Strona 122 z 127 PierwszyPierwszy ... 2272112113114115116117118119120121122123124125126127 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,211 do 1,220 z 1262
  1. #1211
    Użytkownik Świeżak
    Dołączył
    03 2018
    Mieszka w
    BB
    Auto
    AR Stelvio Executive
    Postów
    26

    Domyślnie

    Tak czytam od pewnego czasu wpisy w tym dziale i nie mogę tego pojąć, tyle się rzeczy sypie i co chwila coś, i kolejne, rano wstaje ze stresem co tym razem, i czy znów będzie konieczny assistance, od świąt jestem na serwisie 5 raz, dziś zawiozłem auto ponownie , teraz ogrzewanie szyby tylnej, lusterek i oświetlenie tablicy, dodam że nawaliło dzień po wymianie wiązki w tylnej klapie, przez którą nie działały wycieraczki z przodu, sterowanie w kierownicy i kamera , Ja wiem że auta się psują, że nie ma rady ale na litość , nie kupiliśmy 20 letnich złomów tylko nowe samochody, to moja 1 Alfa, po cichu liczyłem że Stelvio z uwagi na wejście Alfy w nowy segment musi być dobre bo ich konkurencja zeżre, no jak widać się srogo pomyliłem, auto mam rok a już się rozglądam za czymś co w razie W będzie mnie wozić , bo w końcu po to kupiłem auto, aby jeździć a nie siedzieć w serwisie, jakie macie odczucia w tej kwestii ?

  2. #1212
    Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Dołączył
    10 2011
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Giulia Veloce 2.0T Q4 i Giulietta 1.4TB
    Postów
    5,222

    Domyślnie

    tak gdybam, auto bylo na serwisie, dlugo wlaczona stacyjka, nie podlaczyli pod ladowarke, swiatla sie swiecily, naladowanie aku spadlo a w Giulii jest tak (pewnie w stelvio tez bo ma te same komputery/algorytmy zapewne), ze jak spadnie naladowanie za duzo, to nie dziala ogrzewanie tylnej szyby (moze cos jeszcze?).

    ogolnie jak na alfe przystalo, wiekszosc problemow z autem zaczyna sie jak aku jest niedoladowane. jesli nie masz komputera z mesem zeby sobie to sprawdzic, to taki prosty test naladowania aku. auto ma byc minimum pare godzin po jezdzie (zeby napiecie na aku sie ustabilizowalo blisko finalnego poziomu), otwierasz maske samochodu, zamykasz auto z pilota. po kilku minutach (jak juz wszystkie obwody sie powylaczaja ) mierzysz napiecie. jesli widzisz jakies 12.4V to jestes na granicy dzialania S&S (67% IBS wg MESa), jak masz 12.7-13V no to rewelka, aku naladowany typu 90-100%. NIe przyobserwowalem na jakim poziomie wylacza sie ogrzewanie tylnej szyby, bo niestety trafilem do ASO, a tam podladowali mi na moje zadanie.

    Inna sprawa ze w wielu stelvio wkladali podobno mniejszy aku (80Ah czy 85Ah cos takiego) niz do Giulii, potem poszli po rozum do glowy i z powrotem wskakuja 95Ah. Kolejna sprawa w Giulii/Stelvio jest "inteligentny" alternator, ktory niestety nie jest zbyt inteligentny jak ktos jezdzi tylko krotkie odcinki i korzysta ze S&S lub na postoju sie bawi w aucie. gdy poziom naladowania a aku wynosi >=75% lub wiecej, to pelne ladowanie jest tylko podczas hamowania, kazde inne warunki to 13.5V, natomiast jak jest jeszcze bardziej naladowany, to juz praktycznie nic nie laduje - nie wiem jaki to prog (dopiero sprawdze wieczorem jak podepne kompa), ale juz dzisiaj mi pokazywalo na postoju 12.7V.

    A wystarczylo nie kombinowac z ladowaniem, i podejzewam ze ilosc wizyt serwisowych bylaby 3 razy mniejsza.

    Aha, i na to wszystko nakladaja sie wadliwe akumulatory - ilestam osob mialo padniete aku (min ja), nie tylko tu na forum, rowniez w UK kilkanascie osob z alfaowner ma juz wymienione.

  3. #1213
    Użytkownik Świeżak Avatar g0trek
    Dołączył
    11 2018
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio
    Postów
    98

    Domyślnie

    Cytat Napisał Lukicrx Zobacz post
    jakie macie odczucia w tej kwestii ?
    A kiedy zaczęły się problemy ? Od razu po zakupie, czy dopiero po jakimś czasie ? Ja mam Stelvio od 2 miesięcy, przejechane 2500km i na razie wszystko działa idealnie. Więcej będę mógł powiedzieć za rok .

  4. #1214
    Użytkownik Świeżak
    Dołączył
    03 2018
    Mieszka w
    BB
    Auto
    AR Stelvio Executive
    Postów
    26

    Domyślnie

    Dzięki epsonix za rozjaśnienie cokolwiek tematu, jak tak to wygląda z tym ładowaniem to jest faktycznie średnio przemyślany temat, inna sprawa jak wiedzą że tak jest to bardzo mądre jest nie ładować klientowi aku w aucie na serwisie i na drugi dzień już z tego tytułu problemy, przebiegłe, takie zmyślnie budowanie marki, brawo Oni co do pojemności aku sprawdzę z ciekawości jaki mam, co do użytkowania, S&S wyłączam po zapaleniu za każdym razem do pracy mam 25 km ekspresówką, w aucie się nie bawię bo nie mam na to czasu z tym ładowaniem ciekawa sprawa, sprawdzę to przy okazji, dzięki raz jeszcze, dam znać co tam ustalą dziś.

    - - - Updated - - -

    Cytat Napisał g0trek Zobacz post
    A kiedy zaczęły się problemy ? Od razu po zakupie, czy dopiero po jakimś czasie ? Ja mam Stelvio od 2 miesięcy, przejechane 2500km i na razie wszystko działa idealnie. Więcej będę mógł powiedzieć za rok .
    problemy się zaczęły 23.12 , auto mam od marca, przebieg ok 35 000 km i od tego czasu 5 razy serwis, no szlag mnie trafia, głównie przez to że nie mam pewności mobilności a jak to dziś większości z Nas dotyczy , czas to pieniądz.

  5. #1215
    Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Dołączył
    10 2011
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Giulia Veloce 2.0T Q4 i Giulietta 1.4TB
    Postów
    5,222

    Domyślnie

    Cytat Napisał Lukicrx Zobacz post
    Dzięki epsonix za rozjaśnienie cokolwiek tematu, jak tak to wygląda z tym ładowaniem to jest faktycznie średnio przemyślany temat, inna sprawa jak wiedzą że tak jest to bardzo mądre jest nie ładować klientowi aku w aucie na serwisie i na drugi dzień już z tego tytułu problemy, przebiegłe, takie zmyślnie budowanie marki, brawo Oni co do pojemności aku sprawdzę z ciekawości jaki mam, co do użytkowania, S&S wyłączam po zapaleniu za każdym razem do pracy mam 25 km ekspresówką, w aucie się nie bawię bo nie mam na to czasu z tym ładowaniem ciekawa sprawa, sprawdzę to przy okazji, dzięki raz jeszcze, dam znać co tam ustalą dziś.
    procedury serwisowe wymagaja podlaczania ladowania na czas serwisu (np wszystkie udpaty kompow itp, albo ladowarka albo wlaczenie silnika), ale roznie do tego podchodza serwisanci - np nie chce im sie przywlec ladowarki bo niby szybko cos maja zrobic, potem jakies niespodzianki, cos im zajmie dodatkowy czas, i auto stoi 30 czy 60min z wlaczonymi swiatlami, oswietleniem wnetrza czy bagaznika jesli otworzyli itp.

    Cytat Napisał Lukicrx Zobacz post
    problemy się zaczęły 23.12 , auto mam od marca, przebieg ok 35 000 km i od tego czasu 5 razy serwis, no szlag mnie trafia, głównie przez to że nie mam pewności mobilności a jak to dziś większości z Nas dotyczy , czas to pieniądz.
    w sumie przebiegi robisz (ja od maja zrobilem tylko 12.7tys i problemy zaczely sie w listopadzie), aku powinien byc dobrze naladowany. moze masz wadliwy. sprawdz dobie wstepnie sam, a potem pojedz na serwis, niech Ci takim kombajnem sprawdza (oficjalny tester FCA):
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20190206_071541.jpg
Wyświetleń:	0
Rozmiar:	45.3 KB
ID:	254792

    uwaga, test trwa nawet 3h - laduje, testuje i tak w kolko - u mnie po godzinie wywalilo za druga wizyta w zeszlym tygodniu ze aku do wymiany, w listopadzie wyskoczylo ze jest jeszcze OK (ale juz bylo widac z wydrukow ze nie jest juz w stanie bardzo dobrym)

    PS, polecam ten watek odnosnie ladowania/aku:
    http://www.forum.alfaholicy.org/giul...arametrow.html

  6. #1216
    Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Dołączył
    10 2011
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Giulia Veloce 2.0T Q4 i Giulietta 1.4TB
    Postów
    5,222

    Domyślnie

    Cytat Napisał TSnioch Zobacz post
    Przyszło nowe radio do ASO, dziś odstawiam auto na wymianę. Ciekawe czy jakiś update firmware'u będzie.

    Cytat Napisał Peterr Zobacz post
    Bedzie, będzie!
    No niekoniecznie. @TSnioch, przypomnij jakie masz radio teraz, jaki firmware. dla starych (bez mozliwosci AA/CP) najnowszy firmware (002.costam.055) jest juz od ~gdzies drugiej polowy 2017r i potem juz updatow nie bylo wg mojej wiedzy.

    Natomiast jesli nowe produkcja auta >druga polowa listopada 2017, to dostaniesz pewnie najnowszy (czyli 081.xxx.xxx lub tak jak ja 080.000.047 (Radio produkcja grudzien 2018)).

    Jesli masz jakies navi czy AA, to dopilnuj sobie zeby Ci wszystko aktywowali - u mnie po wymianie nie bylo AA i juz sie w serwisie wymigiwali ze sie nie da, ze to na pewno bo AA w Polsce oficjalnie nie jest wspierana przez googla, ze mam "piracka wersje" apki AA (bo nie ze sklepu google play) itp itd. dopiero jak im pokazalem na 4 giuliach/stelvio w salonie ze dziala na starszych i nowszych firmwarach z mojego telefonu, i kazalem szukac, to nagle sie znalazlo ustawienie.

    Zniknelo mi natomiast wyswietlanie strzalek z nawigacji na wyswietlaczu kolo predkosciomierza - zorientowalem sie dopiero po wyjezdzie z ASO, zamierzam temat ciagnac z ASO bo w MES widze ustawienie dla nav repetition, pewnie wiec w ich Witech2 tez gdzies jest schowane i wystarczy wlaczyc.

  7. #1217
    Użytkownik Maniak resoraków Avatar Krzysztof
    Dołączył
    11 2009
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4
    Postów
    541

    Domyślnie

    Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Zniknelo mi natomiast wyswietlanie strzalek z nawigacji na wyswietlaczu kolo predkosciomierza - zorientowalem sie dopiero po wyjezdzie z ASO, zamierzam temat ciagnac z ASO bo w MES widze ustawienie dla nav repetition, pewnie wiec w ich Witech2 tez gdzies jest schowane i wystarczy wlaczyc.
    A nie możesz tego włączyć z poziomu menu? Może się tylko zresetowało podczas wymiany radia. Przy fabrycznej nawigacji jest do tego opcja w menu, podobnie jak dla radia i telefonu.
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
    AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
    AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)

  8. #1218
    Użytkownik Świeżak Avatar moosiak
    Dołączył
    04 2015
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia
    Postów
    103

    Domyślnie

    Cytat Napisał Krzysztof Zobacz post
    A nie możesz tego włączyć z poziomu menu? Może się tylko zresetowało podczas wymiany radia. Przy fabrycznej nawigacji jest do tego opcja w menu, podobnie jak dla radia i telefonu.
    To samo miałem właśnie pisać, tam gdzie inne funkcje do wyświetlania na ekranie między zegarami - tryb b, telefon itp.

  9. #1219
    Użytkownik Świeżak Avatar TSnioch
    Dołączył
    04 2018
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio 2.2 JTDM 210KM Super
    Postów
    58

    Domyślnie

    Dokładnie, jest taka opcja w radiu. Może to "tylko" się zresetowało.

    Opiszę wszystko jak już mi to wymienią.
    Moje Stelvio jest z maja 2017 roku ale na rynek Szwajcarski z największym wyświetlaczem i Navi3D ale bez AA/CP.

  10. #1220
    Użytkownik Znawca
    Dołączył
    02 2017
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta 1.4
    Postów
    1,352

    Domyślnie

    Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    ogolnie jak na alfe przystalo, wiekszosc problemow z autem zaczyna sie jak aku jest niedoladowane.
    W 159 nic mi nie wariowało. Po prostu rozrusznik kręcił wolniej. Jak akumulator zdechł do zera to przy zapłonie zapalała się choinka na desce i tyle.

    Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    olejna sprawa w Giulii/Stelvio jest "inteligentny" alternator, ktory niestety nie jest zbyt inteligentny jak ktos jezdzi tylko krotkie odcinki i korzysta ze S&S lub na postoju sie bawi w aucie
    Ja nie widzę u siebie żeby jakoś źle działał. Ostatnia sytuacja to samochód stał kilka dni więc S@S nie działał przez 40min po odpaleniu. Prawdopodobnie w tym czasie "inteligencja" doładowywała aku. Po tym czasie S&S działa normalnie. Dzisiaj zadziałał na pierwszych światłach od garażu. Imho to nie algorytm jest zły tylko źle dobrany lub wadliwy akumulator.
    Własne: 147->146->156->159->159->Giulietta->Giulia Super->Giulia Veloce
    Jaram się, że jeździłem 147 GTA, 156 GTA, Brera Ti, 159 SW Ti, Mito Veloce, Giulietta Veloce, 4C
    Jaram się, że siedziałem: Prototyp 8C

Podobne wątki

  1. Niedomykacjące się szyby i dwa mniejsze problemy.
    Utworzone przez achilles1221 w dziale GT
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 18-06-2016, 15:04
  2. wieksze czy mniejsze spalanie
    Utworzone przez FacesOfDeath w dziale 156
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 22-06-2014, 09:55
  3. [146] mniejsze hamulce przód 1,8 TS
    Utworzone przez stux w dziale 145/146/155
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post / autor: 14-07-2013, 23:12
  4. Mniejsze porcje na Macu
    Utworzone przez kubacik w dziale Hyde Park
    Odpowiedzi: 15
    Ostatni post / autor: 11-08-2010, 07:49
  5. Nietypowy problem po wymianie opon na mniejsze
    Utworzone przez zabazsc w dziale 156
    Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 23-07-2010, 08:44

bezpiecznik start stop

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory