Szukałem troszkę i chyba jeszcze nikt nie przerabiał takiego tematu tutaj. Mianowicie chodzi mi o rozwiązanie stosowane w wyższych modelach mercedesów.
Po zamknięciu / otwarciu auta z pilota - światła przednie przeciwmgielne, tylne cofania i w niektórych przypadkach boczne kierunki świecą się przez około 20 sekund, potem samoczynnie gasną lub wyłączają się po przekręceniu zapłonu
Rozwiązanie jest o tyle ciekawe, że znacznie ułatwia w ciemnych miejscach znalezienie drogi do/z autapoza tym strasznie ciekawie to wygląda.
Mam parę pomysłów na takie rozwiązanie, ale może ktoś z Was przerabiał już tak schemat podłączenia, to może ma lepszą koncepcje od mojej![]()
Ostatnio edytowane przez promil69 ; 10-02-2012 o 14:22
Na forum ogólnym jest temat o czymś takim, ostatnio przerabiany. Taki sterownik specjalny chyba za 300zł..
Link!
Wystarczyło zjechać na dół strony..
AR 146ti 2.0 16v '96- moja EX Bella
AR 155 1.8 16v + podtlenek LPG '97 - obecnie mnie cieszy
AR 159 SW 1.9 JTDm/ AR 166 2.4 JTD - w tym roku mam nadzieję że będzie jedna z tych

No tak.. czytałem to - tylko tam jest mowa o gotowym module 4w1, mi chodzi tylko o tą konkretna opcje. Zgranie elektryki i schemat podłączenia.
Ale spoko
Do kosza.
Nie potrzeba do tego modułu żadnego, a raptem dwóch przekaźników. Jeden zwykły i jeden taki:
http://www.ase.hoste.pl/pdfy/2DS.pdf
Potem podpięcie tego pod centralny zamek i masz to co chciałeś.
Edit: Zapomniałem jeszcze o ok. 6 diodach.
Ostatnio edytowane przez danus77 ; 10-02-2012 o 15:15
był Opel Vectra 1.8 CD + gaz
jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
http://chomikuj.pl/danus77

hmmm... no dobra - zgłębię temat.
Jak nie ogarne tematu to kliknę. Dzięki danus77
Super sprawa
Miałem coś takiego w E klasie
Do Alfy z chęcią bym założył. Orientujecie się może jaki byłby koszt takiego modułu ??

Kolego to daj znac jak Ci poszlo,ewentualnie jakis opisik jak to robiles np. w dziale "zrob to sam"!
no też jestem zainteresowany taką opcją czekam na rzetelny opis krok po kroku z góry dzięki

Też mnie to interesuje.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki