Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.6%
  • Vavoline

Głosów: 37 17.1%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.5%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 13 6.0%
  • Shell

Głosów: 15 6.9%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 15 6.9%

• Łącznie głosujących
    217
To teraz ja zadam pytanie, może również innym się przyda.
Co zalać do silnika 1.9 Diesel TwinTurbo ? ma być jak najlepsze smarowidło, koszty nie są brane pod uwagę ;)
Silniki są postawione od ZERA na nowych częściach, aktualnie w trakcie docierania. W przyszłości możliwe wzmocnienie.
Mam jakieś swoje typy, ale proszę o podpowiedzi kolegów ;)

Eurol 0w40 + ewentualnie AR9200....

Olej solo był / jest testowany w mocnych silnikach +300 koni, także po wirusie. Wg ich opinii nie ma większych różnic z czołówką cenową i jakościową także wymienioną przez Ciebie.
Wpisy są na OCP.

Eurol 0w40 + ewentualnie AR9200....

Olej solo był / jest testowany w mocnych silnikach +300 koni, także po wirusie. Wg ich opinii nie ma większych różnic z czołówką cenową i jakościową także wymienioną przez Ciebie.
Wpisy są na OCP.

Lecz bez analizy? Bo jestem ciekaw jak sie zachowala lepkosc w 100 stopniach itd.

Lecz bez analizy? Bo jestem ciekaw jak sie zachowala lepkosc w 100 stopniach itd.

Jesteś na OCP, to masz tam info kto i do czego zalał i jakie ma opinie :P. W związku z tym, że w Golfie "erce" jest już następny setup, jeszcze ciekawszy bo Eurol FS 0w30 z AR mix, zapropnowałem UOA po standard interwale.

Eurol Synergy 0W40 pod kątem trzymania temperatury wypada bardzo dobrze - zdecydowanie lepiej od Penrite, lepiej od Millersa Xf-a (oba 0W40) i nawet ciut lepiej od Millersa CFS-a 5W40. Również bardzo szybko się schładza (szybciej niż ww.) wiec może być stosowany w mocno upalanych i modyfikowanych autach. Penrite 0W40 jest prawie 0W50 i przez to stawia większe opory nawet w temperaturach 100+ i nagrzewa się do wyższych temperatur. Dla mnie Eurol to 1.9 na podwójnej turibnie będzie lepszym wyborem zwłaszcza na sezon zimowy.

Tedex to sieć stacji paliw, tak samo jak olej Shell, który zresztą używam (Shell Helix Racing 10W60). Obok mnie jest stacja i duży dystrybutor, wiele osób jeździ na tym oleju i myślę, że nie ma co się bać

Tedex to sieć stacji paliw, tak samo jak olej Shell, który zresztą używam (Shell Helix Racing 10W60). Obok mnie jest stacja i duży dystrybutor, wiele osób jeździ na tym oleju i myślę, że nie ma co się bać
A ktoś czytał analizy na ile to dobry produkt? Coś tani jest.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

A ktoś czytał analizy na ile to dobry produkt? Coś tani jest.

Gdzie tani? 5 l 160zł, to już prawie cena sprawdzonego pewniaka w tej klasie - LM 10W60 / Mequina Racer'a 10W60. No i danych na stronie swojej (tedex) nie ma, tylko normy jakieś. Podobna cena jak nie wyższa niż Gulf 10W60 czy wspomniany Shell. Nie wspominając o mannolach, bizolach itp.

Gdzie tani? 5 l 160zł, to już prawie cena sprawdzonego pewniaka w tej klasie - LM 10W60 / Mequina Racer'a 10W60. No i danych na stronie swojej (tedex) nie ma, tylko normy jakieś. Podobna cena jak nie wyższa niż Gulf 10W60 czy wspomniany Shell. Nie wspominając o mannolach, bizolach itp.
10w60 mnie nie interesuje, bardziej 5W40. Karta charakterystyki to jedno, a drugie to wyniki analiz.

Moim zdaniem nie chodzi o to czy ktoś się boi czy nie ważne aby dobrać jak najlepszą oliwę za jak najbardziej rozsądne pieniądze.To ,że wiele osób jeżdzi(wiele to pojecie względne)na tym oleju zupełnie nam nic nie mówi jeśli nie masz VOA I UOA to jest wróżenie z fusów.

Moim zdaniem nie chodzi o to czy ktoś się boi czy nie ważne aby dobrać jak najlepszą oliwę za jak najbardziej rozsądne pieniądze.To ,że wiele osób jeżdzi(wiele to pojecie względne)na tym oleju zupełnie nam nic nie mówi jeśli nie masz VOA I UOA to jest wróżenie z fusów.
Dokładnie. Mnie właśnie interesuje, co to jest za olej w praktyce, nie na papierze podanym przez producenta. Kumpel sporo tego rozwozi i zastanawia sie, co to za olej. Ja tez jestem ciekaw.

Jeżeli stoi obok mnie dystrybutor od ponad 10lat to mam podejrzenie, że na tym oleju jeździ wiele osób :D w służbowym też kiedyś miałem Tedexa - był naszym sponsorem i auto przejechalo 200tys bez problemu (fiat panda)

Jeżeli stoi obok mnie dystrybutor od ponad 10lat to mam podejrzenie, że na tym oleju jeździ wiele osób :D w służbowym też kiedyś miałem Tedexa - był naszym sponsorem i auto przejechalo 200tys bez problemu (fiat panda)
Fiatowskie silniki przejadą na wszystkim bez problemu :D

kilka dni temu wymieniałem oleje i filtry. Do silnika wlałem Valvoline VR1 Racing 10W60, a do skrzyni Mannol 75W90.

Amortyzatory
Powrót