Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Forum ogólne o Alfa Romeo - Ogólne rozmowy na temat Alfa Romeo i podzespołów, kiedy dyskusja nie dotyczy żadnego konkretnego modelu. Rozmowy natury filozoficznej, sprzedaż, informacje, decyzje kierownictwa marki.
Użytkownik Romeo

Napisał
RogerIZ28 
Ranty można też okleić taśmą malarską - aby nam się przypadkowo nie zapomniało o rancie - i nie jest to jakiś durny wymysł, ale bardzo często praktykowana metoda podczas gruntownej regeneracji lakieru
Co do przegrzania lakieru, to wg Mnie naprawdę trzeba się przyłożyć aby to zrobić - lub mieć bardzo nieodpowiednią do tego maszynkę (przesadne obroty) - gdyby lakier było tak łatwo przegrzać, pomyśl co działo by się z maską w czarnym samochodzie w upalne lato, w korku - a można bezproblemu na niej jajko ściąć...), zwłaszcza pastą G3 ciężko przegrzać, gdyż nie stosuje się jej na sucho, lecz na mokro - najlepiej gąbką polerską, często moczysz i nakładasz pastę, woda jednocześnie daje radę z odprowadzaniem ciepła
Ładnie nabłyszczy lakier, ale nawet stosunkowo drobnych rysek się niestety nie pozbędziesz.
dokladnie dlategoo rysy do G3 scina sie papierem wodnym 2.500 lub jak kto woli 3000 ale to juz za gladki. wody do G3 tez za duzo dawac nie wolno poniewaz na samochodzie wyjdzie efekt mgly. wystarczy delikatnie co jakas chwile zwilzac polerowane miejsce.
Alfa Romeo 155
Alfa Romeo 166
BMW E36 Coupe
Użytkownik Romeo

Napisał
RogerIZ28 
Co do przegrzania lakieru, to wg Mnie naprawdę trzeba się przyłożyć aby to zrobić - lub mieć bardzo nieodpowiednią do tego maszynkę (przesadne obroty) - gdyby lakier było tak łatwo przegrzać, pomyśl co działo by się z maską w czarnym samochodzie w upalne lato, w korku - a można bezproblemu na niej jajko ściąć...), zwłaszcza pastą G3 ciężko przegrzać, gdyż nie stosuje się jej na sucho, lecz na mokro - najlepiej gąbką polerską, często moczysz i nakładasz pastę, woda jednocześnie daje radę z odprowadzaniem ciepła
Z całym szacunkiem Roger,ale mylisz pojęcia przegrzania w wyniku działania wysokiej temperatury (lato,upały,nasłonecznienie), a działania w wyniku tarcia powierzchniowego np. nieodpowiednio przygotowanej nie schłodzonej wodą polerki! Bo wystarczy mocno dociskać i trzymać polerkę w jednym miejscu,a można potem zobaczyć przegrzany pomarszczony lakier!
Fakt, nie jest to szczególnie łatwe,ale możliwe?!
ViP Pirat drogowy
Użytkownik Pirat drogowy

Jeśli myjesz tylko i wyłącznie myjką ciśnieniową to najpierw umyj ją ręcznie i uwierz mi - nie poznasz auta. Sam używam myjki ciśnieniowej, ale to nic innego jak opłukiwaczka.
Co do past polerskich mogę polecić Farecle G3.
P.S. Temat o polerowaniu jest na tej samej stronie.
Użytkownik Romeo

Napisał
Pawcio 
ale możliwe?!
Z całym szacunkiem Pawcio, ale czy ja napisałem że jest to nie możliwe? napisałem że wg Mnie trzeba kompletnie nie mieć głowy do tego, lub mieć przesadne obroty (np szlifierkę kątową 10000obr), więc podsumowałeś dokładnie tak samo jak Ja

Napisał
Pawcio 
Fakt, nie jest to szczególnie łatwe,ale możliwe?!
Proszę dokładniej czytać
pozdro
Użytkownik Romeo
Użytkownik Romeo
Alfa Romeo 155
Alfa Romeo 166
BMW E36 Coupe
Użytkownik Romeo

Napisał
SYSUNIAdq 
a widziales kiedys zeby ranty czyscic papierem sciernym??? czy ja napisalem zeby scinac ranty?? miales ty kiedy polerke w rece?? wiesz do czego jest papier 2500 i woda?? wiesz co to znaczy matowienie przed polerka?? nie znaczy to przetarcie lakieru bezbarwnego do bazy tylko jego zmatowienie. lub inaczej zagladzenie glebokich rys ktore nie dotarly do bazy lub podkladu jesli lakier jest akrylowy. zanim zaczniesz kogos wysmiewac troche w tym temacie albo poczytaj albo popraktykuj.
mądrzysz się jak byś wszystkie rozumy pozjadał...
tak dla twojej wiadomości pracuję w autoserwisie i prawie co dzień poleruję jakiś element przy naprawianym aucie i nigdy przed polerowaniem całego elementu nie matuję go papierami o których piszesz.poza tym radzisz komuś kto nigdy tego nie robił żeby wziął papier do reki i zmatował auto.
zastanów się trochę nad tym co piszesz.
owszem,papieru gradacji 2000-2500 używa się do usuwania zanieczyszczeń z lakieru ale nie powinno się matować całych elementów przed polerką.po czymś takim lakier będzie dużo szybciej matowiał.
do odświeżenia lakieru i pozbycia się drobnych rysek wystarczy zastosować odpowiednią gąbkę polerską i dobrą pastę a efekt będzie bardzo dobry.
na temat polerowania aut wypowiadałem się już w odpowiednim temacie i więcej już nie będę się powtarzał.
pozdrawiam!!!
moja druga ulubienica...
-
ViP Pirat drogowy
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
polerka mechaniczna
, polerka 3m , jak robic polerke samochodu mechanicznie, polerowanie polerka nakładki, nakładki do polerowania, polerka mechaniczna samochodu jak , matuje 2500 i sa rysy forum, polerki do samochodu lista firm, nakładka do polerowania, jak zrobić dobrą polerkę, polerka auta w wieluń, przegrzenie lakieru, polerka auta wieluń, nakładki do polerki samochodowe baran, polerka mechaniczna tempo, polerki mechaniczne do aut sklep, nakładka na bosza do polerowaniaTagi dla tego tematu
Uprawnienia