• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Stelvio] Stelvio - testy, porównania, artykuły, filmy i zdjęcia.

Pertyn tak słodzi nowym Alfom, że chyba dostanie spory rabat na nową Giulię :D

Ostatnia edycja:
do pary laweta z jakimś fajnym klasykiem Alfy " - idealny zestaw na tor dla Alfisti!

1972 Alfa Romeo A12 Car Transporter.jpg

Do tego wystarczy A12, ale Stelvio faktycznie będzie bardziej na czasie ;)

O Stelvio ze strony FCA - 03 April 2017

Performance and fuel economy: Alfa Romeo Stelvio with two new engines

http://www.alfaromeopress.com/press...onomy-alfa-romeo-stelvio-with-two-new-engines

a tu linki do fotogalerii

http://www.alfaromeopress.com/gallery/detail/1613

http://www.alfaromeopress.com/gallery/detail/52

Ostatnia edycja:
Alfa Romeo pokaże kompaktowego crossovera segmentu C, mającego szansę na zdobycie największej popularności i zarabianiu dla marki pokaźnej sumy pieniędzy. Za dwa lata z kolei czeka nas nie lada gratka, włoska marka zaprezentuje SUV-a... o numer większego od Stelvio.

To jest to, świadectwo naszych czasów.

Na gorąco po jeździe :)

IMG_20170409_200714.jpg

Przejechałem ok 100km wersją first edition i muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem.

Prowadzi się rewelacyjnie. Na pewno więcej w nim sportu niż użytkowości z SUV. Uważam, że jest zbyt twardy jak na SUV ale dzięki temu pokonywanie zakrętów czy szybka zmiana pasów jest bezproblemowa. Wrażenia z jazdy są jak w zwykłym sedanie tylko wyżej się siedzi :) Cały czas koncepcja otyłej Giulii mi się nie podoba ale z pewnością nie jest to bylejakie wozidło, które ma leczyć kompleksy właściciela tylko prawdziwy sportowy samochód. Silnik 280KM sprawia, że każde przyśpieszenie odbywa się z lekkością a automatyczna skrzynia biegów, że jest natychmiast. Zawieszenie sprawia wrażenie pewnego nawet przy bardzo szybkiej jeździe. Prędkości blisko 2 z przodu nie są straszne. Bardzo szybko można osiągnąć takie wartości. Nawet szum wtedy nie jest jakiś nadzwyczaj głośny.

Co do zużycia paliwa nie mogę się wypowiedzieć bo komputer zatrzymał się na 15l i nigdy nie zmienił tej wartości :D

To tyle na gorąco :) Z pewnością jeszcze kilka jazd odbędę ale tą pierwszą bardzo mile wspominam. Napiszę coś więcej następnym razem.

Na gorąco po jeździe :)

Pokaż załącznik 225988

Przejechałem ok 100km wersją first edition i muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem.
Dostałeś auto na weekend?

Prowadzi się rewelacyjnie. Na pewno więcej w nim sportu niż użytkowości z SUV. Uważam, że jest zbyt twardy jak na SUV ale dzięki temu pokonywanie zakrętów czy szybka zmiana pasów jest bezproblemowa. Wrażenia z jazdy są jak w zwykłym sedanie tylko wyżej się siedzi :) Cały czas koncepcja otyłej Giulii mi się nie podoba ale z pewnością nie jest to bylejakie wozidło, które ma leczyć kompleksy właściciela tylko prawdziwy sportowy samochód. Silnik 280KM sprawia, że każde przyśpieszenie odbywa się z lekkością a automatyczna skrzynia biegów, że jest natychmiast. Zawieszenie sprawia wrażenie pewnego nawet przy bardzo szybkiej jeździe. Prędkości blisko 2 z przodu nie są straszne. Bardzo szybko można osiągnąć takie wartości. Nawet szum wtedy nie jest jakiś nadzwyczaj głośny.
To auto nie jest zbyt twarde, jak na SUVa - jeździłem nim po dziurach to wiem :D, a szum powodują opony założone na 20" felgi. Mam podobny dylemat odnośnie "otyłej Giulii", jak Ty, ale poprosiłem o ofertę również na Stelvio. Może pójdę z mainstreamem i będę się musiał wypisać z tego forum :P

Nie dostałem na weekend tyko się przejechałem. Powiedzmy, że mam dostęp do tego samochodu i mogę sobie pożyczać :D

Uważam jednak, że zawieszenie jest twarde i przydał by się system do "zmiękczania". To by był ideał. Nie twierdzę, że to wada bo jak akurat lubię takie zestawienie ale klienci mogą szukać czegoś innego :)

Nie zamienię się na moją Giulię mimo, że bym miał jeszcze taką możliwość ale uważam, że to całościowo dobry samochód. Nawet bardzo. Jak go wezmę na kilka dni to się więcej wypowiem. Teraz tylko tak na gorąco pisałem.
Co do mainstreamu to jestem świadom tego zjawiska. Nie rozumiem go ale cieszę się, że ludzie kochający SUV będą mieli dobry samochód :)

I w mieście za bardzo nie zmieni. Jak jeżdzę Giulią Veloce w Warszawie to poniżej 15 nie schodzi.

ok Rozumiem to, że 280KM swoje wypić musi i to nawet więcej niż 15l. Obecnie jeżdżę Brerą 1.75 TBi 200KM Dojeżdżam do pracy w centrum Warszawy w godzinach szczytu i średnią czasem mam 22l Komputer grzecznie to pokazuje. Dopiero powyżej 25l pokazuje stale 25l. W Stelvio pokazywanie cały czas 15l jest moim zdaniem oszustwem bo z pewnością przy mojej ostatniej jeździe było grubo więcej niż 15l.

I w mieście za bardzo nie zmieni. Jak jeżdzę Giulią Veloce w Warszawie to poniżej 15 nie schodzi.

Mi Veloce w Poznaniu pali 14-15l w trasie 12

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ostatnia edycja:
Podjechałem wczoraj w Bielsku do FAP i bez żadnego problemu przejechałem się Stelvio 2.0 TB Q4 First Edition.
No cóż, na szybko powiem że auto jest większe niż widać na zdjęciach,jazda boska ,materiały i jakość montażu to naprawdę bardzo wysoki poziom(czas pokaże jak będzie z trwałością)
Układ kierowniczy czuły prawie jak w gogarcie,spalanie jakie uzyskałem na odcinku ok25km to 10,5 litra/100.
Była to jazda w dość gęstym ruchu miejskim w trybie "N" (małe korki,światła,10km ekspresówką do 150km/h,kilka prób mocnych przyspieszeń,na pokładzie 4 osoby.)
Przy normalnym użytkowaniu wydaje się możliwe do osiągnięcia 9-12 litrów.
Genialna skrzynia biegów !!!

Po Świętach Wielkanocnych spodziewają się słabszych wersji i zapraszają do testowania.

Ciekawe porównanie interii i komentarze też bawią i uczą :-)

245.jpg

To prawda, że mniejszy Macan, jest cięższy od Stelvio? Może tajemnicze niemieckie słowo "premium" musi tyle ważyć? :-)

L.

Alfa Stelvio też jest premium więc pewne nie to jest problemem przy wadze, tylko starsza konstrukcja :)

Amortyzatory
Powrót