Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Car Audio - sprzęt, modyfikacje dźwięku , nagłośnienie
Użytkownik Romeo

Napisał
Scorpion 
Wg mnie auto w ogóle nie nadaje się do słuchania muzyki tak na poważnie, jak to niektórzy w domach mają, więc po co się przejmować gdzie są głośniki, mi zależy tylko aby dźwięk miał odpowiednią barwę i moc oraz był w miarę czysty, bo nie wierzę, że osiągnę taki efekt jak w domowym zestawie hifi
Trochę się mylisz, powinieneś napisać że nie słyszałeś takiego audio. A są, oj są.

Napisał
koles_02 
A cztery głośniki to tylko kwadro
Cztery, dziesięć czy dwadzieścia to nie żadne "kwadro" tylko stereofoniczny jazgot.
Pomijam dzwięk wielokanałowy oczywiście.
Ale zgoda co do różnych potrzeb, jak ktoś chce żeby coś brzęczało to nie ma sensu namawiać go na trójdrożny zestaw z subwoferem pędzonym z procesora.
Użytkownik Pirat drogowy
-
Użytkownik Romeo

Napisał
Scorpion 
Może inaczej - wg mnie wnętrze samochodu jest kiepskim miejscem pod względem akustyki i tak naprawdę żadnego audiofila nie zadowoli
Zgoda, ale robią wszystko żeby zadowalało i niektórym się udaje.

Napisał
Scorpion 
Dobre audio słyszałem w samochodzie choć dziwią mnie na wszelkiego rodzaju
imprezach caraudio konkursy na ilość decybeli itp idiotyzmy
Ot taka rozrywka, wbrew pozorom nie taka prosta jak się wydaje. Ja również w tym nie gustuje.

Napisał
Scorpion 
Poza tym niech mi ktoś pokaże zestaw audiofilski (nie kino domowe) do domu z subwooferem w komplecie
Nie pokaże Ci bo prawdopodobnie nie ma, ale w samochodzie nie ma ścian wzmacniających bass, nie zastosujesz 18cm głośników w drzwiach, nie zamontujesz bassrefleksu, nie masz dowolnej pojemności obudów, i nie dysponujesz kubaturą pokoju więc subwofer to nie fanaberia ale konieczność w samochodzie.

Napisał
Scorpion 
Więc proszę nie mówić, że w tym wszystkim chodzi przede wszystkim o jakość dźwięku - raczej o to które jest głośniejsze, bardziej
kolorowe, a najlepiej gdyby zapełniało cały bagażnik
Z tego fragmentu wnioskuje że nigdy nie byłeś na żadnych zawodach soundoff i raczej nie słyszałeś dobrze nagłośnionego auta ;-) Dobrze zestrojonego suba nie słychać, a muzykę tak jak była nagrana -tak.
I jeszcze jedna cecha dobrego systemu (nie podoba się młodzieży) W środku głośna, czyściutka muzyka a na zewnątrz ciszaaaaaa ( no prawie)
Użytkownik Pirat drogowy
-
Użytkownik Pirat drogowy

Napisał
slavol 
Wielu ludzi, w tym ja, lubi słuchać dość głośno. I często samochód to jedyne miejsce gdzie można tak słuchać. Mieszkam w bloku a na kluby troszkę stary jestem

A na
tuning szołach to niestety festyn nie caraudio - głośno,
kolorowo i świecąco.
Tak jak pisałem gdzieś wcześniej, jeden jeździ serią, drugiemu 2 turbiny za mało.
Dobrej muzyki można w domu słuchać, w samochodzie to bardziej hobby niż nagląca potrzeba.
To prawda z tym hobby oraz tuning szołami
Użytkownik Alfa i Omega

Napisał
Scorpion 
Poza tym niech mi ktoś pokaże zestaw audiofilski (nie kino domowe) do domu z subwooferem w komplecie
Brytyjska firma NAIM robi taki zestaw. Nazywa się to n-system, można go zestawić w wersji stereo i gra jak porządne brytyjskie hi-fi. Niestety kosztuje więcej niż niejedna alfa na naszym forum.
Inna rzecz, że zestaw z subem to rzeczywiście rzadkość w świecie audiofilskim 
Bywają różne próby, widziałem np wzmacniacze lampowe do samochodu. Prawda jest niestety taka, że przestrzeń jest w audio równie ważna jak sam sprzęt. Z tego powodu w samochodzie bardzo trudno jest uzyskać dobre brzmienie. Można spróbować zbliżyć się przy pomocy procesorów, ale to znowu jest tylko ersatz i z pewnością nie jest audiofilskie.
Ostatnio edytowane przez iwok ; 27-02-2010 o 13:19
Użytkownik Maniak resoraków

Odnowie troszke temat poniewaz mam u siebie problem. "Się" uszkodzily woofery w tylnej polce i chcialbym je wymienic na inne, z tego co wiem maja one 2 ohm co juz jest nie fajne. Chcialbym sie dowiedziec czy ktos zna moze moc tych wooferow i moc wzmacniacza ? (mam dsp)
-
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
alfa 166 glosniki
, głośniki alfa 166
, alfa 166 głosniki
, alfa 166 głośniki
, głośniki sopran alfa 166
, glosniki do alfa 166
, alfa 166 graja tylko 2 glosniki
, jakie głosniki do alfa 166
, jakie głośniki do alfa romeo 166 w półkę
Tagi dla tego tematu
Uprawnienia