Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Forum ogólne o Alfa Romeo - Ogólne rozmowy na temat Alfa Romeo i podzespołów, kiedy dyskusja nie dotyczy żadnego konkretnego modelu. Rozmowy natury filozoficznej, sprzedaż, informacje, decyzje kierownictwa marki.
Użytkownik Embrion

Moim zdaniem ten rozmiar mimo, że fabryczny to pomyłka - auto wciąż jest za nisko. Wychodząc od największego fabrycznego rozmiaru czyli 235/40/19 do 16" optymalne rozmiarem powinno być 215/60 choć i tutaj wciąż wielkość koła jest mniejsza o blisko 1%.
Taka sytuacja w koncernie jest nagminna np. do Cromy też bez problemu zakładam zimówki 215/55/17 gdzie fabryczny rozmiar letnich 17" to 215/50 ...
Większe koło oznacza ciut większy komfort i mnie ocierania dołem. Czasem też opony są znacznie tańsze w alternatywnych rozmiarach.
Użytkownik Embrion

Ja też mam dylemat związany z rozmiarem opon.Jeżdże na 17", chce na lato założyć 18",producent zaleca oponę 235/45 ale tu średnica koła zwiększy się o 12 mm w stosunku do 225/50/17. W serwisach oponiarskich sprzedawcy mówią że najbliższy parametrami będzie rozmiar 245/40 i tu różnica wyniesie -3.5 mm. Jakie opony założyć ?
-
Użytkownik Maniak resoraków

Napisał
spike 
Ja w letnim zestawie 18" mam
opony 235x45 i zadnych problemow z tym profilem.
Masz jakies foty w tym letnim zestawie?
Jakie masz felgi (wzor)?
Zastanawiam sie nad 18kami na lato...
Użytkownik Pirat drogowy
Użytkownik Embrion

Spike powiedz czy duza jest roznica w komforcie na tych 18" ?
Użytkownik Pirat drogowy
Użytkownik Embrion

Wiec zaloze 235/45 jak mowi ksiazka,mysle ze wybor padnie na Vredestein Sessanta a chinszczyzne omijam z daleka (przykre doswiadczenia kolegow),chociaz zimowki mam Kumho z tym ze to made in Korea :-)
-
Użytkownik Romeo

Napisał
spike 
Ja chyba się skusze na Potenza RE 050 A 235/45 ZR18,dosc dobre opinnie sa na ich temat
Dobre bo polskie
.Jeżdziłem nimi 2 lata co prawda 225/50/17 ale byłem bardzo zadowolony
AR 156 1.8 TS ( 2001-2006)
AR 159 1.9 JTDM 16V ( 2006-2009)
AUDI A5 MTM (2009 - ....
Lewostronnym powolnojeźdźcom mówimy kategorycznie NIE !!!
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
jakie opony letnie polecacie
, skoda fabia jakie opony letnie polecacieTagi dla tego tematu
Uprawnienia