Czesc!
Z tego powodu, ze kupilem auto w tym roku juz z lekko zuzytymi oponami letnimi i nie zwracalem wiekszej uwagi na nie, bo mial to byc ich ostatni sezon dzisiaj jednak nabralem malych watpliwosci. Podczas wymiany opon na zimowe, wystraszylem sie lekko z tego powodu, ze przednie opony OBIE byly wytarte prawie do zera na krawedziach od strony wewnetrznej. Reszta opony/bieznika tez nie byla w lepszym stanie, aczkolwiek wulkanizator stwierdzil ze to wina zlej zbieznosci/zbyt malego cisnienia w oponach, dlatego ranty opon wytarly sie szybciej niz reszta bieznika.
Nie pamietam w jakim stanie byly te opony wczesniej. Moze juz byly takie w momencie kupowania, albo poprzedni wlasciciel specjalnie takie zalozyl? To sa tylko moje domysly.
Ja nie zauwazylem nic dziwnego podczas jazdy. Kierownica mi nie bila, auto nie zjezdzalo - trzymalo sie prosto na drodze.
Czy moze to byc wina geometrii? Czy jednak jest to przyczyna stylu jazdy, bo nie bede ukrywal, ze czasem lubie poszalec na zakretach.

Dzieki Bocian za opinie.
Troche zawalilem, bo nie pamietam w jakim stanie one byly wczesniej, dopiero przy wymianie na zimowki zrobilem wielkie oczy.
Jutro zadzwonie do Auto-Ital i zapytam jakie sa koszta ustawienia geometri...
Ostatnio edytowane przez kobielczak ; 15-11-2011 o 01:04
Przy naszych drogach spokojnie możesz po każdej zimie wykonać sobie profilaktycznie zbieżność.
Na oponach na pewno więcej zaoszczędzisz niż na korektach.
Osłony pod silnik AR 147/156/GT/GTA/Crosswagon
http://www.forum.alfaholicy.org/czes...tml#post814896

Ja miałem podobnie, tylko że w moim przypadku opony starły się w ten sam sposób na tylnej osi. Byłem dzisiaj z autem na ustawieniu zbieżności już na zimówkach i pracownik stacji kontroli sprawdzając pomiary na komputerze powiedział krótko: "opony z tyłu to chyba masz pan szroty już".
Zapłaciłem 65zł.

Gdzie zadzwonie.. to licza sobie min 80zl..
Umowilem sie na jutro. Zobaczymy jak bedzie
Nie chce zniszczyc zimowek. Co wazniejsze, podjechalem do znajomego "domowego" mechanika. Sprawdzil przedni zawias i stwierdzil ze nie ma nigdzie luzów.
Wiec jutro zabiore go i jade na warsztat sprawdzic geometrie.
tylko TYŁ niech ustawią, a później PRZÓD, a nie jak w 2 innych tematach pseudo-diagności sam przód chłopakom ustawiali i miotało nimi jak szatan![]()
Osłony pod silnik AR 147/156/GT/GTA/Crosswagon
http://www.forum.alfaholicy.org/czes...tml#post814896
u mnie w rodzinnych stronach geo kosztuje 40zltak mysle, ze jak bede to podskocze ustawie obie osie
![]()
If you just let me I'll find a way
To ease your mind and for you to stay
And I will untie all the ropes
It's hard for me but believe me, I'm trying.
A jest możliwość, że źle ustawiona zbieżność z tyłu spowoduje zjechanie przedniej opony?
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki