• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa 166 / wzmak i tylna półka

arturh

Nowy
Auto
166 V6 TB
Witam.
Mam dwa systemy odseparowane, jeden to hi fonics 125 watt z niezłymi zwrotnicami oraz morele o których wiem tyle, że kosztowały około 350 zł.
Hi fonics planuję wrzucić na przód, są to głośniki z poprzedniego auta, które mają około roku i dawały radę podpięte pod zwykły wzmak cruncha.
Na tylne drzwi chcę przełożyć morele, które są teraz z przodu.
Suba w aucie nie będzie więc pozostała kwestia co na tylną półkę oraz jaki wzmacniacz bedzie optynalny.
Nie zależy mi na drogim wzmacniaczu z bajerami tylko na takim, który wystarczająco pociągnie to co już mam + ewentualnie coś co zakupię na tylną półkę. Myślę o odłączeniu jej w ogóle lub o czymś co podbije trochę basy i zrekompensuje brak suba.
Jeżeli ktoś ma pojęcie o car audio proszę o podpowiedź jak to skompletować żeby miało sens.
Pozdrawiam.

Na tylną półkę nie wrzucisz byle czego, głośniki tam mają nietypową średnicę i są zamontowane magnesami go góry, ze specjalnym, plastikowym koszem. DSP masz?

Nie dawaj nic w półkę a zrób tylko drzwi, zamiast kasy wywalonej w błoto na głośniki w półce wygłusz sobie drzwi a wtedy sub stanie się zbędny, tym bardziej że w 166 jego skuteczność i tak wytłumi kanapa.

Nie dawaj nic w półkę a zrób tylko drzwi, zamiast kasy wywalonej w błoto na głośniki w półce wygłusz sobie drzwi a wtedy sub stanie się zbędny, tym bardziej że w 166 jego skuteczność i tak wytłumi kanapa.

Zgadzam się - z dobrych głośników 160mm można spokojnie wykrzesać tyle basu, że subwoofer to tylko zbędne narzedzie do masażu pleców.

Nie mam DSP.
Tak właśnie myślałem, że wygłuszenie i te dwa zestawy będą wystarczające.

arturh, jak chcesz to możesz podjechać do mnie i zobaczyć jak zestaw 2-way ze wzmacniaczem i wygłuszonymi drzwiami gra w stosunkowo dużym aucie a i nie jest to zestaw górnych lotów tylko coś co ma po prostu normalnie grać.

Nie mam DSP.
Tak właśnie myślałem, że wygłuszenie i te dwa zestawy będą wystarczające.

Jak nie masz DSP to nawet nie masz z tyłu głośników, czyli też tych plastikowych adapterów. Bez tego potrzebna będzie rzeźba, gdybyś chciał tam coś wcisnąć. Pierwsze co, to pomyśl właśnie o DSP. Komplet do przedlifta z wiązką, wzmacniaczem i głośnikami kupisz za max 400 zł.

Jak nie masz DSP to nawet nie masz z tyłu głośników, czyli też tych plastikowych adapterów. Bez tego potrzebna będzie rzeźba, gdybyś chciał tam coś wcisnąć. Pierwsze co, to pomyśl właśnie o DSP. Komplet do przedlifta z wiązką, wzmacniaczem i głośnikami kupisz za max 400 zł.
Z tyłu to masz na myśli półkę?
W drzwiach z tyłu coś gra.

Amortyzatory
Powrót