Witam Was serdecznie !
Jak pewnie większość z Was wie, to w naszych 166 bez DSP dźwięk audio jak na taką klasę samochodu nie jest za ciekawy. Głowna przyczyna leży w jednostce sterującej ICS, która niestety jest zintegrowana z panelem klimatyzacji oraz komputerem. Niestety ponieważ nie możemy sobie tego wymienić, jedyne co można to zabudować dodatkową jednostke w innej lokalizacji.
Na to miejsce przeznaczyłem schowek pasażera, jest w nim mało miejsca i bez odkręcenia górnej osłony nie ma szans by radio się zmieściło. Niestety wraz z wymontowaniem tej osłony, wymontowywujemy przycisk otwierania bagażnika. Osobiście dla mnie to nie jest problem, bo sobie przeciągnę wtyczkę i zamontuje obok przycisku otwierania wlewu paliwa.
Po zdemontowaniu tej osłony radio się mieści bez problemów, dodatkowo zamontowałem w schowku kieszeń także radio trzyma się stabilnie.
Zapomniałem wspomnieć, że osłonka również powoduje, że schowek się otwiera do pewnego momentu, wymontowując go, schowek się otwiera szerzej i widać wszystkie kable. Na to jest sposób! Po prostu można zamontować linkę do kieszeni radia od góry i przymocować ją gdzieś u góry i naciągnąć. Stworzy to dystans, tak że schowek będzie się otwierał na taką szerokość jaką sobie ustaliliśmy. U mnie jest tak że tylko widać panel radio, więc jest estetycznie.
Po tych zabiegach schowek się zamyka i wszystko jest pięknie schowane !
Co do radia to wybrałem Clarion'a CZ302E. Dlaczego akurat ta marka i ten model ?
Clarion na rynku stoi od wielu wielu lat, dodatkowo firma ta głównie zajmuję się tematem audio, znają się na tym i robią to dobrze. Clarion ma bardzo dobrą jakość dźwięku w porównaniu do Pioneera, którego dźwięk jest delikatnie spłaszczony. Clarion i Alpinie to są najlepsze jednostki, wybrałem Clariona ponieważ jest tańszy niż sprzęt Alpine. Za ten model zapłaciłem 600 zł. Są tańsze i Clariony i Alpine ale zależało mi na tym by mieć sprzęt, który można potem "rzeżbić" z tym radiem się da, posiada 2 wyjścia RCA, do zamontowanie wzmacniaczy. Posiada zaawansowany korektor graficzny, można regulować częstotliwości. I wiele innych jak dla mnie bardzo ważnych ustawień.
Na niebiesko.
Radio zostało wyposażone w odbiornik Bluetooth, co pozwala na strumieniowanie przesyłanie danych z naszych urządzeń. Danych czyli po prostu MUZYKI oraz rozmów telefonicznych. Większość z nas posiada telefon, w którym jest Bluetooth. Radio łączy się i odtwarza muzykę z naszego telefonu, gdy ktoś do nas zadzwoni, możemy odebrać i swobodnie rozmawiać. Uważam, że jest to świetne rozwiązanie, ponieważ nie musimy zmieniać piosenek czy regulować głośność przy radiu, wystarczy nam telefon ułożony w wygodnym miejscu np. na popielniczce.
Radio posiada wejśćie AUX oraz USB no i oczywiście CD. Także wszystko na miejscu.
Montaż.
W sprawnych rękach to kwestia 15 minut, w moich wyszło 1,5 h. Z tym, że montując to, od razu się uczyłem.
To radio posiada inną kostkę niż nasze ICSy, ale bez obaw w zestawie dostajemy przejściówkę, radia BLAUPUNKT posiadają takie same kostki jak nasze ICS ale niezbędna jest przedłużka, która kosztuje 10 zl.
Musimy też pamiętać o tym że należy dodać czerwony kabelek z napięciem do kostki ISO tej od ICS ponieważ potrzebujemy prądu, ja wziąłem od zapalniczki. Przekładamy kable przez schowek i podpinamy radio i wszystko gra, wszystko musi grać i działać chyba, że coś zostało zrobione nie tak jak to opisuje.
Jak to gra ?
Nie ma żadnego porównania do ICS, jakość dźwięku pomimo starych głośników jest o niebo lepsza, nawet jest głębia dźwięku. Radio nie charczy, wydaje czysty nieskazitelny dźwięk.
Lecz jak dla mnie to za mało, najważniejsza rzecz jest już zrobiona ale niedługo trzeba zrobić kolejną ważną, wygłuszyć drzwi oraz zamontować porządne głośnik, mam na myśli FOCAL lub HELIX. Nie żadne Hertz czy JBL, owszem są tanie ale słuchałem i one się równią. Hertza polecam do osób lubiących techno i w ogóle muzykę zwaną przez mojego tatę "ŁUBUDUBU".
Także :
- Wygłuszenie
- Głośniki na początku przód
- Budowa głośnika niskotonowego w bagażniku pod tylną półką jak ma to miejsce w BMW 7 chyba E65. Tak by nie było nic widać. Oczywiście w to miejsce ląduje wzmacniacz dwu kanałowy.
- Na samym końcu wzmacniacz 4 kanałowy oraz zwrotnice PORZĄDNE na przód.
Wszystko nastąpi w swoim czasie, bo pieniądze z nieba nie lecą.
Dla zainteresowanych mogę wrzucić zdjęcia jak to radio wygląda od środka.
Dwa zdjęcia jak to ogólnie wygląda i lecę bo jutro matura z angielskiego.
Pozdrawiam !
![]()
![]()