Relokacja/ekwiwalent fabrycznego subwoofera

marek230482

Super Moderator
Członek ekipy
Auto
166 3.0V6, gtv 2,0TS, Brera V6, Stelvio 2.0 Q4
Na wstępie zaznaczę że nie dotyczy to alfy ale chyba audio to audio i fachowcy się na marki samochodów nie dzielą.
Rzecz dotyczy saaba 9-3 II gen. To jest kombi z rozbudowanym systemem nagłaśniającym zwanym premium 300. Istotne jest to że subwoofer jest zamontowany we wnęce na koło zapasowe. Czyli wnęka jest ogromna, tam dojazdówka a subwoofer w formie grubej pokrywy z głośnikiem zwróconym ku dołowi. Jak na foto. Wic polega na tym że teraz tam jest butla. O ile w komplecie to grało słabo (jak na premium) to bez tego głośnika w ogóle jest jak dzwonek z nokii 3310 (przynajmniej dla mnie a nie znam się na audio).
P8230157.JPG

Wyciągnąłem ten subwoofer i go rozkręciłem. Niestety nie znalazłem tam parametrów. Głośnik to tak ma z 30cm średnicy i 15cm wysokości. Do tego chyba jest dwucewkowy (ma po dwóch stronach wtyczki dwuprzewodowe).
Muszę (chcę) wybrnąć z tego na dwa sposoby.
1. Najbardziej preferowany to kupno ekwiwalentu który da mi basik i wrzucę tą tubę (czy co tam) za przednie fotele albo gdzieś sprytnie w bagaju. Zakładam że będzie to mniejsze i zagra lepiej (bo to teraz to dramat a jest olbrzymie).
2. Wykręcenie tego głośnika i zabudowanie "gdzieś". Tu nie wiem jak go zabudować, czy coś dokupić czy jak....

Nawet nie znam parametrów tego głośnika.

Ktoś coś?

Marek, ja to bym najpierw ustalił na czym polega ten "dramat" jeśli chodzi o grę tego głośnika. IMO są 3 opcje:
1. ma za mało mocy na wejściu
2. ma złą obudowę
3. sam głośnik jest do bani

Wymontuj go, podłącz i posłuchaj na spokojnie tak w powietrzu sobie. Wiadomo, że basu nie będzie, ale:
- posłuchaj czy są zniekształcenia, czy charczy i takie tam
- przyłóż ucho do brzegu głośnika pod kątem prostym i posłuchaj czy jest bas

Jeżeli opcja 3. to trudno, będziemy coś szukać. Ale są duże szanse na:
1. wtedy dajesz po drodze ze źródła do głośnika wzmacniacz, taki z opcją wejść po wysokim sygnale (high level input) i możesz dodatkowo ustawić fazę i odcięcie na wzmacholu
2. robisz poprawną obudowę i gra gitara

Co do obudowy to tak na szybko widzę dwie opcje:
zamknięta z głośnikiem patrzącym na zewnątrz
otwarta z głośnikiem patrzącym do wewnątrz i otworem bass-reflex

Obie obudowy dopasowane kształtem do miejsca gdzie chcesz je dać (ta otwarta łatwiej schować za fotelem). Robisz z MDF/płyty paździerz, obijasz tym szarym materiałem filcowym albo innym w kolor wnętrza i masz profi look :)

U mnie z tą oceną jakości może być ciężko :) Głośnik na otwartym subwooferze (jak na zdjęciu) wydaje z siebie czyste piękne dźwięki (choć przytłumione) ale basu prawie nie słychać. Zamknięty i siedząc w zamkniętym aucie z basami na maksa coś ten basik jest ale to straszna bieda. Porównując do DSP 166 Tomek to w alfie jest miazga.... a mam z DSP tylko głośniki w półce (drzwi to seria). I tam basik jest po prostu potworny w porównaniu z tym w saabie. A teraz bez tego to idzie się powiesić :sarcastic:

Głośnik na otwartym subwooferze (jak na zdjęciu) wydaje z siebie czyste piękne dźwięki (choć przytłumione) ale basu prawie nie słychać.

Zamknięty i siedząc w zamkniętym aucie z basami na maksa coś ten basik jest ale to straszna bieda.

Dobra to moja propozycja jest taka: dajemy wzmacniacz i budujemy obudowę bass-reflex. Skoro nie ma danych głośnika, to spróbujemy znaleźć jego rezonans, muszę sobie tylko przypomnieć jak to się mierzyło... :P
Jak znajdę chwilę to podeślę jakieś większe info żebyś mógł to sobie przekalkulować i przemyśleć czy warto. Skoro gra czysto to ma potencjał, trzeba go tylko wydobyć ;)
Wzmacniacz pozwoli nam podkręcić bas względem tego co idzie ze źródła - sami sobie ustalimy wzmocnienie. Natomiast obudowa pozwoli zejść niżej z basem.

Brzmi poważnie :D
A nie można kupić jakiegoś gotowca za kilka stówek? :sarcastic: jakiś tam kabelek wiadomo że przerobię. Ale z tym wzmacniaczem trochę mnie przestraszyłeś :D jakbym miał basik pokroju DSP w 166 byłby miodnie. Ale teraz ten zestaw gra na poziomie serii laguny 1.....

Nie bój nic :)
Gotowca to byś musiał za 7 stówek kupić + wzmacniacz do niego, to by zagrało. Da się to taniej zrobić. Tuby za 200zł to ZŁO... mają zaszyte geny dźwięku spod remizy :D
Nawet jak na początku wydaje się, że jest OK, to wiesz jak jest... genów nie oszukasz, zaatakują w najgorszym momencie :edziahaha:

Przymierzę "gdzieś" ten ori głośnik i zobaczę jak z miejscem. Ale raczej nie zabuduję tego bydlaka za fotelami.....

Nie chcę za bardzo zajmować bagażnika bo niedźwiedzia wożę :) chyba że bym przypasował to w któryś bok.

Jasne, ale zakładam, że jeżeli na szerokość połowy kanapy zrobisz zabudowę to głębokość nie będzie duża - może 20cm, 30cm max?
Można dać otwór bass reflex w bok albo do góry żeby lepiej było słychać w kabinie :)

To brzmi rozsądnie. Czyli na głębokość taka jak głośnik ale za to na całe plecy kanapy? Brzmi "łatwo" czyli skrzynkę łatwo by było zrobić. No ale jestem w dupie bo nie wiem jakie parametry ma ten głośnik. A chyba to mi jest potrzebne żeby ktoś mi dobrał objętość skrzynki?

Zawsze możesz zrobić byle jaką obudowę testową, choćby ze starych mebli/półek. Robisz obudowę większą objętościowo, powiedzmy 40 litrów, robisz bas refleks z jakiejś rury z możliwością przedłużenia/skrócenia (starczy 80mm średnicy kanalizacyjna/rynna). Na początku strojenie na 40Hz i testujesz. Jak obudowę chcesz zmniejszyć, to do środka dajesz np butelki z wodą, styropian, worki z piaskiem itp. Ważne, żebyś znał pojemność skrzynki w danej chwili, strojenie można policzyć np programem WinISD.

To może się udać i nic nie kosztować poza zakupem płyty (skrzynkę sobie zrobię). No ale dalej mnie męczy czemu to audio pomimo tak ogromnego głośnika nie potrafiło wydobyć z siebie ciekawego basu? Czy to możliwe że tak duży głośnik jest do dupy? Czy wzmacniacz za słaby?

Obstawiam słaby wzmacniacz i za mała obudowę. Jak uda się znaleźć rezonans głośnika to łatwiej policzyć rurę bass reflex. Obudowę dobierzemy za pomocą WinISD, dokładnie jak napisał Bebok. Podeślę więcej info później. Masz tam cokolwiek napisane na tym glosniku? Markę chociaż?

To czekam na info bo w sumie fajnie by było użyć tego co jest. Czyli piszesz że słaby bas może wynikać z dziadowskiej obudowy? Cóż, jak widać na zdjęciach to szału nie robi. Plastik.
Odnośnie głośnika to nie ma na nim totalnie nic.......

Foty
IMG_20180130_141006374.jpgIMG_20180130_141013231.jpgIMG_20180130_141124815.jpgIMG_20180130_141646250.jpg

Ostatnia edycja:
Potrzebujemy parametry TS głośnika:
https://en.wikipedia.org/wiki/Thiele/Small_parameters

Dokładnie:
Fs
Vas
Re
Qts

OK. Dla mnie najważniejsza jest Fs czyli częstotliwość rezonansowa. Łatwo ją zmierzyć:
zapodajesz generatorem (choćby z tel.) sygnał na głośnik i mierzysz miernikiem w którym momencie napięcie AC jest najwyższe - dla tej częstotliwości głośnik ma rezonans - mamy Fs.
Re zmierzysz omomierzem po prostu, na każdej cewce powinno być podobnie.
Vas (objętość ekwiwalentna) oblicz metodą 1:
http://sound.whsites.net/tsp.htm

Czyli mierzysz Fb (częstotliwość rezonansowa głośnika w obudowie) tak jak powyżej Fs. Mając objętość obudowy + głośnika (stożka) liczysz:
Vas = Vb * ((Fb / Fs) ^2 - 1)

Największy problem to Qts... przeczytaj metodę pomiaru i liczenia, jak zakumasz to dasz radę :)

Potem pobierasz winISD:
http://www.linearteam.org/

Mając parametry głośnika sama symulacja obudowy i otworu to już pikuś. Tworzysz głośnik z parametrami jakie ustaliłeś, robisz nowy projekt i wybierasz obudowę Vented, 1 głośnik w Normal pozycji :)
Proponowana objętość i częstotliwość otworu pojawia się na zakładce BOX. Tam sobie zmieniasz objętość i patrzysz jak się zmienia wykres. Otworem też możesz stroić, ale pamiętaj, że długość rury nie może przekroczyć wymiaru obudowy minus 10cm (luzu na przepływ powietrza). Długość otworu masz na zakładce VENTS dla zadanej średnicy którą podajesz. Wykres powinien być w miarę liniowy, bez siodła.
Zmieniając u góry rodzaj wykresu na Group Delay sprawdzisz opóźnienie głośnika - od 20Hz w górę nie powinno być zbyt duże, bo bas będzie za mało punktowy i taki... rozwlekły, nie będzie nadążał za resztą.

Może się to wydawać skomplikowane, ale wierz mi, że nie jest aż tak bardzo ;)
W razie pytań wal śmiało :)

Ostatnia edycja:
Tak wygląda wyciągnięty głośnik.
IMG_20180209_111703722.jpgIMG_20180209_111710072.jpgIMG_20180209_111722453.jpgIMG_20180209_111810893.jpgIMG_20180209_111818505.jpgIMG_20180209_111848929.jpgIMG_20180209_111900124.jpg

Cały zestaw ma 300W w aucie. Ponoć (bo potwierdzenia nie znalazłem) subwoofer może miec połowę z tego.

Zmierzyłem też obecną objętość subwoofera. Widzicie jaką ma budowę. Spory cylinder o objętości ~13l i wypłaszczona cienka półka (jakie3cm) o objętości ~12l. Czyli ekwiwalent musiał by być około 25l. To chyba mało? Czy to może być powodem tego że słabo to gra?

Ostatnia edycja:
Konkret głośnik wygląda :)
Ogarniesz pomiary?

jeszcze nie wiem, zaraz może spróbuję :)

Kurde, prawie nic nie rozumiem z tych pomiarów :) masakra. Chyba szybciej zrobię to metodą prób i błędów :sarcastic:
Porobiłem przymiarki głośnika w aucie. No i w zasadzie jak mam robić skrzynkę o dotychczasowej pojemności to wejdzie mi tylko za kanapy. Tam zmieszczę dużą (na całe oparcie) ale płytką trapezową o pojemności nawet 50l.

Amortyzatory
Powrót