Wymiana radia i nie tylko

pafffcio

Nowy
Auto
AR 147 1.9 jtd 8V
Witam.

Od 5 dni jestem szczęśliwym posiadaczem Alfy Romeo 147. Pierwsza rzecz jaką w niej zrobię będzie wymiana radia. Upatrzyłem sobie model Alpine UTE 72BT.
Przy okazji chcę wymienić kierownicę na multifunkcyjną.
Moje pytanie jest takie czy z adapterem CTSAR001.2 będzie działało sterowanie z kierownicy i czy jest możliwość zachowania wyświetlania info z radia w komputerze pokładowym ?

Pozdrawiam.

Adapter jak najbardziej ok, sterowanie będzie Ci działało, co do wyświetlacza to niestety informację na nim nie będą wyświetlane po zmianie radia.

Jest jakieś znaczenie czy kierownica, którą kupię jest z polifta ( moja bella jest z 2002)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Jeśli kupisz kiere ze 147 to nie, uważaj tylko żebyś nie kupił ze 156, bo jest tam inny wieloklin

Jeszcze ostatnie pytanie ponieważ jakość odbioru radia pozostawia u mnie wiele do życzenia z obecnym radiem. Czy wymiana może poprawić odbiór? Czy ewentualna wymiana jest bardzo skomplikowana ?

wymiana jest banalna .... u mnie wystarczyło kostkę w kostkę wpiąć, przepiąć 2 kabelki aby radio działało cały czas , nie tylko po zapłonie ( chodzi o podtrzymanie prądu (resetowały się ustawienia )) jakość nieporównywalnie na duży + (Alpine CDE 112 RI)

no to masz źle podpięte, bo radio ma działać po zapłonie a pod podtrzymanie stałe 12V.

działało tak ale zmieniłem ( nie działało mi podtrzymanie po zapłonie i nie dało się włączyć bez zapłonu) a chciałbym podłączyć tak jak fabryka
aby samo się włączało po zapłonie i po wyłączeniu wyłączało ale teżaby bez zapłonu działało czyli 2 w 1 ale niestety nie moge tego ogarnac wiec tak o podłączyłem

http://obrazki.elektroda.net/90_1270074466.jpg tak jak tutaj. pod pin 3 dajesz +12v po stacyjce, pod pin 7 dajesz stałe +12v z aku do potrzymania, musi działać. a jak nie, to masz coś w instalacji pogrzebane albo radio uszkodzone, ja w ten sposób podłączałem i zawsze działało tak jak powinno.

Doszła do mnie kierownica. Wszystko fajnie tylko taśma od lewej strony multifunkcji jest urwana. Da się to jakoś naprawić?

Powiem szczerze że kierownicę mogę zwrócić, jednak stan obszycia jest bardzo dobry i wolał bym jakoś to samemu rozwiązać.
141.jpg

Ostatnia edycja:
kup wytartą i daj do obszycia, imo będzie taniej. naprawić może i się da, ale sensu to nie ma...

Podepnę się z pytaniem.
Czy warto wymieniać fabryczne radio z Alfy 147 2004 r. na Blaupunkt Helisnki 220.
Plus: radio Blaupunkt prawie nówka z wejściem usb, mp3 i bluetooth + tryb głośnomówiący. Radio spisywało się świetnie w poprzednim autku.
Minus: radio jest czarne (chociaż gładkie i stonowane, bez odstających pokręteł i bajerów:)), oryginalne jest srebrne, no i trzeba skołować ramkę pod kolor i pasującą do wnęki, możliwe jakieś komplikacje z elektryką?
Estetyka czy walory użytkowe:)
Ktoś takiej podmianki dokonał?

attachment.php

Załączniki

• blaupunkt.jpg
    blaupunkt.jpg
    55.9 KB · Wyświetleń: 180
Amortyzatory
Powrót