Zapłon Twin Spark - Jak dokładnie działa ???

• Autor wątku Autor wątku Wołek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wołek

Guest
Chodzi mi o konkrety i czy ktoś czytał, słyszał itp. Czy oba aparaty zapłonowe mają być ustawione na ten sam kąt zapłonu i komputer odpowiednio steruje sobie wyprzedzeniami czy też jeden z nich ma być minimalnie opóźniony lub przyspieszony w stosunku do drugiego??

W oryginalnym ts-ie z tego co pamętam to świece strzelają jednocześnie.

Sam się już dowiedziałem :mrgreen:. Chodza jedna po drugiej. Koputer steruje wyprzedzeniami zapłonu na obu modułach oddzielnie.

Wołek napisał:
Sam się już dowiedziałem :mrgreen:. Chodza jedna po drugiej. Koputer steruje wyprzedzeniami zapłonu na obu modułach oddzielnie.
Ktos Cie chyba żle poinformował bez zgryżliwości :mrgreen:

Mam ci udowodnić :twisted: Tzn zapłony ustawia się identycznie, a komp steruje sobie pozniej wyprzedzeniem.

Każdego z osobna? :twisted:

Iskra pojawja się równoczaśnie na obu świecach a nie jedna po drugiej :twisted:

A jednak, po to są dwa moduły zapłonowe w komputerze: Od lat wyjątkiem są jednostki Alfy Romeo Twin Spark, w których na każdy cylinder przypadają dwie świecie - jedna główna a druga „dopalająca”.

Dwie świece na cylinder mają za zadanie zwiększenie szybkości idokładności spalania , duża prędkość wymiany ładunków w komorach spalania , duża prędkosć pracy silnika , wysokie osiągi i nie jest to spowodowane dłużym cyklem iskry bo jak by to się mnało do zmiany faz rozrządu?

Mają też za zadanie dopalanie mieszanki nie spalonej przez pierwszą iskrę, i możliwość zastosowania wyższego stopnia sprężania. A zmienne fazy rozrządu nie mają z tym nic wspólnego. Zapłon zapłonem a fazy fazami. Poza tym motronic steruje sobie jednym i drugim.

Tu cyt.:
Rozprzestrzenienie się płomienia zainicjowanego przez iskrę ze świecy jest zbyt wolne i w konsekwencji pewna ilość mieszanki paliwowo-powietrznej umyka do układu wydechowego wraz ze spalinami. Aby tego uniknąć stosuje się dwie świece zapłonowe w jednej komorze spalania (układ Twin Spark), przy czym iskry zapłonowe nie powstają w nich jednocześnie. Proces spalania, zainicjowany wokół pierwszej świecy zostaje jakby kontynuowany przez płomień wywołany drugą świecą, przez co szybkość spalania całego ładunku nad tłokiem znacznie wzrasta. Poprawia się dzięki temu dynamika i ekonomika pracy silnika.

niestety andrzej mylisz sie co do ts ISKRA POJAWIA SIE NA TYCH SWIECACH W ROZNYM CZASIE i jak wolek napisal jest to sterowane ecu. dosc czesta przypadlosc to wlasnie jednoczesna iskra objawia sie nierowna praca silnika i brakiem mocy.ps andrzej zamiast sie sprzeczac zajrzyj czasem do opisow technicznych :mrgreen:

Cholera jakaś wzmianka jest ale w dziale z motocyklami ale brak dokładnego opisu jak działa układ zapłonu w T.S :shock:

No ja czytałem opis tech. i nie znalazłem informacji mówiącej że alfowy ts strzela w różnym czasie. Natomiast w fiacinowym mała świeca strzela później dopalając mieszankę.

PietereQ : Praca na raz obydwu świec nie miała by sensu. Wystarczyło by zainstalować wzmacniacz iskry :P . Chodzi o to, żeby druga świeca była dopalająca.

wiecie co p... bzdury w ts swiece wala w roznym czasie i to jest pewne .jest cos takiego jak google .poczytac a potem mozecie dowoli sobie gadac :P

Jak by wszyscy mieli takie same zdanie to oczym tu gadać tylko pić wódkę :mrgreen: ale masz racje po przeczytaniu paru zdań które ciężko znależc ( tylko wzmianki )to iskra następuje jedna po drugiej .

Wołek napisał:
Tu cyt.:
Rozprzestrzenienie się płomienia zainicjowanego przez iskrę ze świecy jest zbyt wolne i w konsekwencji pewna ilość mieszanki paliwowo-powietrznej umyka do układu wydechowego wraz ze spalinami. Aby tego uniknąć stosuje się dwie świece zapłonowe w jednej komorze spalania (układ Twin Spark), przy czym iskry zapłonowe nie powstają w nich jednocześnie. Proces spalania, zainicjowany wokół pierwszej świecy zostaje jakby kontynuowany przez płomień wywołany drugą świecą, przez co szybkość spalania całego ładunku nad tłokiem znacznie wzrasta. Poprawia się dzięki temu dynamika i ekonomika pracy silnika.

Jest dokładnie tak jak Wołek napisał.

Można to sprawdzic- wyciągasz przewody wysokiego napięcia z dwóch świec na jednym cylindrze zakladasz je na jakies stare swiece i elektrodami zbliżasz do jakiegoś aluminiowego bądź metalowego przediomotu- rób to w rękawiczkach- i wtedy sprawdzisz jak iskry przeskakują.

Amortyzatory
Powrót