Admin nie puścił mi posta zatytułowanego "Sp..erma mamuta" dlatego pewnie że był tam jeden normalny wyraz, fizjologiczny ale widać, ze mentalność koscielna rządzi na forum.. Mniejsza z tym: problem jest taki, ze jakies auto, nie wiem jakie i czym ale w czerwcu zabryzgało mi na trasie auto, na masce. Padały deszcze, było błotnisto, nie myłem samochodu. W lipcu wyjrzało słonce, umyłem auto, wielki zaciek tej sper...my został na masce. Zupelnie jakby zrobił to mamut: wielki wytrysk. Żadne mycie nie pomaga, żadne szampony czy gąbki, ani mycie cisnieniowe.
Nie wiem, co zrobić, lakier jest czarnym metalikiem, więc obawiam się eksperymentowac. malować maski też wolałbym nie. Czy są jakieś srodki? Kolor tej sper..my jest własnie taki, siwy, nie czuję lepkości, więc to chyba nie żywica. Jednak wyrażnie widać rozbryzg, zajmuje on 1/3 maski wiec sporo.
Proponuję na początek spróbować usunąć to pastą TEMPO (ale tą orginalną Czeską a nie K2)
Kto chce szuka sposobu,
kto nie chce szuka powodu.
155 V6v12 lpg -była
156 V6v24 lpg-była
147 2.0TS Selespeed lpg.-jest
166 2.0 V6 TB -LPG-jest
Przed zastosowaniem pasty TEMPO spróbował bym usunąć to przy pomocy benzyny ekstrakcyjnej.
Najpierw bylo by dobrze sprecyzowac co to za maz
Jesli cos pochodzenia asfaltowego to idealnie spisuje sie maslo
Jesli to jakas farba to sprobuj benzyny ekstrakcyjnej a w ostatecznosci nitro - fabrycznego lakieru samochodowego nie ruszy ale sprawdz to najpierw na jakims malo widocznym elemencie np spodzie maski
ale jak mam sprecyzować co to jest? w tym własnie problem. Na czarnym metaliku jest siwawa rozpryskowa plama. Widać, ze było to gęste, bo spływ w doł maski jest ograniczony, ledwie kilka strużek. W dotyku jest "żadne": nic pod palcami nie czuć. Wygląda jakby przereagowało z wierzchnią warstwą lakieru. kolega mówi, że mogło to być...wapno palone, spadło z jakiejś paki, padał deszcz, powstała reakcja. Polecano mi pasty polerskie... ale to kurde jest metalik... czy ja nie zniszczę całkiem lakieru?
może to jakieś wapno czy farba
była 155 2.0TS - nadal na forum
była 146 1.4TS - pojechała w świat
Jeśli by to było wapno, powinno dać się zmyć![]()
nie zmywa....za to widać jakby wykwity... było na pewno gęste, to pewnik.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki