[Giulia] Zleć kontrolę skrzyni biegów

rysiek

Nowy
Auto
Giulia 2.0 200KM
Wyskoczył mi wczoraj komunikat "Zleć kontrolę skrzyni biegów, kontynuuj na D, nie przełączaj i nie wyłączaj silnika".
Normalna jazda autostradowa, ok. 140km/h na trybie "N", przy przebiegu ok. 4500km.
Po ok. ok 30-40 min. komunikat się zniknął. Mieliście coś takiego?

163.jpg

Ostatnia edycja:
Czy to temperatura oleju mogła wzrosnąć? Kontynuuj na D tzn na Dynamic czy na Drive? Daj znać po wizycie w serwisie, co tam się zapisało. Nie wyłączaj silnika dlatego, że jeżeli doszło do przegrzania temperatury oleju w skrzyni, to wyłączenie = zatrzymanie obiegu = dalszy wzrost temperatury.

D czyli Drive, nie wyłączaj silnika bo już możesz nie włączyć na przykład, jeśli sterowanie skrzyni nie działa to np. nie odłączy silnika od kół i nie odpalisz.

Jechałem spokojnie przez kolejne 15 min. do najbliższego MOPu. Zgasiłem go na ok. 30-40 min i komunikat zniknął.

Ostatnia edycja:
Wg mnie nie powinieneś czekać do przeglądu. Ja w przeszłości doświadczyłem problemów (i kompleksowej naprawy) ze skrzynią w 166 (Aisin więc niby inna). Tam też zaczęło się od kontrolki informującej m.in. o przegrzaniu oleju w skrzyni. Poza tym serwis może chyba (tam gdzie ja pracuję, może) sprawdzić, przy jakim stanie licznika zapaliła się kontrolka/komunikat i ile od tego czasu zrobiłeś km. A w instrukcji jest napisane, że z serwisem powinieneś się skontaktować niezwłocznie. Może przesadzam ale żebyś nie miał problemów, że "zbagatelizowałeś" sprawę.

Wyskoczył mi wczoraj komunikat "Zleć kontrolę skrzyni biegów, kontynuuj na D, nie przełączaj i nie wyłączaj silnika".
Normalna jazda autostradowa, ok. 140km/h na trybie "N", przy przebiegu ok. 4500km.
Po ok. ok 30-40 min. komunikat się zniknął. Mieliście coś takiego?

163.jpg
I co z tym byłeś w serwisie? Jakieś wieści dla potomnych;)?

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Jeżeli Was interesuje to dziś zrobiony przegląd po 30kkm. Jest kilka aktualizacji, między innymi nowy soft skrzyni biegów.

Nie byłem. Pogadałem z serwisem i opiekunem leasingu i doradzili, żeby nie panikować i poczekać do pierwszego przeglądu. Od tamtego czasu zrobiłem kolejne 10k i komunikat już nigdy nie wyskoczył.

jesli CI tak serwis powiedział, to niby masz czyste ręce, aczkolwiek lepiej byłoby żeby to była osoba uznana za kompetentną (np nie pan w biurze tylko mistrz/kierownik) i żebyś to dostał na piśmie. generalnie wg gwarancji jest tak, że jak nie zgłosisz problemu a uszkodzenie się pogłębi czy dojdzie do kolejnych uszkodzeń, to gwarant może odmówić naprawy ze względu na to że zignorowałeś problem kiedy był może do uratowania jeszcze przy małym nakładzie pracy/kosztów.

Ja bylem z tym samym bledem na serwisie w Dlugolece w Stelvio pewien czas temu (nawet gdzies tu watek jest), stwierdzili ze "blad zbyt ogolny zeby cokolwiek powiedziec". Zaktualizowali za to sterownik ABS poniewaz tam byl blad.

Od tego czasu ani razu nie wyskoczyl blad.

Wczoraj pokazał mi się dokładnie ten sam błąd, co ciekawe podczas spokojnej jazdy 90km/h.
Po zgaszeniu auta i odczekaniu około 30 min. Problem znikł. Za kilka dni idzie na serwis. Ciekawe co powiedzą.
W MES zero błędów.

Wczoraj pokazał mi się dokładnie ten sam błąd, co ciekawe podczas spokojnej jazdy 90km/h.
Po zgaszeniu auta i odczekaniu około 30 min. Problem znikł. Za kilka dni idzie na serwis. Ciekawe co powiedzą.
W MES zero błędów.
Pewnie ze nic ale zrobia aktualizacje I problem zniknie;)

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Auto wróciło z serwisu. Diagnoza: uszkodzony/wadliwy selektor trybu jazdy DNA.
Ciekawe...

Tak powiedzieli, nie wiem co ma piernik do wiatraka, ale dopóki za to nie płacę, niech wymieniaja :)

może DNR - moduł od drążka?

Amortyzatory
Powrót