• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Polerowanie szyby przedniej

• Autor wątku Autor wątku SEBEK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Rozmawiałem jeszcze w jednej firmie z gościem w miarę tołkniętym. On mówił, że polerowanie jeżeli jest dobrze zrobione to nie pozostawi refleksów - na co dają gwarancję. Natomiast co znaczy dobrze to 2-3 dni pracy i koszt ponad 500 zł. Więc średnio to się kalkuluje. Zaproponował też nano-technologię, która wygładza szybę i ryski oraz tym podobne tak w ok 50% i starcza na ok 15-20 tyś km. ale to sobie odpuszczę.
Mówicie, ze ręcznie nic nie zepsuję ale i nie poprawię Chyba, że ktoś stosował jakąś pastę i efekt był zadowalający to proszę polecić.

Ostatnia edycja:
A jaki problem kupić tlenek ceru i pojechać na auto szrot i zapytać właściciela czy da potrenować polerkę na jakieś szybie porysowanej co się do sprzedaży nie nadaje. A jak się uda wypolerować to i złomiarz będzie zadowolony, że uda się ją sprzedać i Ty będziesz zadowolony, że jednak można polerować.

Ja miałem szybę pełną czegoś twardego (jakby drobinki smoły), masę delikatnych zarysowań, śladów po wycieraczce, pozostałosci wosku i niewiadomo co jeszcze.... Kupiłem Turtle Wax Glass Polish (http://turtlewax.pl/turtle-wax-clea...wanie-lekkich-zarysowan-hologramow-p-231.html) Z godzinę polerowałem (ręcznie). Jest o wiele lepiej, żadnej warstwy antyrefleksyjnej nie zdarłem (chyba, że nie wiem), w nocy nie widać tzw. świrli itd. Jestem zadowolony :)

Żadne środki typu turtle wax nie spolerują szkła. Wiem bo sam używam wspomnianego wcześniej Auto Glyma Car Glass polish. Po za tym, że świetnie usuwa wszelkiego rodzaju zabrudzenia, osady itp itd to nie ruszy szkła bo jest po prostu za twarde.

Wbrew powszechnej opinii zrobienie soczewki to nie jest taka łatwa sprawa. Nawet tlenkiem ceru polerowanie szyby to jest naprawdę ostra jazda. Nie wierzyłem do chwili aż nie spróbowałem. Szyba jest tak twardym materiałem ze po godzinie polerowania nie udało się nawet połowy rys zniwelować... no i robota mało przyjemna wszystko zachlapane ;/

Myślę, że spróbuje tym tlenkiem ceru i małym filcem polerskim w miejscu gdzie mam smugi od wycieraczek. Pogorszyć na pewno nie pogorszę bo już jest lipa :) a jak będzie lepiej to też fajnie to wtedy przelecę całą szybę szerokim filcem ale bardziej dla oczyszczenia i dam znać jakie to przyniosło efekty tylko musi się pogoda poprawić... a to może potrwać :)

robota czasochłonna ale jak wychodzisz z założenia że jak to nie poskutkuje to wymiana śmiało idź po bandzie :) tylko sporo wody w jakimś opryskiwaczu przygotuj :) a może jakaś fotorelacja?

A więc jestem po polerowaniu. Manualu nie robiłem bo i nie ma zbytnio do czego. Zakupiłem tlenek ceru + tarczę polerską z filcem. Proszek rozmieszałem z wodą do konsystencji pasty, tarczę założyłem do wiertarki i na niskich obrotach bawiłem się ok 1 h (łapki trochę bolały) co chwila trzeba spryskiwać wodą bo pasta wysycha nom i dobrze okryć samochód bo trochę pryska.
Efekt:
1. Syba napewno jest dużo bardziej przejżysta - nie wiem czy to efekt usunięcia mikro rysek czy dobrego oczyszczenia.
2. Smuga od wycieraczek jest delikatniejsza - widać ją praktycznie tylko pod kątem i to jak odpowiednio pada światło.
3. Brak efektu soczewki.
A więc sumując jestem zadowolony z efektu. Może 2-gie polerowanie by dało jeszczy leprzy efekt ale na chwilę obecną wystarczy bo co się poleprzy to się rozp....

Ostatnia edycja:
ja tam po 7 latach pracy w fabryce szyb samochodowych ( sekurit ) mam jakieś tam zboczenie i nikt i nigdy mi nie wmówi że można dobrze zrobić szybę po kilku latach przebiegu w aucie
no ale ja równam do ocen jakie stosowało się w fabryce :-)

W motoryzacji i nie tylko jest wiele części, podzespołów przy których producent twierdzi, że się nie da naprawić czy zregenerować itp. a większość z tych rzeczy ludzie naprawiają z powodzeniem. Taki honeywell twierdzi, ze jego sprężarek ze zmienną geometrią nie da się dobrze naprawić, a ile to ludzi regeneruje turbo?

Nowa szyba przednia do 56 kosztuje ~400zł ze wstawieniem w nordglassie, 59 może być minimalnie droższa więc polerowanie to średni interes - popieram w tej kwestii omrona i bociana: na handel można sobie polerować, szczególnie jak szyby mają fabryczne numery, ale na własny użytek, jeżeli auto ma jeździć u nas jeszcze parę lat, to przychodzi czas że lepiej wymienić niż pudrować syfa.

Mi natomiast kilka osób odradzało tanie zamienniki twierdząc, ze szybko się rysują nawet od wycieraczek do mnie w wymianą zamiennik coś koło 350zł. Się zastanawiam nad wymianą bo nie mam rys i zmatowień tylko odpryski wiec polerka odpada zupełnie. Tylko nie wiem czy nie lepiej dopłacić do seciurita lub pilkingtona ale szukam i wszedzie widze tylko no name po 250-300zł. Bocian robiliście sekirita też na sprzedaż detaliczną? Bo nigdzie nie widze przedniej seciurita do 147 po za ASO oczywiście?

Pilkinkton z wklejeniem 350 zl. No chyba dla mnie tylko za ladne oczy :)

Btw. U mnie w 156 fl i 147 fl ori szyby to wlasnie pilkinkton a nie sango-bango :)

Bez dwóch zdań wiadomo, że się nie przywróci efektu takiego jak da nowa szyba i nie ma tu nawet o czym dyskutować - ogólnie szyba nie była zniszczona tylko u mnie musi być perfekcyjnie a że chciałem zostawić bo mam oryginał to dlatego się bawiłm i polerowałem.

W motoryzacji i nie tylko jest wiele części, podzespołów przy których producent twierdzi, że się nie da naprawić czy zregenerować itp. a większość z tych rzeczy ludzie naprawiają z powodzeniem.
ja nie piszę o twierdzeniach producenta - opierałem się tylko na podstawie oceny jakości w zakładzie w którym robiłem

- - - Updated - - -

Bocian robiliście sekirita też na sprzedaż detaliczną? Bo nigdzie nie widze przedniej seciurita do 147 po za ASO oczywiście?
nie . fabryka robiła tylko do fabry aut , jak szybki wyszły z lekkimi defektami ( np rysa włosowata , niewyczuwalna pod paznokciem w strefie B o długości do 5 mm w ilości max 5 sztuk to szła jako część zamienna i logo auta było polerowane w 99 % przypadków - w 99 bo niektórzy producenci dopuszczają swoje logo na szybie traktowanej jako część zamienna a nie tylko na szybie na pierwszy montaż )

- - - Updated - - -

Mi natomiast kilka osób odradzało tanie zamienniki twierdząc, ze szybko się rysują nawet od wycieraczek
orginal ricambi też po np 20 sekundowym przejściu wycieraczek na sucho z kurzem w fabryce poszła by do kosza - o ile oczywiście producent takie wyznaczy normy
bo np jak robiliśmy szyby do matiza i lanosa to kontrola jakości wyglądała w skrócie tak :
- i jak ?
- dobra nawet
- znaczy nie pęknięta ?
- no nie
- no to dobra

:lol:

ale już Ferrari czy RR czy saab czy nawet głupie VW lub audi to już inne wymagania producenta do których to fabryka szyb się stosuje i tyle

Amortyzatory
Powrót