Na którą oś zakładać lepsze opony?
Słyszałem następujące wersje:
1. oś kierowalna, czyli zawsze przód, bo dopóki dajesz radę kierować, to masz szansę wyjść z poślizgu;
2. zawsze tył, bo poślizg kół tylnych jest bardziej niebezpieczny;
3. oś napędowa, żeby koła nie straciły przyczepności przy przyspieszaniu.
Jest reguła, czy jej nie ma? Czy może zależy to od bolidu?
Alfa (przynajmniej większość współczesnych) by się łapała na dwa powyższe warunki dla przodu.
Maserati na dwa powyższe dla tyłu.
I tak właśnie robię, póki co.
Było: AR 166 2.4JTD 10V, AR 166 2.0TS 16V x3, AR 166 3.0 V6 24V, AR 166 3.0 V6 24V Sportronic x2, AR 166 2.5 V6, AR 156 2.4JTD, AR 156 2.4JTD SW, Kappa Coupe 2.0T
Będzie: Quattroporte, Legend, XJ

Ja daje lepsze na przód zawsze... i wiem że ostatnio mówią że tył ważniejszy bo ciężej z poślizgu wyjść ale dla mnie osobiście to mało ważne bo przy takim poślizgu najprawdopodobniej jak już uderze gdzieś to bokiem albo tyłem (więc koszta niewielkie) a jak nie zahamuje albo nie skręcę tam gdzie trzeba to wale przodem.
Mazda Mx3 V6>Hyundai Coupe 2.0>Alfa Romeo 147 1.9>Seat Ibiza FR 1.9>Opel Asta GTC 1.9>Hyundai Coupe 2.0>Mercedes SportCoupe 2.2FL>Mini Cooper 1,6>Renault Clio 1,5>Alfa Romeo Mito Quadrifoglio Verde
Na szkoleniach z jazdy sportowej u Tomka Czopika, jak i u Kankkunena mowia ze zawsze na tyl.
ProMoto-Expert Sklep z częściami do aut 502709007 zapraszam
http://www.forum.alfaholicy.org/pozo...naukowego.html

...prasa motoryzacyjna poleca lepsze gumy zakładać na tył właśnie przez wzgląd na uślizg tylnej osi...

Lepsze zawsze na tył. Jak stracisz przyczepność tyłu dużo trudniej wyprowadzić samochód na właściwy tor jazdy, tył na śliskim również chętniej traci przyczepność niż przód. Obejrzyj filmiki z porównań w necie, na tvn turbo było o tym bodaj w "Jeździe polskiej".
Weź resoraka i zaklej mu taśmą klejącą tylne kółka, później zaklej przednie a tylne niech się kręcą. Zobacz jak się zachowa modelik.
Alfa Romeo rządzi i wymiata na ulicach świata. Gniecie diesle i auta D.

i znowu się zacznie ...
pamiętam poprzednią dyskusję ...

szukałem przez chwilę ale nie znalazłem
ale pamiętam że było ostro wtedy
2 Polaków 3 opinie
swoją zostawię
R
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki