• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[166] co dalej po montażu dsp?

starykot

Nowy
Auto
AR 166 3.0 Sportronic 2002
Koledzy, kilka dniu temu założyłem u siebie dsp.
Poprawa jest, tym bardziej że jeden fabryczny papierzak pierdział, a od tweeterów w przednich drzwiach odleciały magnesy. Ale mimo wszystko pozostaje jakiś niedosyt, albo ma to już lata świetności za sobą, albo gra tak specyficznie- głośniki basowe w półce grają trochę dudniąco. Brakuje miękkości basu. Do tego grają cicho. Podczas zwiększania głośności przychodzi taki moment, że głośniki w drzwiach grają coraz głośniej, a te w półce już nie. Chwilę jeszcze kręcę gałką od głośności, i głośniki w drzwiach przestają grać czysto, dalej nie ma sensu zwiększać głośności.

Pierwsze co mi przychodzi do głowy, to porządne wygłuszenie drzwi. Tu pytanie, tylko przednie, czy wygłuszenie tych z tyłu da wyraźną różnicę, szczególnie dla kogoś kto siedzi z przodu?

Dodatkowo, zmienić głośniki w drzwiach, na zestaw dwudrożny ze zwrotnicami. Ktoś polecał jakieś Hertz'e, tylko czy procesor dźwięku to udźwignie? I znowu pytanie, robić przednie drzwi, czy cały komplet?

Do tego, wyciągnąć sygnał z procesora dźwięku przed końcówkami mocy, i dostawić do tego wzmacniacz z subwooferem w bagażniku.

Zależy mi przede wszystkim na tym, żeby dźwięk był czysty i miły dla ucha, ale potrafił też zagrać trochę głośniej niż jest teraz.

A bawiles się ustawieniami audio? Dźwięki hifi bas na 1 treble max. Ja mam dsp dolozone ale fakt faktem drzwi mam wygluszone. Do tego mam kabel aux i głównie dsp pokazuje co potrafi jak slucham mp3 dobrej jakości z odtwarzacza. Dziwi mnie trochę to co piszesz o glosn8lach w półce. U mnie też dudnia ale jak dam bass na 4-5 kresek. A tak to dają ostro ale przy Odp ustawieniach głosnosci w odtwarzaczu mp3 i ustawieniach basu efekt jest zajebisty.

wysłane z WC

Trochę się bawiłem ustawieniami, ale głównie na ustawieniu pop, na innych brzmi to tak jakoś płytko, jak z telefonu. Mam to dosłownie od 3 dni, spróbuje ustawienia co pisałeś.
Co to do tych głośników w tylnej półce, to też dużo zależy od muzyki jakiej słucham. Jedna piosenka potrafi dać miły i przyjemny bas, druga dudnienie. Ale mimo wszystko słuchanie na dużej głośności niszczy dźwięk, do połowy jest ok, potem zaczyna to grać coraz miej czysto.

Może wina leży w tym, że mam w bagażniku butle lpg 80L?

Gdzie masz wpięty ten kabel aux, wlutowany w ics?
Bo chyba da się odpiąć chinche od zmieniarki, niby puścić płytę, a pod chinche podpiąć mp3

Ostatnia edycja:
Kabel aux wlutowany jest w ścieżkę od kaseciaka. Jest to w tematach podklejonych w dziale 166. Ustawienia POP daje przestrzenny bas ale przy kilku kreskach basu w ustawieniach też dudnia u mnie. Powiem Ci tak. W odtwarzaczu podpietym pod aux daje głos na 2/3 , w opcjach tape wyłączam opcje dolby d( bo aux zalaczasz przyciskiem tape) do tego treble max, bas 1 kreska i dobra jakość mp3 i jest miód. Oczywiście drzwi wygluszone co daje Bardzooooo duzo imo. Dsp z ustawieniem pop super się sprawdza przy tanecznej muzyce. Rockowe popowe i inne instrumentalne kawałki lepiej grają na hifi.
Musisz się pobawić i znajdziesz ustawienia idealne dla siebie. Pobaw się ustawueniami bass , zobaczysz że nawet na 0 bas ładnie gra z polki.
wysłane z WC

Ostatnia edycja:
O wlutowaniu w kaseciaka wiem, ale ktoś coś pisał też o tym że można się jakoś podpiąć pod chinche przy zmieniarce, puścić płytę na której jest czysta ścieżka dźwiękowa. Muszę spróbować.

Bardziej bawiłem się samym equalizerem, niż tylko tymi dwoma "suwakami" bass i treble, i basu też za dużo nie dawałem bo nie było sensu.
Spróbuje z tymi ustawieniem hifi się pobawić, ale w moim odczuciu dźwięk był na tym i innych strasznie płytki, aż się chciało słuchać tylko na pop.

Albo jestem głuchy:eek:

Pokombinowałem, i jak dla mnie, czego bym nie ustawił w equalizerze, czy tych dwóch suwakach, to i tak lepiej gra na ustawieniu pop niż hifi. Może mamy inne gusta muzyczne:D
Ale jak dla mnie między pop-hifi to tak jak bym włączał-wyłączał loudness kiedy nie miałem dsp.

Ostatnia edycja:
Hertz jest współosiowy, odpada jak chcesz fajnego brzmienia.
I głośniki w półce wywalić, miejsce głośnika jest w drzwiach.

Napisz pw do tomaza. On jest audiofilem i ma dsp. Ostatnio też jakieś głośniki w drzwiach zmieniał

wysłane z WC

Nie jestem audiofilem wiec nie bede głowy zawracał Tomazowi :) nie mam nawet dsp , chciałem tylko nieznacznie poprawic bas i sopran w drzwiach niewielkim nakładem kosztów :)

Ja ostatnio doposażyłem w brakujące subwoofery DSP i moim zdaniem jest to kwestia ustawień.
Rzeczywiście jak mieszasz w Equalizerem to dzwięk jest kiepski, wyłącz to i zmień sobie ustawienia tak jak Masa pisał, Bass na max 1 lub 2 a gwizdki na maxa.
Do tego HiFi i jeszcze ustaw sobie Position na swoją stronę.
Ja w swojej mam wszystkie seryjne głośniki i na moje ucho jest to wystarczające...
Oczywiście nie mogę tego porównać do DynAudio w moim B6 ale naprawdę jest ok.

Tak słucham tego na rożnych ustawieniach, i rzeczywiście, treble na max lub prawie max, a bass powiedzmy na te 1-2 kreski. Ale mimo wszystko, jak dla mnie, lepiej słucha się na pop niż hi-fi.

Powiem tak, gra fajnie, o wiele lepiej niż seria, ale chciał bym czegoś więcej.
Jak na razie pewnie wygłuszę drzwi, a co dalej zobaczy się, ale chyba będzie to dodatkowy sub w bagażniku, zmiana głośników w drzwiach to dalszy plan.

Nie jestem audiofilem wiec nie bede głowy zawracał Tomazowi :) nie mam nawet dsp , chciałem tylko nieznacznie poprawic bas i sopran w drzwiach niewielkim nakładem kosztów :)
Dobierze Ci coś budżetowego, nie martw się. Nie spłuczesz się :) ale zna się na rzeczy i całkiem niedawno coś taniego i sympatycznego montował.

Odnośnie DSP starykot. Może jesteś jednym z tych, którzy oczekują trochę więcej. Nie oszukujmy się, DSP w 166 druzgoczące nie jest. Nie mniej jednak to co opisujesz raczej bierze się z leciwego sprzętu. Pamiętaj że to już niemłody sprzęt i nie wiadomo po jakich przejściach. Wymień na jakieś budżetówki i będzie o niebo lepiej. Polecam też kontakt z Tomkiem :)
Odnośnie aux. Jak masz DSP to jest lepszy pomysł, wpięcie się w ścieżkę z ICSa do DSP. Będzie pięknie i czysto. Opis pinów masz w elearn albo w moim temacie na stronce bodajże 18. Tam też zobaczysz jak wyprowadzić sygnał przed końcówką mocy z DSP. Mam to już rozdłubane długo i czeka na budżet.

W sumie jak czytam Twoje preferencje starykot to mam wrażenie że po prostu brakuje Ci łupania. Tak, DSP ze 166 do tego nie nadaje. Da fajny basik ale dla miłośników "umpa umpa" to niestety słabizna.
A jeżeli się mylę to zacznij właśnie od głośników, tak jak pisałem. Można tanio i dobrze.

Fakt faktem liczyłem się z tym, że dsp ogromnego szału nie zrobi. Wyszło to tak trochę spontanicznie, jak pisałem miałem wypierdziany jeden głośnik w drzwiach, a gwizdki w przednich klamkach pogubiły magnesy. Zamiast kompletować to co nie działa, wolałem dołożyć do dsp.
Co do tego, że szukam "umca umca" to chyba nie do końca. Głównie brakuje mi basu przy głośniejszym odsłuchu. Przy cichszym słuchaniu muzyki jest w miarę ok, aczkolwiek mogłoby być na pewno lepiej.
Problem zaczyna się kiedy chcę głośniej, to subwoofery nie wyrabiają, i w zależności od tego, czego słucham, albo po prostu przestają grać głośniej, albo zaczynają pierdzieć. To samo z głośnikami w drzwiach, przy głośniejszym słuchaniu przestają wyrabiać.

W skrócie: głośniej, ale z czystym dźwiękiem. Pytanie czy tak się da?

Ostatnia edycja:
Skoro przy wysokich wymaganiach Tomka się da to się da :) wiem, że on też montował dodatkowy głośnik basowy we wnęce na narty ale rzecz w tym że DSP jest już zużyte. Ktoś katował sprzęt. Takie sytuacje jak masz nie powinny mieć miejsca. Jakieś zanikanie dźwięku itp. Na pewno aby zrobić to dobrze to musisz wymienić głośniki. Największy problem właśnie jest z basowymi. W drzwi idzie coś tanio i łatwo dobrać. Gorzej z półką, ale jest paru co wrzuciło 4ohm i też jest git.

Czyli co, fabryczne dsp powinno grać czysto nawet na max głośności?

Nie mówię że to muszą być głośniki w tylną półkę. Równie dobrze może być to skrzynia w bagażniku. Zresztą, ktoś już pisał, żeby te głośniki wywalić, bo to niezgodne ze sztuką.

Jak bass ci charczy lub zanika zregeneruj te glosniki! Ja swoje dalem do naprawy bo mialem urwane kable do cewek to gosc mi zregenerowal je i sa teraz jak nowe, lacznie z zawiasami.

Że da się regenerować głośniki to wiem.
Ale że ktoś dobrał części do tych fikuśnych 2 omowych głośników bym nawet nie marzył.
Co Ci tam wymienili, dolne i górne zawieszenie?
Masz może jakieś namiary na firmę/osobę która się tym zajęła?

Robiłem to we Wrocławiu na ul. Szajnochy, starszej daty człowiek, jedyny, który na starcie nie gadał, że nie warto itp. nawet nie słuchając, że to rzadki towar.
Zawieszenie mam wymienione całe bo i głośniki były całkowicie rozkładane.
Na moje ucho grają naprawdę ok, nie ma pierdzenia nawet na ustawionym basie na 3/4 i dużej głośności ale wtedy za bardzo łupie.
Tak czy inaczej jestem naprawdę zadowolony.

Amortyzatory
Powrót