Witam.
Szukam mądrego który wytłumaczy mi dlaczego silniki typu Twin Spark 16V jest chyba w czołówce silników najczęściej zacieranym na panewkach. Znam kilka przypadków zatarcia panewek w TSie i zawsze w silniku był świeży olej i po rozebraniu zawsze były zatarte na pierwszej korbie od strony rozrządu a pozostałe panewki wyglądały na wręcz idealne. Dlatego nie rozumiem tej idiotycznej konstrukcji. W silnikach fiata coupe 2.0 16V zacieranie jest też popularne ale na panewkach glównych: na pierwszej od strony sprzęgła i czasami środkowej, na korbach się nie zacieraja same z siebie jak TSy. Miałem nawet raz alfe po prawdziwym przebiegu 118tys. sprzedalem silnik, po pół roku został zatarty a olej był świeży, wszystkie panewki piękne a na korbie zatarty, no brak mi słów. I jak tu nie twierdzić że Twin Sparki to badziewie jak tak właśnie jest! Nie dziwie się ludziom którzy źle mówią o alfie skoro już kilkakrotnie muszą silnik wymieniać. Dzięki temu silnikowi alfa ma opinię bardzo awaryjnych samochodów dlatego jak słysze że ktoś zachwala ten silnik to śmiech mnie ogarnia. Pozdrawiam

Są wyjątki od reguły, ja nie narzekam, ani 2 pozostałe w rodzinie![]()
- Alfa 156 Sportwagon 2.4 JTD / 150 Distinctive 2002 Nero Fuoco -
ex : Alfa 33 1.8TD rosso - Alfa 146 1.6 T.Spark nero - Alfa GTV 1.8 T.Spark nero

TS szesnastka jest bardzo fajną konstrukcją oferującą dużą moc w stosunku do innych silników w tej klasie.
Ma swoje wady (umieszczenie wariatora w układzie smarowania).
Ale jego największą wadą jest podatność na zaniedbania obsługowe. Począwszy od wymian oleju przez rozrząd. Są 2 przypadłości których należy się obawiać.
Pasek i panewki
Standardowo np co 7500 olej i rozrzad co 60.
Do dodatkowych czynności dodać wymianę paska (i napinacza) co 30tys oraz wymiane panewek korbowodowych co 120-150
Myślę że silnik nie powinien wtedy zawieść...![]()
HAKUNA MATATA !!
To wcale nie jest taki tani w utrzymaniu jak się więcej jeździ.
Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.
Ja mam trzeciego TS-a i nie narzekam. Fakt, że nie były to długie okresu użytkowania, ale nie kupowałem wypieszczonych egzemplarzy za 150% ceny 'giełdowej', a mimo to byłem - i jestem - zadowolony![]()
alfa nie jest autem dla ludu i nie jest autem tanim w eksploatacji. Wymaga za to dbałości.
Tylko tyle i aż tyle.
zaraz zaraz jeśli dobrze rozumiem, to olej należy wymieniać co 7,5kkm a rozrząd co 30kkm? a są jakieś objawy sugerujące wymianę powyższych rzeczy? a co do panewek to czym objawia się ich kończenie? występuje jakieś stadium przejściowe, czy popsrostu zacierają sie i juz....?
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki