Czołem,
jestem w trakcie wymiany termostatu i natknąłem się na dziwny dla mnie rodzaj opasek zaciskających na wężach układu chłodniczego. Ani to śrubki nie ma, ani się nie kręci, ani zatrzasku nigdzie nie widać. Jak to ustrojstwo zdemontować? Jak rozwalić nie uszkadzając węża?
http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
SERWIS KLIMATYZACJI
Wypożyczę oryginalne blokady rozrządu: TS 16v 1.8-2.0; V6 24v 2.5-3.0
Pomiar grubości lakieru.

Ciężko ją właśnie uciąć, bo nie ma za co złapać nawet. To leży jak obrączka na palcu :p
Próbowałem wyrwać wystającą wcześniej część, ale odpadła i nic się nie zmieniło.
Poczekam jeszcze z ostatecznym targnięciem się na nią, może ktoś tu z jakimś patentem na ten problem się ujawni.
Musisz wciąc cienki mały płaski śrubokręt i porozginać w tym miejscu gdzie odpadła ta wystająca część, jak sie przyjrzysz dokładnie to zobaczysz że są zagięte takie dwie blaszki i trzymają to w kupie, prosta sprawa![]()
http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
SERWIS KLIMATYZACJI
Wypożyczę oryginalne blokady rozrządu: TS 16v 1.8-2.0; V6 24v 2.5-3.0
Pomiar grubości lakieru.

Dla pewności podsyłam zdjęcie tego diabła.
te dwie blaszki, o których piszesz to te oznaczone przeze mnie numerem '1' po dwie z każdej strony?
Ta opaska dziwi mnie tym bardziej, że element trzymający jej przydługą część (nr '3') jest w miejscu baardzo trudno dostępnym i nieruszalnym konstrukcyjnie. Cała operacja odbywa się po drugiej stronie, co z resztą widać.
Wsadz np srubokret w to ucho w jakie zagieta jest opaska i rozegnij. Opaska sie poluzuje i da sie zsunac.

Nabrałem tyle uprzedzeń co do napraw w Alfie, że zapomniałem o najprostszych rozwiązaniach..
Dzięki

Powróciłem do tematu, bo po zdjętych opaskach nie mogę ściągnąć elastycznej rury z termostatu..
Robiłem taką wymianę już kiedyś w innym aucie i tam schodziły one dużo łatwiej. Nie chcę ciągnąć na pałę bo mogę ją uszkodzić, podważyć śrubokrętem też ciężko.. Jakieś lekarstwo na to macie?

cierpliwość i próby
Mialem ten sam problem przy wymianie. Wsadzilem srubokret zeby odchylic troche waz i psiknelem do srodka smar silikonowy i zlazl sam:d
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki