Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
Nie będą, ale koło (opona - i tak będzie 1 cm głębiej)
18 to gigantyczny balonto trochę tak, jak by ktoś dał 15 cali do Giuli.
Koniecznie dajcie foty jak założycie.
PS
Fele fajne, szkoda że nie ma 19.
Pamiętajcie, że jak bierzenie węższe opony i do tego ET34 (czyli takie jakie [notranslate]Alfa[/notranslate] daje dla felg 17-19), to efekt końcowy jest taki, że opona chowa się o 13 mm do środka
Ja opisuję konkretny przypadek, czyli wsadzasz do kupionej wersji FE felgi z ET34 zamiast 31, do tego opony węższe o 20 mm (czyli ubywa po 10 mm po każdej stronie osi, więc nie ma bata, skraj opony chowa się o 13 mm, zaś rozstaw zostaje prawie bez zmian, bo te 3 mm to akurat pikuś.Generalnie to trochę inaczej - to ile opona czy tam koło wystaje/chowa się - producenci stosują różne ET dla różnych swoich średnic kół, szerokości felg
paradoksalnie rozmiar opony 255 a 235 to wcale nie musi być różnica 20mm - bo to jest uzależnione też od wysokości profilu opony, jest to stosunek szerokości do wysokości
Nie, to jest 20 mm róznicy. Mówię o szerokości cały czas. Zarówno o szerokości opon, jak i wizualnej szerokości kół w nadwoziu.Firste - generalnie zgoda, ale nie bierzesz pod uwagę jednej rzeczy - że paradoksalnie rozmiar opony 255 a 235 to wcale nie musi być różnica 20mm - bo to jest uzależnione też od wysokości profilu opony
Firste - dokładnie cię rozumiem i dlatego szukałem felg 18" z jak najmniejszym offsetem. Mniejszych niż ET30 nie znalazłem - a te akurat spełniły moje wszystkie oczekiwaniaAle nie zostałem dobrze zrozumiany - teoretycznie to jest 20mm różnicy, ale w praktyce, choć węższa opona, ale o wyższym profilu - ma często szerszy "balon" czy tam rozdęty profil boczny - stąd napisałem, że wcale nie musi to być 20mm, ale oczywiście może - zależy to od danej opony. Inaczej pisząc - im niższy profil opony, tym bardziej proste boki - i odwrotnie, im wyższy profil, tym bardziej baloniaste opony.
A ponieważ nie wiem, jak ta Pirelka finalnie będzie leżała - napisałem, że z ciekawości to zmierzę.
I zaznaczyłem, że za eksperta się nie uważam w tej dziedzinie - to moje doświadczenia z różnych zamian kół letnich na niby węższe koła zimowe o mniejszej średnicy felg.
Firste - dokładnie cię rozumiem i dlatego szukałem felg 18" z jak najmniejszym offsetem. Mniejszych niż ET30 nie znalazłem - a te akurat spełniły moje wszystkie oczekiwaniaAle nie zostałem dobrze zrozumiany - teoretycznie to jest 20mm różnicy, ale w praktyce, choć węższa opona, ale o wyższym profilu - ma często szerszy "balon" czy tam rozdęty profil boczny - stąd napisałem, że wcale nie musi to być 20mm, ale oczywiście może - zależy to od danej opony. Inaczej pisząc - im niższy profil opony, tym bardziej proste boki - i odwrotnie, im wyższy profil, tym bardziej baloniaste opony.
A ponieważ nie wiem, jak ta Pirelka finalnie będzie leżała - napisałem, że z ciekawości to zmierzę.
I zaznaczyłem, że za eksperta się nie uważam w tej dziedzinie - to moje doświadczenia z różnych zamian kół letnich na niby węższe koła zimowe o mniejszej średnicy felg.
Nie sądzę by tak było, a przynajmniej totalnie dziś tak nie byłoWymiar szerokości opony w oznaczeniu, to jej wymiar w najszerszym miejscu. Dlatego opona letnia o tym samym rozmiarze co zimowa często ma szerszy bieżnik, chociaż maksymalna szerokość opony jest ta sama.

Nie, to jest 20 mm róznicy. Mówię o szerokości cały czas. Zarówno o szerokości opon, jak i wizualnej szerokości kół w nadwoziu.
Schowanie się kół o 10-13 mm do wewnątrz, czyni samochód "mniej sportowym" (agresywnym) i o tym w zasadzie cały czas mówię![]()
Profil to inna bajka i musi być tak dobrany, by koło miało te samą wysokosć (no +-2%), w przypadku Stelvio wysokosć koła to ok 74 cm.
Z tego co wiem, to szerokość zawsze podawana jest w milimetrach, więc różnica będzie 20 mm. To wysokość profilu opony jest uzależniona od szerokości, a nie odwrotnie.