Od dłuższego czasu zastanawiałem się nad zmianą koloru skórzanej tapicerki w swojej 147. Myślałem o czymś jaśniejszym (mama czarną) niż obecnie o po długich poszukiwaniach w końcu poległem i kupiłem fotele, kanapę i podłokietnik w szarej skórze. Jak można się domyśleć nie jest on w perfekcyjnym stanie gdyż po wymontowaniu z auta elementy były przechowywane chyba w jakimś garażu bo pełno na nich pyłu/kurzu i ogólnie nie sa najczystsze. Z tego właśnie względu przed zamontowaniem ich w aucie mam zamiar trochę je wyczyścić, odświeżyć i zabezpieczyć. T pojawia się pytanie które pewnie wielu sobie zadawało przy pielęgnacji skóry - ile trzeba na to wydać? Oczywiście są zakłady odnawiające skórzaną tapicerkę, a nawet prowadzące jej renowację ale jak wiadomo nic nie cieszy tak jak praca wykonana własnoręcznie której efekty można podziwiać.
Znalazłem na forum kilka tematów mówiących o pielęgnacji skóry:
Pielęgnacja tapicerek skórzanych i innych
Profesjonalna pielęgnacja tapicerki skórzanej
Szybki sposób na wyczyszczenie jasne skóry w Alfie.
Jak również temat o renowacji:
Renowacja skórzanej tapicerki - Part I
Renowacja skórzanej tapicerki - Part II
Jednak ciekaw jestem co polecicie do czyszczenia i pielęgnacji. Naczytałem się o stosowaniu szarego mydła które dobrze czyści, a z drugiej strony by nie moczyć skóry wodą bo to niekorzystne. Z wielu tekstów wynika że lepiej czyścić piankami bez dodatku wody (zwłaszcza twardej). Z drugiej strony zastanawiam się też czy użyć szczoteczki czy gąbki bo jak wiadomo nie może być to zbyt sztywne by nie porysować skóry i nie zetrzeć jej warstwy ochronnej.
Jakie macie doświadczenia z czyszczeniem i pielęgnacją skórzanej tapicerki?

forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic.php?t=6986 leca ze skorami...
---------- Post added at 15:19 ---------- Previous post was at 15:15 ----------
Ja zas od siebie moge dodac ze zaczalem uzywac balsamu do skor zarowno bezbarwnego,jak i koloryzujacego czarnego.Uzywanego do pielegnacji skor motocyklowych.Daje calkiem przyzwoite efekty.Do tego impregnat w spray.

Dokładnie, najlepiej poczytać przytoczone forum, wiele wiadomości.
W sumie to jak dziś przeglądałem rózne tematy to wpadły mi w oko dwa takie zestawy:
http://klinikaskory.pl/index.php?pag...hk=1&Itemid=29
oraz:
http://sklep.lederzentrum.pl/zestaw-...owej-p-14.html
Ale muszę przeczytać ten temat wspomniany wcześniej i może coś ciekawego nasunie się na myśl.

Ja mam ten pierwszy - jest OK. Skóra przestaje być świecąca i ładnie pachnie.
Alfa Romeo 147 1.6 TS 105KM 2003 -> Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 170KM 2011

Miałem oba zestawy.
Jeżeli są dość brudne to wziąłbym 2 zestaw z uwagi na szczotkę z naturalnego włosia, ponieważ w 1 zestawie jest tylko gąbka i ręczniczek.
Za to zestaw Furniture Clinic jest bardziej wydajny, ponieważ oba preparaty mają łącznie 500ml, a zestaw ColourLock tylko 275ml.
A jeżeli porównywać oba środki, to efekt podobny. Matowe wykończenie i ładny zapach skóry przez 2tyg.
Wczoraj potraktowale czesc siedziska kanapy mleczkiem do skory Sonax bo akurat takie mialem w domu i efektu praktycznie brak. Jednak dobra szczoteczka lub chociaz gabka to podstawa bo ja robilem to zgodnie z instrukcja na preparacie sciereczka.

Ja na szczęście mam tylko boczki ze skóry, ale wolałbym, cholera, welur. W poprzedniej Alfie tapicerką nie zajmowałem się w ogóle, a teraz muszę się bujać z jakimiś preparatami...
Alfa Romeo 147 1.6 TS 105KM 2003 -> Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 170KM 2011

A ja mam takie pytanie, mój fotel kierowcy jest trochę porysowany, myślę o małej renowacji, tylko, mam czerwone skóry. Ktoś może robił już renowację czerwonych skór? Jaki środek ma dokładnie taki barwnik jak stosowany seryjnie? Tylna kanapa nie wymaga żadnej ingerencji, wygląda jak nowa, więc tego ruszać nie będę a nie chce mieć różnych odcieni tapicerki w aucie.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki