Zauważyłem, że zniknęły silniki TS z oferty Alfa Romeo. Zastąpiły je JTS.
Przeglądam to forum już od dawna i tak się zastanawiałam
czy przypadkiem TSy jako całość okazały się jednak nienajlepszymi jednostkami
napędowymi. Oczywiście wysoka moc przy niskich przecież pojemnościach
jest godna pozazdroszczenia ale przecież na dźwięk słowa "wariator"
posiadacze TSów lekko się denerwują. A podwójne świece oczywiście
są ciekawym rozwiązaniem, ale dosyć jednak kosztownym przy wymianach.
A silniki do oszczędnych nie należały... delikatnie rzecz ujmując.
Moje pytanie wzięło się stąd, iż moja wymarzona GTV miała montowane 2.0 TS, 2.0 V6 TB, 3.0V6.
Ten TS by mi wystarczył. Ale im więcej o nim czytam, tym bardziej wydaje mi się że to nie jest najlepszy wybór.
Były: Fiat 126p 650; Honda Civic 1.4i EJ9; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic
Jest: Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed
a czym rozni sie stary ts od nowego jts?? jakies konkretne zmiany czy tylko nowa nazwa.
inna nazwa wynika z innego silnika :mrgreen: TS mial dwie swiece na cylinderNapisał tomiscorpio
JTS ma po jednej
TS ma wariator, a JTS niewiem czy ma, ale chyba tez tylko moze nieco ulepszony i bardziej wytrzymaly??
czy ja wiem...nie mialem okazji jezdzic dluzszy czas, ale mysle, ze jesli olej bedzie dobrej jakosci, rozrzad wymieniony na nowy i silnik nie zajechany to pojezdzi spokojnie te 50tys, a wymiana rozrzadu co 50tys to chyba niema tragedii? :wink:Napisał ozzy
Swiece sa drogie, ale wymienia sie je co 100tys, a w zwyklym aucie ? Co 20tys? przynajmniej ja wymieniam co 20tys :wink:
"Nie boje się kogoś kto trenował 10000 kopnięć, boje się tego kto 10000 razy trenował jedno kopnięcie..." - Bruce Lee
Tragedii nie ma, ale odniosłem wrażenie że to nie są ani niezawodne ani długowieczne jednostki. A jakoś w ciągu 6 miesięcy nastąpi zmiana auta. I chciałbym nabyć GTV'kę która mi długo posłuży. Wiem że najlepszy byłby ten 3.0 V6, ale trudno znaleźć dobry egzemplarz. TSów jest dużo więcej i jest w czym wybierać... bo jak nie znajdę to AUDI będzie... i znowu Alfaholik bez Alfy... sucksNapisał AlfaFAN
No trzeba jeszcze rozróżnić TwinSparki 8-zaworowe i 16-zaworowe. W osmiozaworowych nie było problemu z wariatorem i były (są) niezawodne jak V6-tkiNapisał ozzy
I mają łańcuch więc nie są trudne i kosztowne w serwisowaniu. Co do świec... hmmm wychodzi raptem około 200 zł więcej co 100.000 km. To jest tyle co nic
Zresztą nie uważam że z tymi 16-zaworowcami było aż tak strasznie. Jak się na czas wszystko wymienia to są niezawodne, a jeśli chodzi o spalanie to są na pewno ekonomiczniejsze od V6 i to jest ich zaletą
A JTS to zupełnie inny system od TS. TS to TwinSpark (podwójne świece), a JTS to skrót od Jet Thrust Stoichiometric - jedna świeca, bezpośredni wtrysk, szczegółów nie znam :mrgreen:
http://www.forum.alfaholicy.net/pomorze/

Hahaha ale się uśmiałemNapisał Rosik
![]()
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Ja złego słowa na TS nie powiem. Od 10 lat jezdzi u mojego starszego w 146 i NIGDY z nim nic sie nie działo. Jak sie dba to sie ma... 8)
Grube dzieci trudniej porwać...
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki