Colli 476 polecam - nie cierpię woskować aut, a ten się długo trzyma i nie brudzi plastików. Może trzeba się trochę napocić przy nakładaniu, za to potem jest kilka miesięcy spokoju.
Colli 476 polecam - nie cierpię woskować aut, a ten się długo trzyma i nie brudzi plastików. Może trzeba się trochę napocić przy nakładaniu, za to potem jest kilka miesięcy spokoju.
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Mam poliftowe wnetrze. Megsa miałem i podobnie sie meczylem, moze oczekuje zbyt wiele od tej chropowatej cholery. Znaczy deski. Kwestia sposobu aplikacji?
Struktura elementów wnętrza (deska, boczki, i...) może stwarzać czasami problemy w aplikacji środków, ale zasada zawsze powinna być niezmienna :
1. Dokładne odkurzenie każdego elementu.
2. Mycie odpowiednio rozcieńczonym APC przeznaczonym do wnętrza, za pomocą szczoteczki z miękkim włosiem (taką samą szczoteczką myjemy tapicerkę skórzaną w aucie). Elementów wnętrza o porowatej strukturze nie myjemy szmatką czy gąbką, bo jej po prostu nie domyjemy, chyba że jej struktura jest gładka jak szkło.
3. Usunięcie (ściągnięcie) podniesionego szczoteczką brudu za pomocą zwilżonej w zwykłej wodzie mikrofibry, do momentu aż fibra nie "brudzi" się na mytym elemencie.
4. Aplikacja dressingu (Megs, PB, lub każdy inny posiadany środek) za pomocą padu z mikrofibry a następnie roztarcie i dotarcie fibrą do sucha. Ten ostatni krok dla tych którzy chcą uzyskać mega-matowy efekt. Wykorzystanie pada z mikrofibry do aplikacji dressingu jest o tyle ważne i zalecane, ponieważ najrównomierniej rozkłada środek, bez rozmazań i jeżeli np. tworzywo kokpitu ma wysoką strukturę - włoski mikrofibry rozprowadzą środek również w najgłębszych warstwach elementu. Szmatka czy gąbka tak ale do superpłaskich powierzchni. Ja do każdej używam padów z mikrofibry - najwygodniej jest aplikować dressing np. na kokpicie w pobliżu szyby przedniej lub słupków bocznych.
Należy zwrócić uwagę na to aby ww. proces stosować na każdym elemencie osobno, tzn zacząć i skończyć dany element i przejść do następnego. Zapobiegnie się dzięki temu powstawaniu plam i uzyskamy jednolitą powierzchnię matową, półmatową czy z połyskiem (ta ostatnia chyba nie wchodzi w grę mam nadzieję).
Mam nadzieję że pomogłem wszystkim wątpiącym i zachęcam do opisanej sekwencji, a na pewno nie będzie problemów z doprowadzeniem do stanu fabrycznego absolutnie każdej struktury elementów wnętrza.
Pozdrawiam !
Ostatnio edytowane przez piotrl ; 08-11-2012 o 12:58
Super opis. Tak też dokładnie robię, ale szukam opcji bezwysiłkowejChyba jednak nie znajdę... Pozdro dla maniaków!!!
Marcin_M - również szukałem opcji bez wysiłkowej, niestety nie ma takiej, wszystkie formy bez wkładu wymaganej pracy są niestety bezskuteczne... po prostu szkoda pracy i zmarnowanych środków.
Pozdrawiam wszystkich!!!
Kup płyn dwuskładnikowy DIMMER nadaje się do mocno zabrudzonych elementów ale NIE myj nim auta ( w sensie na lakier ) .Opony,felgi,zaciski,silnik jak najbardziej. U siebie w AR zrzucałem kółka i super wymyłem tym płynem są srebrniutkie. Nalej z 200ml na 4-5 l wody (najlepiej w opryskiwacz) spryskaj i poszoruj szczotką ryżową do dywanów np. Jeśli całość nie zejdzie za raz wal drugi raz efekt gwarantowany no i najlepiej myjką.brill7 często widzę takie AR jak Twoję w Ożarowie jak stoi na firmie to Twoje? Sorry za OT