Witam!
Gadałem z Twardym w sprawie osłon no i podejmę się ich produkcji - jeśli będzie zainteresowanie.
Mam do dyspozycji fiber laser i będę mógł zrobić projekt osłony do każdego modelu z wcześniejszą przymiarką na żywym egzemplarzu.
Mam lokalnie kilka Alf GTV, 159 czy 166 które pewnie użyczą się na przymiarki więc problemu nie będzie.
Niemniej jest taki problem, że nie mogę sobie pozwolić na produkcję kilkudziesięciu sztuk do każdego modelu i tego magazynowanie stąd jest musem zrobić listę chętnych.
Cenowo wyglądało by to tak:
156/147 (podobnie jak sprzedawał Twardy) - 320 zł
166/159/GTV/GT - 200 zł*
*200 zł dla pierwszej osoby z okolic, która udostępni swój samochód do przymiarki. Przydało by się żeby miała na nim oryginalną osłonę bądź chociaż "jakąś" plastikową z której można by było ściągnąć wymiar. Chętną Alfę zaprosił bym na kanał do Zamościa.
Ceny wersji produkcyjnej do modeli innych niż 156/147 na pewno nie będą większe niż 400 zł, niemniej proszę tą cenę przyjmować w rozmyślaniach nad kupnem, finalnie powinna być mniejsza.
Jeśli ktoś ma jakieś pytania, proszę pisać i zapraszam do pisania tutaj, bądź na PW osoby chętne - muszę mieć listę osób 100% pewnych i gotowych wpłacić zaliczkę pod produkcję.

a czy byłaby możliwość na 164??
Renault 25 2.2 1986r.- była
Renault 25 2.0 1991r.- była
AR 164 T.Spark aktualnie
Możliwość jest ale nie wiem czy znajdę kogoś w okolicach kto ma 164 i podjedzie na przymiarkę.
a zywotnosc takiej oslony na ile jest prognozowana? Pytam bo ja np mam oslone z allegro z jakiegos tam tworzywa ktora mnie kosztowala cale 75zl a po roku uzytkowania miasto/teren gliniasty/drogi szybkiego ruchu oslona jest trocge porysowana ale nic poza tym. wiec kwestia oplacalnosci moim zdaniem bo skoro spelnia swoje zadanie a tak czy siak jest to element ktorego nie widac, to po co przeplacac? zalozmy 2 lata = 1 oslona z allegro + flaszka za montaz. 320zl = 3x 70zl + 110zl na flaszki. a wiec 6 lat jazdy z plastikowymi oslonami = 1 zakupionej tutaj oslonie. taki ot wywod o 1 w nocy![]()
Qki - jak jeszcze napisałbyś jaki materiał, grubość, czy będzie logo AR oraz koszt transportu to byłby konkret![]()
A może tak:
1 przejazd po leżącym policjancie, garbie, konarze = 1 miska olejowa 1300zł, olej 250zł, filtr 30zł, robocizna
Przy odrobinie szczęścia jeśli nie zdążysz zatrzeć silnika.
Nie mówiąc już o zaletach w zimie - bo w lato to jeszcze można uważać, a w zimę jak szacujesz co jest śniegiem, a co lodem...?
Oferta raczej dla ludzi na sportpacku i niżej, gdzie prześwity do miski to ok 10cm. Najniższa Bella jaką robiłem miała 6cm
PS.
Oryginalna osłona z wzmocnieniami otworów, wygłuszeniem i nie odkształcająca się środkiem (te z allegro środkiem mają przeważnie zostawioną przerwę) kosztuje 500zł. Do Alfy 159 mocowanej na 20, czy tam 30 śrub osłona jest jeszcze droższa.
Jak ktoś nie ma Auto Casco to, może sobie jeszcze pozwolić na naprawy, w przeciwnym razie sprawa jest oczywista - miska olejowa to droższa zabawa.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez twardy ; 16-11-2011 o 09:29
Osłony pod silnik AR 147/156/GT/GTA/Crosswagon
http://www.forum.alfaholicy.org/czes...tml#post814896
skladak thanked for this post

Mowa pewnie o mojej byłej 156, po załozeniu amorków o skróconym skoku prześwit spadł do 5cm, niestety trzeba było uważać na najmniejsze nawet nierówności na drodze, ale Twoja osłona dawała rade, mimo że nie raz iskry leciały za autem jak się przytarło
Także lepiej było zainwestować w taką osłonę niż co chwilę szukać miski. Więc polecam!
Jarek jeszcze niższą 147 robiłem, ale u Ciebie też był hardcore....
omen wagowo jak chcesz blache, która wytrzymuje strzały, to 7-8kg - jak chcesz mieś kompromis osłony silnika i jednocześnie osłony elementów gumowych, bo możnaby teoretycznie zrobić węższą blachę.
Można zrobić alu 2mm, ale to jest wg. mnie zbyt giętkie.
Z duralu - cena 700-800zł pewnie nie odpowiadałaby forumowiczom.
Osłony pod silnik AR 147/156/GT/GTA/Crosswagon
http://www.forum.alfaholicy.org/czes...tml#post814896
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki