Witam. Przeszukalem forum, ale nie znalazlem konkretnego info..
Mam problem jak w temacie.
Nie wiem wogole jak sie za to zabrać, co przerobić, jakich dystansów użyć.
I w jaki sposob na tym umocować głośnik.
Jakby ktoś przybliżył ten temat, to będe wdzięczny
Pozdrawiam.

nikt nie wie nic na ten temat?

Wie, ale opisać trudno. Gotowych paneli raczej nie dostaniesz, w zależności od głośnika trzeba blachę wycinać, problemem jest też brak płaskiej powierzchni pod panel i maskownica, trudno coś dopasować a fabryczna mocno tłumi dźwięk i potrafi brzęczeć. Rozwiązań jest tyle co montażystów. Najlepiej zaopatrzyć się w mdf, lakier do impregnacji, maty, silikony, gąbki, narzędzia, wkręty, głośniki, czas i piwo..... i improwizować.
156 3.0 V6
piotr9008 thanked for this post

Dystans na blachę- mocno. w około matę dla uszczelnienia, ale nie pod głośnik. Kosz głośnika powinien przylegać na jakiejś cieniutkiej uszczelce do dystansu. Owijasz to gąbką (samoprzylepną) najlepiej z zamkniętymi komórkami (nie chłonie wilgoci) tak aby boczek drzwi delikatnie ją ścisnął (głośnik nie pompuje powietrza pod tapicerkę) i na to orginalną maskownicę (trochę tłumi dźwięk) lub jakąś customową z siateczki przezroczystej akustycznie.
Wersja extremalna to jeszcze rozpraszacze pod głośnik, masa wygłuszająca pod boczek, owijki kabli, pasty do cięgien, ale pewnie nie o to Ci chodzi
Oczywiście wygłuszenie drzwi to podstawa inaczej można sobie głośnik do drzwi przykręcić.
Jak wytniesz dystans z mdf-u 18mm to bez problemu się wszystko pomieści. Tylko przymierzaj kilka razy wszystko przed skręcaniem bo nieraz trzeba blachę podciąć (układ magnetyczny głośnika) dystans (boczek nie wchodzi) i szybę opuść do przymiarek żebyś się później nie zdziwił
Powodzenia
156 3.0 V6

heh dzięki wielkie, teraz zupelnie mi rozjaśniłeś sprawęno wersja extramalna, to juz faktycznie chyba troche za dużo
, ale myślałem, żeby podkleić matami boczek od wewnątrz. ma to sens i efekt ?
![]()

Ma, wytłumisz ewentualne rezonanse, ale nie przesadź z wagą bo spinki też mają ograniczoną wytrzymałość. Poza tym jak nie będzie grać "w tapicerkę" to nie jest tak bardzo ważne. Najwięcej uwagi poświęć okolicą maskownicy- przy większych głośnościach lubi pobrzdękiwać, albo ją podklej jakąś uszczelką albo mocno skręć.
156 3.0 V6

Chętnie zobaczyłbym jak u kolegi INTELLa to wygląda. Jeśli masz możliwość wrzucenia zdjęć to bardzo chętnie zobaczę. Ja wygłuszyłem drzwi, lecz spartoliłem sprawę dystansu, ponieważ mam dobre głośniki a kick bassu itp wcale nie ma...

Witam.
Jeśli ktoś chce mogę udostępnić zdjęcia jak ja to zrobiłem a wszyło naprawdę profesjonalnie. Drzwi zostały również wygłuszone.
Piszcze seba.wino@wp.pl
piotr9008 thanked for this post
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki