinien jeździć - chyba że instalacja gazowa to sekwencja...
    chociaż po namyśle...
    jeden element odpowiada za zapłon na gazie i benzynie: czujnik położenia wału (zlicza impulsy z koła zamachowego) - znajduje się po stronie pasażera na połączeniu silnika i skrzyni. jeśli podaje impulsy właściwe i we właściwym miejscu to pozostaje sprawdzenie czy sam komputer nie jest uszkodzony.
    w każdym razie napewno masz problemy z zapłonem.
    albo "zalany" silnik, albo brak iskry, albo iskra w niewłaściwym miejscu.
    sprawdź dokładnie te sprawy.
    Wszyscy mają alfę - mam i ja! r-sokol@wp.pl

Podobne wątki

  1. Stalo sie. Alfa 156 GTA
    Utworzone przez wasyl w dziale Nasze Belle
    Odpowiedzi: 77
    Ostatni post / autor: 18-02-2012, 14:23
  2. Stalo sie -10 i Alfa nie odpalila:(!
    Utworzone przez danloo23 w dziale 156
    Odpowiedzi: 36
    Ostatni post / autor: 16-02-2012, 20:22
  3. [145] Cos sie stalo -tylko co? :(
    Utworzone przez hobbit_666` w dziale 145/146/155
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 13-12-2010, 21:14
  4. Coś sie stalo z nawiewem
    Utworzone przez danielm10 w dziale 156
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 06-08-2009, 09:14

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory