Pytanie jest czy odma przed wejściem do dolotu ma ssać czy dmuchać.
Wiem po co jest i czemu przeciwdziała. Dzisiaj postanowiłem zerknąć sobie tu i tam w silniku. Między innymi do dolotu. Widzę że z odmy idzie troszkę oleju w dolot. Śladowe ilości ale trochę śliskie ścianki są. Wiem że to nie problem ale przy okazji wydało się że mi do odmy ssie powietrze....... Na wolnych obrotach lekko zasysa powietrze do rurki. Nie wiem czemu. I skoro ssie to skąd wilgotne ścianki dolotu? Coś jest nie tak? Bo zdębiałem.
Mam 2.0V6TB ale to zagadnienie dotyczy każdego silnika.
z odmy zawsze wylatuje do dolotu
spaliny, które przedostały się przez pierścienie ze skrzyni korbowej muszą uchodzić i są przepalane ze świeżą mieszanką
gdyby nie one, to ciśnienie pod tłokami zmieniałoby się w pewnych granicach, a tak nadmiar musi być gdzieś odprowadzony
verdebiancorosso
Teraz pytanie dlaczego koledze zasysa wezyk ;> moze poprostu miales takie wrazenie? przykladales cos czy poprostu palcem wyczules?
"Podrobione buty sa z zewnatrz jak oryginal...ale tylko z zewnatrz, podrobione GTA tez..."
dobre pytanie, bo kiedy zdejmie rurę dolotową, to turbina nie pompuje, a na odmie raczej powinien być zaworek, żeby powietrze doładowane nie uciekało nigdzie, poza dolotem, a na pewno nie do odmy
pooglądaj to jeszcze raz i sprawdź, bo to może tylko tak wyglądało, albo przyuważ jak są poprowadzone te 'wężyki' z odmy między silnikiem a dolotem, bo coś może być na rzeczy i tak ma się zachowywać
verdebiancorosso

Ja też się spodziewałem że będzie pchać.... Mało to. Przed chwilą sprawdziłem że podczas pracy silnika, jak zdejmę odmę to silnik traci stabilność pracy. Telepie. Jak założę z powrotem jest ok. Oczywiście otwór w dolocie jest zatkany jak wyciągnę odmę. I co Wy na to?![]()
gdzieś jeszcze odma musi być 'podłączona', moze do EGRu i kiedy odłączysz od dolotu, to mu lewe powietrze łapie
przyjedź, pooglądamy razem![]()
verdebiancorosso

Tak to wygląda u mnie. Nie mam egr
Widać że poniekąd jest połączenie z kolektorem dolotowym.
Pytanie gdzie i czy w ogóle powinien być zawór zwrotny. Jak go znaleźć?
Strzałka z podpisem do dolotu oznacza ujście odmy zaraz za filtrem.
Sprawdzałem rafał. Papierek delikatnie jest przyciągany. Utrzyma się
Jeszcze jakieś pomysły???
zawór zwrotny będzie na wyjściu z głowicy, bo tam się wszystko zaczyna i raczej będzie to jednokierunkowy zawór
z Twojego schematu wygląda, że jest to jeszcze połączone z układem recyrkulacji par benzyny ze zbiornika - jasnoniebieski przewód z tworzywa
verdebiancorosso
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki