Witam. Podlaczylem radio jak z tematu przez kostke od tego radia i mam problem. Gdy wylacze silnik a radio dziala zaczynaja mi sie swiecic rozne kontrolki oraz radio wlacza podswietlanie wnetrze, zdarza mu sie tez zalaczac poziom paliwa oraz jest mosliwosc wlaczenia ogrzewania tylenj szyby... bez kluczyka w stacyjnce :/ do tego lacze to radio z wywaleniem mi bledu poduszki. Czy spotkal sie ktos z czyms takim? Jakos to roziwazal- bez wymiany radia?
Na moje zmostkowany na stałe przy radiu przewód Batt z ACC (czerwony z żółtym) przez co po wyłączeniu zapłonu dalej jest napięcie tak jak w przypadku przekręcenia kluczyka na 1 pozycje.

odłącz żółty wychodzący z radia.
w niektórych modelach radia (Twoim), żółty przewód daje zasilanie, przez które można było, po włączeniu radia włączyć jednocześnie wzmacniacz (po przedłużeniu przewodu).
w innych modelach do żółtego przewodu idzie napięcie z aku, po przełączeniu kluczyka w pozycję MAR (kiedy przekręcisz kluczyk włączy się radio).
Twoje radio widocznie dawało napięcie do stacyjki przez połączenie żółtych przewodów ze sobą i włączała kontrolki
o ile dobrze pamiętam to żółty kabel jest do podtrzymania pamięci w radiu. Połącz go razem z plusem(czerwonym) i sprawdź czy dalej jest to samo - wg mnie objawy "choinki" powinny ustąpić
"Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."

Problem nie leży po stronie radia, tylko w instalacji fabrycznej auta.
To radio ma typowe złącze ISO, w którym żółty przewód (pin 4) to tzw "podtrzymanie-permanent", a czerwony (pin 7) +12 POWER.
Żeby radio można było uruchomic, na żółtym i czerwonym musi byc zasilanie. Można je podłączyc na dwa sposoby: żółty do stałego +12 (napięcie, które jest ciągle), czerwony do +12 po stacyjce. Wtedy radio będzie można włączyc po przekręceniu kluczyka, lub drugi sposób: czerwony i żółty łączymy razem. Wtedy radio można włączyc niezależnie od pozycji klucza w stacyjce.
Pozostałe kable to: czarny (pin 8) GND, niebieski (pin 5) REMOTE sterowanie autom. anteną lub uruchomienie wzmacniacza, pomarańczowy (pin 6) ILLUMINATION sterowanie podświetleniem radia (nie musi byc podłączony).
Tak to wygląda w typowej instalacji.
W 156 jest instalacja z fabrycznym radiem. Według opisów, w złączu ISO lecą dodatkowo trzy kable od magistrali CAN (piny1,2,3), które odpowiadają za komunikację fabrycznego radia z elektroniką w aucie. Moim zdaniem wpięcie innego radia do fabrycznej instalacji może powodować takie cuda jak opisałeś.
Odpięcie tych kabelków powinno załatwic sprawę, ale niech wypowiedzą się ludzie, którzy zmieniali radia w 156, bo mogę się mylić.
Bardzo dziwne ale kupiłem tego samego Clariona FB278RBT kilka miesięcy temu i miałem identyczną sytuację palenia się kontrolek bez kluczyka w stacyjce, kombinowałem w odłączanie kabli po kolei jak koledzy pisali ale nic nie pomagało i nie chciało wcale działać, skończyło się na tym że zakupiłem nową kostkę ISO, starą uciąłem i wszystko elegancko od nowa polutowałem, zabezpieczyłem izolacją i problem znikł.
Anonima Lombarda Fabbrica Automobili - tu się wszystko zaczyna..

Witam. Dopiero dzisiaj na tym mrozie zachciało mi się rozwiązać problem radia i sprawa wygląda tak:
Wystarczy odpiąć kabel od interfejsu CAN B jest to kabelek 3 (u mnie pomarańczowy rząd górny drugi od lewej) i problem zanikł![]()

a nie mówiłem
kolorki tylko inne![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki