Strona 1 z 7 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 69
  1. #1
    Użytkownik Alfa i Omega
    Dołączył
    12 2006
    Mieszka w
    Solec Kujawski
    Auto
    33 Q4, 156 SW 2,4 JTD
    Postów
    379

    Domyślnie Brak mocy i palenie w tlumiku :(

    Jak moze wiecie mialem maly problem ;] ze nie wchodzila na obroty temat: http://www.forum.alfaholicy.org/topics12/1854.htm dzisiaj juz to rozwiazalem zakladajac nowy tzn inny czujnik polozenia walu i juz tego nie ma za to jest cos innego juz wczesniej zauwazylem straszne rozgrzewanie sie wydechu i brak mocy w 2 dni po tym jak czujnik padl do konca (wtedy o tym nie wiedzialem), dzisiaj po wymianie postanowilem pojechac na miasto a tu brak mocy - mysle po 2 tyg stania konie nie napojone zdechly (zarcik), wrocilem po malym kolku do domu myslalem ze przepali i pojdzie a tu nic, kolo bramy patrze mam neona pomaranczowego po alfa caly wydech jak zaroweczka taki rozgrzany wiec moj wniosek nie pali w komorze tylko w tlumiku. Co moze byc tego przyczyna?? Rozrzad sam z siebie sie mogl przestawic?? zobacze go w czwartek jak bede mial troche czasu ale jezeli tak to pewnie przypalilem tez zawory wiec moze lepiej kupie nowy silnik. Moze macie jakies inne pomysly

  2. #2
    Administrator Romeo Avatar Piotriix
    Dołączył
    10 2005
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.
    Postów
    5,080

    Domyślnie

    zrobiles reset ecu? czy jest u ciebie sonda lambda? choc napewno jest.i ta raczej juz umarla po takim grzaniu.narazie wypnij ja calkiem i zobacz co sie dzieje .napewno czujnik jest wlasciwy?

  3. #3
    Użytkownik Alfa i Omega
    Dołączył
    12 2006
    Mieszka w
    Solec Kujawski
    Auto
    33 Q4, 156 SW 2,4 JTD
    Postów
    379

    Domyślnie

    reset ecu byl czujnik wlasciwy lamda jest i dziala wszystko sprawdzane na komputerze diagnostycznym, zero bledow, sonda chodzi (pokazuje stan spalin w wydechu) i czujnik po wymianie tez, wydaje mi sie ze albo przestawil sie rozrzad albo padl ecu ;] jutro zobacze inne ecu i jak sie zdenerwuje to rozrzad ;]

  4. #4
    Użytkownik Romeo Avatar r-sokol
    Dołączył
    08 2006
    Mieszka w
    Puławy (Jaroszyn), woj. Lubelskie
    Auto
    AR 156 2.0TS '98 ecu: M1.5.5 żona, AR 33 1,7 16v P4 stoi i czeka na..., AR 156 2,5 V6 '02 ecu ME 3.
    Postów
    961

    Domyślnie

    hm - możesz mieć wypaloną dziurę w zaworze wydechowym. trzeba by sprawdzić sprężanie na cylindrach z tej strony - jak niskie to dziura. zdjąć głowicę i zobaczyć co jest grane. jak zawór to kupić nowy, dotrzeć i złożyć do kupy. jak gniazdo zaworowe to wymiana głowicy.
    po co zaraz drugi silnik...
    Wszyscy mają alfę - mam i ja! r-sokol@wp.pl

  5. #5
    Użytkownik Romeo Avatar r-sokol
    Dołączył
    08 2006
    Mieszka w
    Puławy (Jaroszyn), woj. Lubelskie
    Auto
    AR 156 2.0TS '98 ecu: M1.5.5 żona, AR 33 1,7 16v P4 stoi i czeka na..., AR 156 2,5 V6 '02 ecu ME 3.
    Postów
    961

    Domyślnie

    oczywiście jak sprawdzisz rozrząd - jeśli rozrząd ok to dziura w zaworze (albo zawór zgięty po kolizji z tłokiem)
    Wszyscy mają alfę - mam i ja! r-sokol@wp.pl

  6. #6
    Użytkownik Alfa i Omega
    Dołączył
    12 2006
    Mieszka w
    Solec Kujawski
    Auto
    33 Q4, 156 SW 2,4 JTD
    Postów
    379

    Domyślnie

    dobrze ale mogl sie tez ecu przestawic i w zlym momencie otwarte zawory sa zaraz ide pracowac :]

  7. #7
    Użytkownik Alfa i Omega
    Dołączył
    12 2006
    Mieszka w
    Solec Kujawski
    Auto
    33 Q4, 156 SW 2,4 JTD
    Postów
    379

    Domyślnie

    wrocilem po 2 godzinnym boju bo przy okazji wyjalem kolektor ssacy i wyczyscilem do malowania wiec rozebralem pol przodu i ogladalem czy rozrzad jest ustawiony no i jest ok i to mnie martwi bo to znaczy ze jest cos gorszego kto wie jak najprosciej sprawdzic zawory bo jak znalazlem opis od rozrzadu na stronie i w IC technice to nic mi nie pasowalo a ja zrobilem calkiem inaczej ;] wiec jak zobaczyc te zawory?? Ma ktos jakies doswiadczenie z tym??

  8. #8
    Szary
    Gość

    Domyślnie

    gdyby to nie był boxer mozna by było zrobić próbę olejową
    Ale myśle ze to też może być wina zatkanego katalizatora.

  9. #9
    Użytkownik Alfa i Omega
    Dołączył
    12 2006
    Mieszka w
    Solec Kujawski
    Auto
    33 Q4, 156 SW 2,4 JTD
    Postów
    379

    Domyślnie

    pomysl dosc ciekawy aczkolwiek mysle ze wydech mam przetkany jak mi sie caly pali i mysle ze jadac mialem ladny ogien jeszcze kawalek za soba z rury a poza tym hmmm nie mam katalizator

  10. #10
    Szary
    Gość

    Domyślnie

    Wiem ! Można położyć auto na boku sprawdzic 2 cylindry i potem na drugi bok i kolejne 2

    Można źle zamontować czujnik ? Tak żeby źle zbierał informacje o położeniu wału ? Może jednak sonda ?

Podobne wątki

  1. [159] Brak mocy/ utrata mocy/ poszarpywanie
    Utworzone przez chemiczny w dziale 159/Brera/Brera Spider
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 30-11-2015, 07:47
  2. Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 30-08-2015, 21:02
  3. [159] Kompletny brak kultury silnika 1.9JTDM: klepie, brak mocy
    Utworzone przez Maciej69 w dziale 159/Brera/Brera Spider
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 05-05-2014, 16:43
  4. [146] Brak mocy, brak prędkości, twarde hamulce, dyskoteka w tylnym lewym świetle
    Utworzone przez Larrond w dziale 145/146/155
    Odpowiedzi: 31
    Ostatni post / autor: 08-04-2013, 17:36
  5. Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 06-12-2012, 22:49

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory