Witam.
Aktualnie w aucie posiadam subwoofer z głośnika 30cm lecz bas z niego uzyskiwany już mi się znudził. Jest mocny ale za wolny. Wpadłem na to, żeby kupić jakiś mniejszy, 20cm głośnik (lub dwa) aby uzyskać przyjemniejszy i szybszy bas.
Moje pytanie.
Czy w tej alfie bas głośnika o mocy 150-200w rms i 20cm średnicy da rade przebić się do kabiny przez tylną kanapę? Ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie?

Ja mam w sedanku 156 subwoofer 30 cm. Miałem problem, bo głośnik wielki, mocny JBL jak bagażnik był otwarty to dawał czadu, ale w środku lipa. Zdjąłem wygłuszenie to z pod półki gdzie są tylne głośniki, tam były pianki wygłuszające - wywaliłem je. Ta operacja rozwiązała problem. Teraz mi basik wali aż lusterko wsteczne drży! Pomimo że wzmacniacz mam ustawiony tylko na 65 % mocy.
Pozdrawiam!

Wg. Mnie optimum to by bylo jakies 10 cali - czyli 25cm.

Zamkniętego głośnika 25 cm (Powerbass s-10) w środku Alfy ledwo co słyszłam. Powiedziałbym uzupełniał pasmo delikatnym basikiem. Musisz szukać jakiegoś jakościowego 25 cm subwoofera o mocy około 400 W. Pewnie coś takiego byłoby najlepszym rozwiązaniem oczywiście wg. mnie. Obawiam się, że 150 W się nie przebije do kabiny, bo jest dosyć dobrze oddzielona od bagażnika.

Otwórz podłokietnik (jeśli masz) w tylnej kanapie i odwróć głośnik membraną do wnętrza. Nieporównywalnie lepiej sobie radzi, bagażnik przy tym tez mniej dudni od basu.
alfa romeo 156 veloce 1.9 jtd
Przy dobrze wytłumionych drzwiach, odpowiednich głośnikach i wzmacniaczu nie powinno być źle. Sam w Gtv mam mid-woofery z zestawu Helix Dark Blue w tylnej półce pod wzmacniaczem cięte na bodajże 120Hz i nie ma najgorzej.
Ale dziwi mnie, że Powerbass S-10 był ledwo słyszalny, sam miałem ten głośnik w skrzynce zamkniętej i bardzo fajnie się sprawował... Pod czym był podpięty ??

Kupiłem kilka dni temu lepszy jakościowo a także pod względem mocy głośnik Vibe Space 12, gra mocno i dość ładnie lecz tylna półka drży od basu. Spróbuję wyłożyć jakąś gąbką przestrzeń między blachą nad bagażnikiem a poszyciem na niej. Jak poszycie jest przymocowane? Tylko te zatrzaski przy zagłówkach? Żadnych śrubek? Bo oglądałem (na razie jest za zimno żeby grzebać) i widać tylko spinki z przodu.

Ja jestem bardzo zdziwiony waszymi opiniami, ze trzeba woofery "czterystuwatowe" bo mniejsze sie nie przebija. Mam jbla 250 watowego i sieje on spustoszenie w kabinie bez trickow z otwieraniem podlokietnika.
Jesli chcesz szybszy bas to tylko skrzynka zamknieta. W poprzedniej Alfie (155) kombinowalem z wooferem. Kupilem Infinity kappe 30cm, nie pamietam modelu, chyba nie perfect ale reki uciac nie dam. Byl to model ze srebrna membrana. Mianowicie zbudowalem skrzynke w oparciu o wyliczenia z programu winisd. Chcialem zeby naprawde nisko to schodzilo. Skrzynka spora prawie 40l i tunel bass reflex jakies 60cm, 30 bylo poza skrzynkaBas byl niesamowity, fenomenalny do muzyki typu rap. Schodzil tak nisko ze sie tego nie slyszalo lecz czulo. Niestety przy szybszej muzyce bas taki jest rozlazly i przeciagniety, jednym slowem nieprzyjemny. Od tamtej pory nie kombinuje, mala skrzynka zamknieta.

Zwykly stereotym ktorym nie ma sensu sie kierowac... Kazdy glosnik ma scisle okreslone poprzez parametry T-S obudowy i to pod te parametry trzeba obliczac rodzaj obudowy jej pojemnosc i ewentualnie strojenie. Jest wiele glosnikow ktore w skrzynie closed nie zagraja a mam kilka ktore doslownie nie graja bo producent odradza takie skrzynie.
Co do 156 w sedanie to nie widze problemu zeby sie przebic do kabiny , pytanie oczywiscie czego ktos oczekuje czy poprostu bezsensownego dudnie nia , przewagi basu przy rownowagi tonalnej , jezeli tego ostatniego ( czyli slucha muzyki ) to mysle ze STX 8' w skrzyni 25litrow Br ze strojeniem na 30-32Hz przebije sie bez problemu i zagra szybko do tego nisko zejdzie jak na tak mala powierzchnie membrany i to do tego wszystkiego jest tak tani ze mozna sobie go posluchac bez ryzykowania pieniedzy... Jezeli kasy chcesz wiecej przeznaczyc to oczywiscie znajdzie sie cos innego ale dla mnie STX w klasie subow nowych do 300zl jest w czolowce
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki