Motul
Vavoline
Castrol
PENRITE
MILLERS OILS
Selenia
Yacco Lube
Texaco
Total
Mobil
RAVENOL
Shell
Fuchs
Midland
Eurol
Liqui Moly
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
A co raczej nie ?![]()
Chodzi ci o zmiane z 10w-40 na 5w-40 ? czy o oleje selenia ?
Wymieniam co 10 -15tys.
Od zakupu nowej zalewałem selenią AR 10W40, do około - nie pamiętam 60-80tykm (co 10tys wymiany oleju), przy tym przebiegu płukanie środkiem LiquyMoly (wyleciało czaaarnego dużo), później do teraz ok 130tys LiquyMoly hitech 5W40 (nawet tańszy niż selenia był).
Nie brała ani więcej ani mniej oleju , w zasadzie żadnych oczuwalnych różnic (od wymiany do wymimany może litr albo mniej) . Pełny syntetyk na pewno lepszy niż pół, a powodem zmiany głównym było to, że zimą przy -20 czy niższych temperaturach, po kilku dniach postoju zwłaszcza, aż przykro było słuchać jak odpala. Brrr..
10W na pewno bardziej gęstnieje niż 5W przy niskich temperaturach . Teraz znów mam 10W40 (tak się złożyło) , ale silnikowi lepiej zimą bo ma grzanie elektryczne postojowe. Aha, silnik 1,6TS 120KM w 156 z 2004.
Więc z tym wypłukiwaniem czy płukankami czy lepszym olejem i rozszczelnianiem silnika po tym, to nie wiem czy nie mit raczej.
Tu trochę ciekawych inf o olejach : http://www.p12.neostrada.pl/oleje.pdf
Tylko teraz z tego co czytam tu i tam, to te które były w pełni syntetyczne, obecnie niekoniecznie takimi są mimo braku zmiay nazwy, lub zastosowania w nazwie magicznego 'syntetyczny', więc trochę to powoduje zamieszanie.
ok sam się tak zastanawiałem nad ogólną zmianą samej marki na właśnie LiquyMoly lub Motul albo Vavoline tylko pytanie które 5w-40 jest najlepsze lub brać 10w-40 z jaimiś dodatkami jak to niżej?
http://www.liquimoly-sklep.pl/pl/p/O...0L-205L.-5L/34
Tego oleju nie ma w wersji 5w-40
Zastanawia mnie czy takie wynalazki jak dwusiarczek molibdenu faktycznie są pomocne co o tym myslicie ?
Ostatnio edytowane przez alfaowner ; 30-08-2012 o 00:55
ktorej marki oleju bys nie wziol z tych co wymieniles to jezeli bd one ori to bd bardzo zadowolony
Wszystkie z wymienionych są bardzo dobre. Co do MoS2 to mam mieszane uczucia, technologia stara i szaleństwa nie ma.
Jeśli został byś przy 10w40 to od siebie mogę polecić Millers XSS, naprawdę dobry olej w tej klasie lepkości.
http://www.animegame.com/cars/Oil%20Tests.pdf
Ja polecam Valvoline - Dobry i nie ekstrymalnie drogi!
DolnySlask - Boleslawiec. Zgorzelec. Jelenia Gora
Chetnie Pomoge w zakresie:
AlfaDiag FiatEcuScan MultiEcuScan - diagnostyka
MPPS KWP2000 Galletto - zgrywanie map paliwa
STAG KME - instalacje LPG
Ten test możesz wrzucić między bajki, testy na wałku falex nie są miarodajne.
Przykład:
Ostatnio edytowane przez Qbaas ; 02-09-2012 o 12:22