jak mówi Pan zulek1986 cała Kotlina Kłodzka, Polanica Zdrój to jedno z lepszych miejsc w jakich byłem na krótką wycieczkę no i wychodząca z niej "Droga stu zakrętów" prowadząca do Błędnych Skałek jest jedyną (póki co) na której zagotowałem hamulce :O.
Z moich rodzinnych stron polecam NYSĘ, miasto ortalionowych raperów, katedry z najbardziej stromym dachem w Europie i jedynego jeziora jakie widziałem , które poza sezonem (szczególnie zimą) wygląda lepiej niż w sezonie.

To ja mogę jeszcze polecić okolice Szklarskiej Poręby - miejscowości Piechowice i Świeradów Zdrój.
1. Piechowice - miejscowość leżąca między Jelenią Górą i Szklarską Porębą. Co warto zobaczyć?
- stara huta szkła "Julia"
- groty skalne - podobno w okolicach znajdowała się tajna fabryka broni podczas wojny. legendy mówią o schowanych skarbach III Rzeszy
- Michałowice - piękna dzielnica (niegdyś miejscowść) pięknie położona. Trasa z Piechowic do Michałowic wiedzie górskimi serpentynami. Na trasie jest także tunel skalny! niesamowity efekt. Droga doskonale nadaje się do jazdy, ale trzeba bardzo uważać (przepaść i drzewa)
2. Świeradów Zdrój - uzdrowisko, położone ok. 20 km od Szklarskiej Poręby. Co warto zobaczyć?
- uzdrowisko. Warto skosztować tamtejszej wody pitnej
- ładna architektura budynków, piękne położenie
- kolejka linowa
- droga Szklarska Poręba - Świeradów Zdrój. Piękna droga przez las. Momentami wspaniałe widoki. Niezbyt kręta, ale niestety w nienajlepszym stanie. W nocy klimat jest niepowtarzalny, ale trzeba uważać na leśne zwierzęta. Na trasie jest także Rozdroże Izerskie, gdzie można podziwiać stare schronisko
nie radzę
faktycznie,polowa drogi od strony Świeradowa wyremontowana,natomiast drugie pół to już stan fatalny! i rzeczywiście nie jedźcie wiecej niż 60km/h tamtedy nocą,bo prawie na pewno na drodze spotkacie leśnego zwierza![]()
moje alficzki-była i obecnahttp://www.forum.alfaholicy.org/nasz...4_105km-4.html

Skoro mowa o Zamku Czocha to warto również wymienić zapory na Kwisie:
1) w Leśnej kilkanaście minut (myślę, ze max 30 min) spacerkiem od Zamku, spokojnie można dojechać i zaparkować niedaleko zapory
2) w Złotnikach (parking również niedaleko zapory za ośrodkiem wypoczynkowym Złoty Sen)
1)
2)
75" id="attachment40925" rel="Lightbox_724829" >
Parking
Dojazd z Leśnej w kierunku Gryfowa Śląskiego lub od strony Gryfowa Śląskiego. Autostradą w kierunku Zgorzelca zjazd na Lubań Śląski następnie na Leśną (można jechać z Lubania na Gryfów)
-ewentualnie zjazd na Złotoryję kierunek Lwówek Śląski--> Gryfów Śl. --> Leśna. Ta pierwsza droga od autostrady wydaj mi się lepsza mniej dziur i zakrętów choć trochę dłuższa.
Ząbkowice Śląskie - do zwiedzania:
- krzywa wieża - (2 w Europie po Pizie), ladny widok na okolice, na góre wejdą rowniez dzieci, zwiedzanie od wtorku do soboty, w sezonie od maja do wrzesnia rowniez w niedziele, szczegolowe info jest pod adresem http://www.krzywawieza.eu/
- laboratorium Frankensteina- zaraz obok wiezy w Izbie Pamiatek odrobina grozy (frajda dla dzieciakow).
są również ruiny zamku do zwiedzania z zewnatrz, wszystko w centrum miasteczka 60km na południe od Wrocławia trasa nr 8 kierunek Kłodzko - Kudowa Zdój (stałe miejsca gdzie można po drodze spodziewać sie suszarek to km 101, 99, 86, 84, 79, 72, 64).
Z gastronomią szału nie ma, ale jest kilka pizzerii i niedroga restauracja na ul. Orkana. Z czystym sumieniem moge polecic również Bar Mleczny na ul. Ziębickiej
20 km na W (zachód) od Ząbkowic Śl jest Srebrna Góra, zjazd z obwodnicy na 2 światłach w prawo jadąc od Wrocławia. Do zwiedzania największa górska twierdza w Europie - fajny spacer, można zwiedzać fortyfikacje, wiecej na stronie http://www.forty.pl/
W Srebrnej jest kilka knajp, m.in. Górska Perła z widokiem na startowisko paralotniowe (latanie przy kierunkach wschodnich i północno wschodnich), ew. dla bardziej wykwintnego podniebienia restauracja w Hotelu Koniuszy.
Jest tu również Wioska Indiańska i park linowy.
Ogólnie polecam całość jako wycieczkę na weekend (przy odrobinie spręża można zaliczyć wszystko jednego dnia, ale jak to mówią szczęście trzeba dawkować)
To ja dorzucę jeszcze coś od siebie (mamy kilka ładnych kościołów, ruiny zamku itd.) - wszystko na stronce miasta - rubryka "DLA TURYSTY"
http://www.zabkowiceslaskie.pl/pl/pr...ik_po_miescie/
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki