Czy ktoś z kolegów orientuje się co ta firma VM Motori sobą reprezentuje ?? Chodzi mi czy ich silniki są znane ,sprawdzone ,pracują w jakiś innych markach samochodów bo ja kiedyś chyba tylko o eksploatacji w pojazdach ciężarowych słyszałem .
VM Motori często wypomina się wpadkę z silnikami diesla 2,5 R4 ( najpopularniejszy w Chryslerze Voyagerze ) i 3,3 R5 ( chyba montowany w Jeepie Grand Cherokee) Konstrukcje charakteryzowała się oddzielna głowicą dla każdego z cylindrów, co było skutkiem niekończących sie wycieków oleju. Ale poza tym, jak podał kolega w linku firma jest uznanym projektantem i wytwórca silnikow benzynowych i diesli, do samochodów, ciężarówek, motorówek itp. Opracowali i produkują diesle dla koncernu Hyundai ( CRDi cieszą się dobra opinia ) oraz diesle i benzyniaki dla Chryslera. Więc sam dorobek firmy jest dla nich odpowiednia renomą, podobnie jak ZF w dziedzinie skrzyń biegów.
,, Duży,, silnik 3.0 V6 wazy 220 kg, ,, mały,, 2,4 jtdm około 210kg, więc różnica niewielka w porównaniu do przyrostu pojemności i momentu obrotowego. Poza tym liczący się producent aut segmentu E oraz dużych SUV-ów musi mieć silnik v6 Diesla, np nowo powstała konstrukcja Renault-Nissan ( Infiniti G 30d, Renault Latitude ), V6 Citroena C6, adaptacja V szóstki Audi do Porsche Cayenne, Volvo do S80 musi wstawiać 2,4 BiTurbo a w XC90 ma najmocniejsza wersje o mocy 185 Km, co przy niemieckiej konkurencje jest miernym wynikiem.
240 km na początku to całkiem dobry wynik i sadzę, że FIAT będący w nielicznym gronie koncernów stosujących podwójne doładowanie diesli osiągnie poziom 300km np jak silnik 3.0 R6 z BWM, który w najmocniejszej wersji ( np 740D ) ma 306 Km. Przy wysokoprężnych V szóstkach dużym problemem jest opracowanie odpowiednich wtryskiwaczy np 3.0 V6 montowane w Oplu Vectrze C czy Saabie 9-5 oraz V6 TDI w Audi po pewnym przebiegu zaczynają przelewać podając za duże dawki paliwa co powoduje wypalanie tłoków ( dla Audi naprawa to jakieś 10 tys zl ) i oto bym się martwił na miejscu nowych użytkowników nowej konstrukcji VM niż o niedobór mocy.