• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Czujnik sprzęgła, jakie objawy uszkodzenia.

• Autor wątku Autor wątku pawlak42
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawlak42

Guest
Witam, zauważyłem że mam uszkodzony czujnik sprzęgła, nie wiem czy dzien czy miesiac czy rok.
Znajduje się nad pedalem sprzęgła, czy może ktoś mi wyjaśnić jakie skutki mogą być uszkodzenia tego czujnika, po co może być komputerowi informacja o wcisnietym sprzegle ? Mam manualna skrzynie, AR 156 2.4 JTD 1999r. Może od niego szarpać sprzeglo przy ruszaniu - choć moim zdaniem to dwumasa już siada. Po co jest ten czyjnik?!?:-)

Wysłano z HTC Desire z użyciem

Załączniki

• uploadfromtaptalk1345614191699.jpg
    uploadfromtaptalk1345614191699.jpg
    67 KB · Wyświetleń: 1,929
To samo pytanie :-) od początku mam błąd tego czujnika, a nie wiem za co one w ogóle odpowiada

Czujnik daje sygnał do ECU, mówiący że silnik zostanie odciążony. Dawki wtrysku się zmieniają, jednocześnie spadek obrotów po naciśnięciu pedału jest spowalniany. Ma to na celu zmianę biegu bez szarpnięć.
Drugi powód to tempomat. Przy wciskaniu pedału sprzęgła powinien się wyłączać.

Ją mam ulamany ten cypek który po puszczenie sprzęgła powinien się wcisnąć...
Tzn że na ta chwilę mam non stop zmieniona dawkę paliwa i auto jest słabsze? Może przez to też więcej palić...
Dobrze myślę?

Wysłano z HTC Desire z użyciem Tapatalk PL (spolszczone przez gusto z samsunggalaxy.eu)

Niekoniecznie.
To co się dokładnie dzieje z ECU to wie tylko konstruktor.
Koszt używki jest minimalny. Nie zastanawiałbym się tylko go wymienił.

Ją mam ulamany ten cypek który po puszczenie sprzęgła powinien się wcisnąć...
Tzn że na ta chwilę mam non stop zmieniona dawkę paliwa i auto jest słabsze? Może przez to też więcej palić...
Dobrze myślę?

Wysłano z HTC Desire z użyciem Tapatalk PL (spolszczone przez gusto z samsunggalaxy.eu)
Na mój głupi chłopski rozum auto nie będzie słabsze bo jak kolega wyżej napisał dawka paliwa nie zostanie zmniejszona po wciśnięciu sprzęgła. Skutek jest tylko taki że może więcej palić, ponieważ obroty wolno opadają i występują szarpnięcia przy zmianie biegów spowodowane właśnie zbyt wolnym opadaniem obrotów.

ja miałem uszkodzony w AR 156 i AR 147; skutki: oczywiście brak tempomatu, szarpania podczas zmiany biegów, oraz dodatkowo w 147 działo się coś takiego że przy każdej zmianie biegów auto robiło sobie samo "przegazówki", obroty wtedy skakały przy wciśnieciu sprzęgła o jakies 500-1000 obr/min... używany czujnik to jakieś 30-35 zł z przesyłką, tylko trzeba wiedzieć jaki bo są różnej długości

pozdr Paweł

Czy jeśli tempomat działa prawidłowo, brak błędu na kompie odnośnie niesprawności czujnika to czy istnieje prawdopodobieństwo, że i tak czujnik może być uszkodzony? Podczas zmiany biegów obroty dość szybko lecą u mnie w dół, przez co muszę kręcić mojego diesla dość wysoko żeby uniknąć szarpnięcia.

Czy jeśli tempomat działa prawidłowo, brak błędu na kompie odnośnie niesprawności czujnika to czy istnieje prawdopodobieństwo, że i tak czujnik może być uszkodzony? Podczas zmiany biegów obroty dość szybko lecą u mnie w dół, przez co muszę kręcić mojego diesla dość wysoko żeby uniknąć szarpnięcia
Sprawdz w MESie powinno się zmieniac aktywny-nieaktywny przy wciskanju sprzęgła

Sprawdz w MESie powinno się zmieniac aktywny-nieaktywny przy wciskanju sprzęgła
Sprawdzałem i czasami tuż po przełączeniu stacyjki w pozycję MAR i przy wciśniętym sprzęgle program pokazywał wartość "wyłączone", w sensie nie wciśnięte. Może tak ma być, nie wiem. Każde późniejsze wciśnięcie/wyciśnięcie pokazywane było prawidłowo.

Amortyzatory
Powrót