Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32
  1. #11
    Użytkownik Znawca
    Dołączył
    02 2017
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta 1.4
    Postów
    1,350

    Domyślnie

    Dokładnie ale lepiej dać jakąś animowaną kulę ziemską albo G-meter. Marketingowo lepiej wygląda.
    Spalona żarówka? Wyjdź sobie i sprawdź. Nie ładuje się akumulator? Kup sobie miernik. Nie działa podgrzewanie szyby? Zastanawiaj się z serwisem przez tydzień dlaczego. Nie działa S&S. Też owiane tajemnicą jak zasada działania Q4.

    Gdzie jest wskaźnik ładowania akumulatora? Gdzie jest temperatura cieczy? Doładowanie turbo? To podstawy w samochodzie sportowym.
    Własne: 147->146->156->159->159->Giulietta->Giulia Super->Giulia Veloce
    Jaram się, że jeździłem 147 GTA, 156 GTA, Brera Ti, 159 SW Ti, Mito Veloce, Giulietta Veloce, 4C
    Jaram się, że siedziałem: Prototyp 8C

  2. #12
    Użytkownik Rowerzysta
    Dołączył
    02 2018
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio
    Postów
    283

    Domyślnie

    No i dopadło i mnie ok 12500 km Stelvio FE. W czasie jazdy pojawił się blad system start stop niedostępny i potep sprawdź silnik czy coś w ten desen. Nie dziala mi przełączanie trybow DNA. Co najciekawsze po pierwszym pojawieniu się bledu po chwili auto straciło moc jakby turbo sie nie zalanczalo. Zmiana trybu DNA chyba wtedy na ekranie sie wyświetlała - myslalem ze zmiana teybu zresetuje sterownik ale niestety nje. Zjechalem na pobocze wyłączyłem auto. Po ponownym włączeniu odzyskalem moc ale auto zachowuje się jak w trybie A blad jest dalej i nie mogę bo skasować. Ciekawe czy w serwisie mi to sprawdza od reki załączam fotkę z błędem na desce rozdzielczej..



    Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

  3. #13
    Użytkownik Maniak resoraków Avatar Krzysztof
    Dołączył
    11 2009
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4
    Postów
    539

    Domyślnie

    Z tego co piszesz, to Ciebie dopadło coś więcej. Niedziałający S&S to tylko jeden z objawów. U mnie S&S praktycznie nigdy nie wyłącza silnika, ale też nigdy nie widziałem takiej żółtej kontrolki, jak na Twoim zdjęciu, a mam już 7.300 przebiegu.
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
    AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
    AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)

  4. #14
    Użytkownik Rowerzysta
    Dołączył
    02 2018
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio
    Postów
    283

    Domyślnie

    Cytat Napisał Krzysztof Zobacz post
    Z tego co piszesz, to Ciebie dopadło coś więcej. Niedziałający S&S to tylko jeden z objawów. U mnie S&S praktycznie nigdy nie wyłącza silnika, ale też nigdy nie widziałem takiej żółtej kontrolki, jak na Twoim zdjęciu, a mam już 7.300 przebiegu.
    No zobaczymy może jutro uda mi sie podjechac do ASO. Ciekaw jestem czy będą to w stanie zdiagnozować na poczekaniu..

    Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

  5. #15
    Użytkownik Świeżak Avatar g0trek
    Dołączył
    11 2018
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio
    Postów
    98

    Domyślnie

    A ja mam pytanie z zupełnie innej beczki, bo u mnie Start-Stop działa bezproblemowo. Dlaczego na moich zegarach wykres spalania chwilowego idzie w drugą stronę niż na powyższym zdjęciu ? U mnie skala 0-15 i napis l/100km jest po lewej stronie, a tutaj po prawej. I już gdzieś wcześniej też widziałem zdjęcie, na którym było inaczej niż u mnie.

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_3256.jpg
Wyświetleń:	0
Rozmiar:	49.0 KB
ID:	253365

  6. #16
    Użytkownik Rowerzysta
    Dołączył
    02 2018
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio
    Postów
    283

    Domyślnie

    Cytat Napisał g0trek Zobacz post
    A ja mam pytanie z zupełnie innej beczki, bo u mnie Start-Stop działa bezproblemowo. Dlaczego na moich zegarach wykres spalania chwilowego idzie w drugą stronę niż na powyższym zdjęciu ? U mnie skala 0-15 i napis l/100km jest po lewej stronie, a tutaj po prawej. I już gdzieś wcześniej też widziałem zdjęcie, na którym było inaczej niż u mnie.

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_3256.jpg
Wyświetleń:	0
Rozmiar:	49.0 KB
ID:	253365
    Może poprostu nowszy Soft masz?

    Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

  7. #17
    Użytkownik Rowerzysta
    Dołączył
    02 2018
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio
    Postów
    283

    Domyślnie

    Udalo mi sie odczytac blad moim starym elm327 I torque.. blad P0002.

    Ktos sie spotkal z czyms podobnym?

    Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

  8. #18
    Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Dołączył
    10 2011
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Giulia Veloce 2.0T Q4 i Giulietta 1.4TB
    Postów
    5,211

    Domyślnie

    bardzo ogólny błąd - to pewnie zczytał z ECU który dostał od innego kompa, musiałbyś wejść do innych kompów (ABS/ESC) ale do niego musisz mieć adapter typ 6 a też nie wiem czy Torque odczytuje inne kompy.
    ja tam się od razu zaopatrzyłem pod Gulię, oprócz ELMa i MESa (jak dobrze że kupiłem za czasów gdy licencja na updaty była lifetime), potrzeba adapterów typ 6 i typ 5 (tzw szary i niebieski).
    Dziwne że jeszcze AlfaOBD nie ma wsparcia Giulii/Stelvio, pisałem do nich z pół roku temu, napisali że będzie ale nie napisali kiedy.

  9. #19
    Użytkownik Rowerzysta
    Dołączył
    02 2018
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio
    Postów
    283

    Domyślnie

    [QUOTE=epsonix;2136687]bardzo ogólny błąd - to pewnie zczytał z ECU który dostał od innego kompa, musiałbyś wejść do innych kompów (ABS/ESC) ale do niego musisz mieć adapter typ 6 a też nie wiem czy Torque odczytuje inne kompy.
    ja tam się od razu zaopatrzyłem pod Gulię, oprócz ELMa i MESa (jak dobrze że kupiłem za czasów gdy licencja na updaty była lifetime), potrzeba adapterów typ 6 i typ 5 (tzw szary i niebieski).
    Dziwne że jeszcze AlfaOBD nie ma wsparcia Giulii/Stelvio, pisałem do nich z pół roku temu, napisali że będzie ale nie napisali kiedy.[/QUOTE @epsonix mozesz jakies linki podac co musze kupić? Wcześniej jeździłem oplem i to moja pierwsza Alfa. A jak widać moze sie przydać Im większe możliwości tym lepiej

    Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

  10. #20
    Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Dołączył
    10 2011
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Giulia Veloce 2.0T Q4 i Giulietta 1.4TB
    Postów
    5,211

    Domyślnie

    na allegro lub bezpośrednio w PMFactory. od nich adapter typ 5 i 6 a do tego licencja na MES (oni są oficjalnym i chyba jedynym dystrybutorem MESa w Polsce). Niestety dzisiaj MES będzie się aktualizował tylko przez rok - taka licencja obowiązuje od paru lat.
    NIe wiem jakiego masz ELMa, jeśli masz jeszcze rezystor terminujący (zmierz omomierzem pomiędzy pinami 6 i 14 jak coś w stylu 100-120Ohm - musiałbyś go zlokalizować na płytce prosta sprawa) to wywal bo moga być problemy z łączeniem się z niektórymi modułami albo połaczenie niestabilne. jak będziesz miał problem to pisz.

Podobne wątki

  1. [Giulietta] START\STOP auto gasnie podczas jazdy, informacja "star\stop niedostepny"
    Utworzone przez olaras w dziale MiTo/Giulietta
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 07-09-2018, 11:15
  2. [Giulietta] zapalona kontrolka check engine- zdeaktywowany start stop oraz DNA
    Utworzone przez Góral1975 w dziale MiTo/Giulietta
    Odpowiedzi: 43
    Ostatni post / autor: 19-04-2017, 07:38
  3. [Giulietta] Start & Stop
    Utworzone przez aivon w dziale MiTo/Giulietta
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 30-05-2016, 22:06
  4. [MiTo] Start & Stop
    Utworzone przez piotr_c w dziale MiTo/Giulietta
    Odpowiedzi: 34
    Ostatni post / autor: 09-08-2014, 10:32
  5. [Giulietta] start&stop
    Utworzone przez mandecki w dziale MiTo/Giulietta
    Odpowiedzi: 32
    Ostatni post / autor: 17-11-2013, 13:54

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory