kurde gdybym miał nadwyżke w kasie odrazu bym zalał 50 albo 60 no ale niestety.. :mrgreen:
jaka nadwyzke? sam bym lal lotos ale jak mialem go w toyocie to duzo mi go ubywalo i jakos tak z niechecia teraz patrze na lotosa moze niepotrzebnie .teraz jezdze na gazie i cos za cos musze lac olej o dobrych parametrach bo niunia musi wytrzymac jeszcze troche zanim kupie 156 v6 albo 166v6 bo raczej tylko z takim silnikiem kupie alfe chyba ze jak sie spotkamy to mnie ktos zarazi ts :mrgreen: :mrgreen: juz mnie nosi na wymiane /ale tylko ze wzgledu na mocniejszy silnik/ ale postawic jakis garaz bo autko pod chmurka a i nie ma gdzie sobie pogrzebac w samoch . a lubie od czasu do czasu zajzec tu i uwdzie
ja tez lubie zaglądac i sam naprawiac :mrgreen:
co prawda bez netu i porad na forach za duzo bym nie wskorał, i dlatego jak ja cos wiem staram sie nastepnemu pomoc bo najwazniejsze nie oddac samochodu komus co sie bedzie uczył na Twoim aucie![]()
gaz w alfie to ja jakos zagorzały przeciwnik jestem, nie wiem jak w V6 ale w twin sparku 16v mozesz tylko o tym pomazyc, na AC ostatnio koles jakis pisał co mu kolektor wywaliło przy sekwencji a podobnych problemow o TS 16v z gazem postow juz było miliony :mrgreen:
ja tam na spalanie nie narzekam, przy spokojnej jezdzie autko pali ok 7,5-8 litrow, jedynie jak sie jezdzi z gazem w podłodze to nie ma gornej granicy :twisted:
do lotosa semi (mineralny nigdy w zyciu!!!) to tez mialem jak najgorszą opinie dopoki nie poczytałem troche opini o tym oleju i stwierdzilem ze sam sprobuje, i o dziwo niezawiodłem sie, chodz to dopiero początki![]()
przy sekwencji wybuch jest malo prawdopodobny uwazam ze w tym przypadku winni sa instalatorzy cos sknocili i to pewne
sam szukałem po całym Rzeszowie agipa i nigdzie go nie było (ciężko dostac ten olej, słyszałem, że jest bardzo dobry jakościowo), zresztą z Motulem też miałem małe problemy, ale udało mi się go dostac![]()
Alfa jak narazie jeździła na Castrolu GTD Magnatec 10W40 (co do tego oleju nie mam większych zastrzeżeń poza tym, że Alfa lubiła wypic go w ilości 0.5l na 7tyś km). Nastepny olej to Castrol 5W30, naprawdę super olej, jednak nie trzymałem go długo gdyż bałem się o motor. Obecnie Alfa jeździ na Motulu 4100Power, jeśli chodzi o zime, to muszę przyznac, że Castrol 5W30 sprawowal się dużo lepiej (było czuc większą kulturę pracy silnika). Motul powinien dobrze sprawowac się przy wyższych temperaturach, także z niecierpliwością czekam na nadejście wiosny :wink:
Mimo wszystko, po tym co się czyta na temat olejów Castrola nie wrócę już do tego producenta![]()
Na forach internetowych pochwały zbierają oleje takich producentów jak: Motul, Valvoline, Agip i Mobil1
za Motula 4100Power 5l zapłaciłem 110zł.
Link do sklepu wysyłkowego Motula
ja tam gazownik nie jestem ale ponoc jak sie wtryskiwacz nie zamknie to wypier... li cały kolektor i nie ma bata jaka instalacja :mrgreen:
ale jak wspomnialem ja nie gazownik i mowie tylko z czym sie koło zali na idnym forum![]()
w mojej instalce jest tak jak wtrysk.jest ciagle otwarty to komp gazowy traktuje to jako blad i wywala na benzynke.i dalej twierdze ze to wina montazu jezeli nawet ta inst jest tak prymitywna ze tego nie widzi to i tak skierowalbym sprawe do sadu . a gra jest warta swieczki w sumie koles montowal wtrysk wlasnie po to aby takich bum uniknac, szlag mnie trafia na ta polska rzeczywistosc i rzetelnosc fachowcow.
[ Dodano: 2006-02-27, 19:43 ]
tylko ze czesami sami uzytkownicy troche pomagaja tym wybuchom bo jezeli gazu im pali tyle co benzynki albo i mniej / a powinno co najmniej 20% wiecej/ to silnik jezdzi na bardzo ubogiej mieszance a to juz prosba o klopoty. a wiaze sie to z bardzo dobrymi proporcjami gazu do powietrza/gaz jest wtedy bardzo silnie wybuchowy szacuje sie ze od 5 do 15 % gazu w powietrzu jest najbardziej wybuchowy/
Aktualnie 3 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (1 zarejestrowany(ch) oraz 2 gości)
Zakładki