• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Skrzynia basowa pod ICS - Alfa 166

kobielczak

Nowy
Auto
GT 2.0 JTS
Cześć!
Z tego powodu, że brakuje mi basu w aucie postanowiłem zamontować skrzynie basową - podpitęą pod oryginalne radio ICS.

Oczywiście nie jestem żadnym audiofilem dlatego też nie oczekuje super nagłośnienia.
Wiem, że ICS nie ma wyjścia RCA pod wzmacniacz.

Z tego powodu wpadłem na pomysł aby zakupić konwerter - podpinany pod kostkę iso>rca, tak aby na jednym kanale mieć wyjście RCA.
Podepnę tą kostkę pod tylny kanał. Głośniki z tego kanału podłącze do drugiego tylnego kanału tak aby - na jednym kanale były tylne głośniki, a na drugim kanale tylko subwoofer.

Taka przejściówka kosztuje 25zl na allegro.
Aby ograniczyć ilość kabli postanowiłem zakupić Aktywny subwoofer Blaupunkta, który ma już wbudowany wzmacniacz.

Teraz moje pytanie:
Czy ten plan jest dobry?
Czy ktoś inny montował subwoofer i może mi inaczej polecić sposób montażu?

Ja kolego wcześniej w 156tce montowałem wzmacniacz i subwoofer właśnie za pomocą konwertera. Ale nie jestem pewien czy trzeba łączyć tył w jeden kanał a na drugim woofer, czy wystarczy tylko wpiąć się w sygnał.
Najlepiej zapytaj sprzedawcę konwertera.

Jeśli chcesz żeby to grało jak należy, to musisz wyprowadzić wyjście sygnału sprzed wzmacniacza, zastosować wzmacniacz z sumatorem kanałów(lub mostkiem), podłączyć suba i dopiero będzie grało - a kombinacje z jednym kanałem na głośniki i drugim na suba pozostawię bez komentarza.

a nie lepiej wykorzystać seryjne miejsce w tylnej półce i do tego wzmak?

Jest to pomysł, aczkolwiek - ciężko dostać oryginalne głośniki w to miejsca, a rzeźbienie mocowań pod jakieś 165mm nie widzi mi się - brak czasu.

Ponawiam więc pytanie. Czy zastosowanie konwertera jest możliwe (link podałem wyżej).
Czy ten konwerter zastępuje jeden z kanałów ?

ale co masz do rzeźbienia? tam nie jest serynie 160? Nawiercić otwory na śruby albo mniejsze głośniki ewentualnie jakieś dystanse itp tam nie będzie jakos dużo roboty a zawsze to lepiej wygląda.

Nie.. tam są takie inne głośniki/mocowania - już to ogarniałem :)

Ktoś używał takiego konwertera?
Jestem zdecydowany już na skrzynkę aktywną - tylko kwestia tego ,czy ten konwerter się sprawdza?

Panowie - którędy najlepiej puścić kable z radia - do wzmacniacza do bagażnika?

Jeżeli pod wzmacniacz masz tylko suba to wystarczy ci właśnie ten jeden kanał(chinch).

tak się zastanawiam... a czy oryginalny wzmacniacz nie jest montowany gdzieś z tyłu? Nie lepiej było by gdzieś tam złapać sygnał, tylko ciągnąć kable przez cały samochód?

EDIT:
Chyba że nie masz DSP...

Ostatnia edycja:
Jak tam kolego kobielczak, poradziłeś sobie z tym audio? Też chcę w niedalekiej przyszłości coś pokombinować, być może będziesz moją inspiracją :D

ja u siebie tez przerabialem ten temat. Suba mam wpiętego pod tylni lewy glosnik z drzwi. Wszystkie przewody puscilem tunelem srodkowym pod wykładziną. Chyba najprostrze rozwiazanie. Jezdze juz tak od dluższego czasu i wszystko ladnie gra. Moc subwoofera ustawiam na wzmacniaczu a pozostale korekty nanosze z pozycji BASS w ics. Kolega Boney slyszal jak to wszystko gra także może cos powiedziec żebym nie był goło slownym :)

Ostatnia edycja:
To prawda, bardzo fajnie gra, na pewno dużo pełniejszy jest bass niż w serii bez DSP :)

Amortyzatory
Powrót