Witam, dziś wstawiłem do samochodu oryginalne radio, niestety radio działa tylko z przycisku ON, a chciałbym żeby funkcjonowało razem z kluczykiem czyli jak się przekręca kluczyk to żeby radio włączyło sie i na odwrót. Może mi ktoś powiedzieć co należy zrobić aby radio działało w ten sposób, może trzeba cos z przewodami zamieszać? Proszę o pomoc!

Dodam że kostki są oryginalne nic nie były przerabiane.

Witam. U mnie też tak jest. Radio ma dwa przewody zasilające, do jednego i drugiego jest podane stałe napięcie (+) bez względu na położenie kluczyka. Jedna linia jest do podtrzymania pamięci i powinna mieć stały (+) natomiast druga powinna być podpięta do (+) pojawiającego się po przekręceniu kluczyka. Wtedy radio będzie pamiętać ostatni stan i po włączeniu kluczyka będzie się włączało i na odwrót.
Trzeba znaleźć pin w kostce gdzie pojawia się (+) po przekręceniu stacyjki i podłączyć pod niego 2 zasilanie radia.
Jak będzie cieplej muszę zrobić tak u siebie![]()
Babol polega na tym, że radio ma tylko jeden plus, więc nie wyłącza/ włącza się stacyjką. Generalnie jest tak, że żółty przewód (batt) jest odpowiedzialny za uruchomienie radia.
Jeśli masz możliwość, to zrób zdjęcie kostki ISO. Będzie łatwiej stwierdzić gdzie można się podpiąć z napięciem, żeby radio uruchamiało się ze stacyjki.
Sprawdź wcześniej miernikiem jak się zachowuje pin: C-16, po przekręceniu stacyjki. Patrząc na schemat to tam może tkwić Twój problem. Jeżeli nie, pstryknij fotkę i będziemy myśleć
http://elektron.pol.lublin.pl/users/.../img/isoc3.gif

Dzięki za rady jutro zobacze jak to wygląda i dam znać czy się udało, a jak nie to wkleję fotki.
Pozdrawiam

Oryginalne radio do wersji po Lifcie ^2002
Jeśli zostawisz włączone przy wyłączaniu zapłonu, to po przekręceniu kluczyka w pozycje MAR odezwie się na nowo.

U mnie na oryginalnym włączało i wyłączało kluczykiem, na innym blaupunkcie już nie, musiałem najpierw przekręcić kluczyk, dopiero potem włączyć radio przyciskiem. Dlatego trzeba było zamienić miejscami dwa przewody w kostce iso: stałe +12v (czerwony kabelek, pierwszy od lewej, nad czarną masą) oraz +12v które jest dopiero po przekręceniu kluczyka (dwukolorowy chyba?, 3 pin od lewej w dolnym rzędzie, dla pewności sprawdź miernikiem). Teraz jest jak na oryginale, radio włącza sie razem z zapłonem. Jeżeli Twoje oryginalne radio nie robi tak, to być może były te kabelki już pozamieniane w przeszłości. Reasumując, w oryginalnej kostce czerwony kabel powinien być nad czarnym i powinno działać jak trzeba.

Prawdopodobnie masz złączone ze sobą na stałe przewody żółty(pin4) i czerwony(pin7), lub zamienione miejscami, jak napisał Rafal.
---------- Post dodany o godzinie 02:21 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 02:12 ----------
Żółty przewód to tzw. podtrzymanie-permanent, podłączony na stałe do +12V. Radio uruchamiane jest napięciem podawanym na przewód czerwony +12V POWER.

Witam, niestety nic sie nie udało probowałem robić tak jak mi pisaliście
ale niestety. Opisze moją kostke zasilajaca i napiszę co się działo nie tak.
moja kostka zasilająca:
1.kab. różowo/biały _3.kab. pomarańczowy _5.kab. zielono/czerwony _7.kab. czerwony
____________________(zasilanie z kluczyka) _________________________(stałe +12 volt)
2.puste ____________4.kabel czerwony _____6.kabel żułto/czarny _____8. kabel czarny
_____________________(stałe +12 volt) _________________________________(masa)
wejścia radia:
1.remote _3.acc _5.pwr ant 7.batt
2.remote _4.batt _6.dimm __8.masa
__(gnd)
I teraz tak:
- na pinie 3 (pomarańczowy kabel) pojawia sie zasilanie jak przekręci się kluczyk.
- moje radio potrzebuje tylko jednego przewodu zasilajacego na 4 wejściu by włączało się z guzika i pamietało stacje, inne kable zasilajace są zbedne (to chyba dziwne bo powinien być jeden na zasilanie a jeden na pamieć radia, tak mi się wydaje).
- jak sie styknie pomarańczowy kabelek z którymś czerwonym napieciowym to zapalaja
sie kontrolki na zegarach i wyświetlaczu, czy to normalne?
Teraz zastanawiam sie czy coś jest nie tak z autem czy z radiem, kupiłem je na allegro może jest niesprawne?
Poprzednie radio bylo sony i tez trzeba bylo je recznie właczać.
Może macie jakiś pomysł, rade dla mnie co dalej robić!
Ostatnio edytowane przez Pitch Black ; 03-12-2010 o 15:46

Na pinie 7 w radiu musi się pojawiać +12V po przekręceniu klucza w stacyjce. Z twojego opisu wynika, że masz na pinie 7 ciągle +12V.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki