Wielkie Dzieki!!!Po swietach biore sie do roboty...!!!Pozdrawiam i Zycze WESOLYCH SWIAT!!!
Tył albo sobie odpuść, albo zamontuj ten sam zestaw, ale wtedy pasowało by jakiś wzmacniacz czterokanałowy ku temu.. Potem znów ktoś dojdzie do wniosku, że radio trochę zbyt banalne, jak do tego zestawu, że skoro wzmacniacz to kable pasuje wymienić itd (a to wszystko będzie racja...) i tak będziesz się motał z wyborem.
Więc na początek radzę się skupić na przednich drzwiach dokładnie z wytłumieniem włącznie a wtedy będziesz się zastanawiał czy Ci to wystarczy, czy też może iść dalej w modyfikacjach. To uchroni Cię moim zdaniem przed ewentualnie niepotrzebnymi kosztami, bo może się tak stać, że spodoba Ci się efekt tej przeróbki i pozostaniesz na tym poziomie.
Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę.
Nie ma zbyt szybkich aut.... są zbyt wolni kierowcy.
danloo23 thanked for this postWielkie Dzieki!!!Po swietach biore sie do roboty...!!!Pozdrawiam i Zycze WESOLYCH SWIAT!!!
Marcino, a co mozna zrobic, przy zalozeniu:
gwizki zostaja, a wymieniam dol z przodu i z tylu, ew. tylne zamieniam na polkowe. NIC nie chce przerabiac, a przy tym ma byc tanio, ale bez lipy. I nie musi to byc nic super, moje zdanie o sluchaniu znasz. Po prostu te co mam, juz sie wyhustaly.
Ma grac poprawnie, tanio i bez dlubaniny. Propozycje jakies? Moze cos z blaupunkta? Robia na wymiar i pod fiatowskie kostki...
Bzdura.
Zapraszam do swojego samochodu- zobaczysz jak graja przednie glosniki + tylne w drzwiach. Dzieki temu ze mam glosniki w tylnych drzwiach to nie tylko slychac stereo (kanal lewy, prawy), ale oprocz tego zostala zbudowana przestrzen. Ustawisz tylko przednie i jest gorzej. Ale oczywisicie jak ktos ma wsadzac kiepskie glosniki na przod i tyl, to lepiej niech zainwestuje na przod. Zasada jest taka by do przednich drzwi wsadzic bardzo dobre glosniki, do polki nic nie wsadzac (bo beda to slyszec tylko pasazerowie), a w tylne drzwi cos, co bedzie ustepowac przednim, ale nie bedzie tez kompletna kaszana (stad u mnie hertze)
.
pzdr.
A czy latwo zdemontowac "boczki" drzwi (chce je wygluszyc) bo nigdy tego nie robilem???
Fun starts @ 3000!
Tam masz krok po kroku ze zdjęciami opis rozbiórki wprawdzie w celu wyjęcia klamki ale główne miejsca mocowań śrub masz zaznaczone. Jak już odkręcisz śruby to tylko kołki zostają w tapicerce więc ściągniesz ją podważając od dołu najlepiej. W razie uszkodzenia lub luźnych kołków z ich zakupem nie ma problemu bo to typowy produkt Fiata więc kupisz prawie wszędzie. Natomiast w kwestii oklejania matami najlepiej napisz do mnie na gg.
Pozdrawiam.
Nie ma zbyt szybkich aut.... są zbyt wolni kierowcy.
dobrze, że nie hiperprzestrzeń...
Zwykle staram się nie angażować w jałowe dyskusje, tym bardziej, że moim skromnym zdaniem na temat car-audio mam jeszcze dość blade pojęcie ale jak widzę co po niektórzy to nawet podstaw nie liznęli i wprowadzają innych w błąd.
Skoro taka konfiguracja dźwiękowa ci się podoba to OK, mnie nic do tego ale nie utrwalaj złych nawyków u początkujących car-audiofili
Żeby zbudować poprawne brzmienie wielogłośnikowe jest potrzebny, jak to już napisał obserwator737 - procesor dźwięku + strojenie całości w profesjonalnym zakładzie car-audio.
Do tyłu wsadzać "coś co będzie ustępować przednim"(?!?) No to jest już nawet nielogiczne...
Kolego danloo23: zainwestuj w porządne wygłuszenie (maty), zamontuj odseparowany zestaw porządnych głośników z przodu (średniotonowe na dystansach z MDFu) i na pewno będziesz zadowolony.
przód i tył powinny być tego samego producenta możliwie jak najbliższe sobie modelowo i brzmieniowo a najlepiej aby system przedni był identyczny jak system na tyle
procesor - da się ustawić i bez pro zakładu CA ale przyznaję że jest z tym trochę zabawy i nie trwa to 20 minut![]()
Moze i masz jakies pojecie, a ja mam sluch i slysze roznice- widac to nas rozni.
Nie bede odpowiadac na reszte Twych zaczepek, bo chyba forum nie sluzy do brandzlowania powietrza
Napisze tak: bylem w podobnej sytuacji, jak osoba ktora zalozyla ten wątek. Szukala w miare dobrego zestawu, bez wydawania walizki pieniedzy (stad nie zaglebiajmy sie w procesory dzwieku, etc).
Pojechalem do zakladu CA, gdzie mialem okazje przesluchac pare zestawow glosnikow. Helixy nie graly tak jak chcialem, a zeby hifonicsy zagraly musialbym zainwestowac we wzmacniacz (odpada).
Bardzo sposobal mi sie zestawik Morel Tempo 6. Zostal zalozony w przednie drzwi i naprawde bez zadnych podkladek z mdf, bez zadnych mat gra to bardzo fajnie. Dynamika jest wporzadku, wysokie i niskie tony- ot, czesto chodze do samochodu by posluchac muzyczki- kazdy rodzaj zagra ladnie- a jaka fajna jest glebia w operach.
No tak. Ale jak z przodu glosniczki zostaly zalozone, to zabraklo czegos. Wlasnie dlatego wsadzilem w tylne drzwi hertze (dsk jak sie nie myle) i wreszcie bylem spelniony. Wiadomo, ze dla profesjonalisty bedzie to bania, bo do profesjonalnego zestawu brakuje wielu elementow- jak wyzej ktos wspomnial- wygluszania drzwi, procesorow, wzmaczniaczy, tub.
Ale jak wczesniej wspomnialem- nie taki byl zamiar. Mialo grac ladnie i... gra.
A czy komus przestrzen dzwieku, scena, nic nie mowia i woli sie nabijac- jego sprawa. Ja wole cos zaproponowac, niz krytykowac.
pzdr.
---------- Post dodany o godzinie 09:25 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 09:23 ----------
Ok, ale jesli dzwiek ma plynac przede wszystkim z przodu, to po co kupowac kolejny drogi zestaw w tylne drzwi?
pzdr.
Ostatnio edytowane przez kamitchi ; 20-04-2009 o 13:07
zaszalej i kup wzmacniacz 5.1 i jakies dvd![]()
"Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki