Strona 1 z 9 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 83
  1. #1
    Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Dołączył
    10 2011
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Giulia Veloce 2.0T Q4 i Giulietta 1.4TB
    Postów
    5,211

    Domyślnie Stan aku i dzałanie IBS -prośba do tych z kablem OBD i MES o sprawdzenie 3 parametrów

    Prośba do Was, może ktoś podłączyć się MESem z BC i sprawdzić co raportuje mu IBS jeśli chodzi o napięcie mierzone przy włączonej stacyjce też przy włączonym silniku. Prosze o info czy przy tych parametrach S&S u Was działa obecnie. Proszę też o sprawdzenie jaki prąd pobierany raportuje IBS dla świateł dziennych (pozycja 0) i włączonych mijania (i info które macie światła) na wyłączonym silniku.

    Chcę mieć info porównawcze żebym mógł dalej rozmawiać z ASO.Zastanawiam się czy nie jest u mnie coś nie tak z tym IBS i stąd jaja typu ogrzewanie tylnej szyby przestało działać (pisałem w innym wątku, ono nie działa jak BCM widzi zbyt złaby aku). Chcę mieć jakieś argumenty i przekonanie żeby zarządać wymiany IBS.

    Trochę background-u:
    Podłączyłem się kablem do OBD, odpaliłem MESa, wszedłem do Body Compa i widzę że napięcie mierzone przez BC jest mniej więcej prawidłowe (12.1V włączona stacyjka, radio, światła, oświetlenie kabiny; 14.4V po włączeniu silnika; powiedzmy że mniej więcej się to zgadza z tym co mierzyłem miernikiem (12.3, 14.4)), natomiast napięcie raportowane przez IBS jest w obu tych warunkach niższe o ok 3V (9.2V, 11.4V). Stan naładowania aku pokazuje mi 63% (był ładowany jakieś 2.5tyg temu na max, jeździłem lokalnie ale w miarę długie odcinki (typu 10km), ładowanie jest tip top - mam taki mierniczek do gniazda zapalniczki i zawsze pokazuje ok 14.5V). Temperatura raportowana z IBS wydaje się być OK, prąd ciężko powiedzieć - MES może mieć źle ustawione skalowanie bo pomiary pokazuje w tysiącach Amperów (może mA powinny być lub brakuje skalowania?), a różnica światła dzienne vs mijania (xenon 35W) to zmiana z ok 1400 na 4000 więc coś nei bardzo widzę zmianę o powiedzmy 70W minus dzienne puszczone na mniejszej mocy ale plus tylne oświetlenie (spodziewałbym się ok 6-8A więcej). No ale MES z doświadczeń z innymi alfami czasem jest niedopracowany jeśli chodzi o jednostki czy skalowanie niektórych parametrów, więc tym się średnio przejmuję.
    S&S u mnie działał tydzień po naładowaniu aku, potem już zniknął.

  2. #2
    Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Dołączył
    10 2011
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Giulia Veloce 2.0T Q4 i Giulietta 1.4TB
    Postów
    5,211

    Domyślnie

    Odpiszę sam dla innych, bo innymi kanałami dostałem info. Kolega @kozak był uprzejmy sprawdzić jak to jest u niego (działa mu S&S,czyli dobry poziom naładowania aku).
    To napięcie widziane przez IBS pokazuje 9,062V, stan aku 83% a napięcie widziane przez BodyCompa 12.1V. Czyli poza stanem aku (u mnie 63%) prawie idento.

    Zapytałem też w wątku o słabym aku na alfaowner, i też jedek kolega napisał że u mniego (akurat przypadek rozładowanego aku w Quadrifoglio) pokazywało 8.6V z IBS, 37% stan naładowania a napięcie aku widziane przez BC 11.5V.
    Dostałem tam też info że napięcie raportowane przez IBS to jakaś wyliczeniowa estymacja - on nie mierzy tego bezpośrednio - widać słabe to - możliwe jednak że do niczego nie jest uzywane.

    Wyczytałem tez że np po zmianie IBS trzeba dać mu kilka godzin na postoju/wyłączone odbiorniki, żeby dopiero zaczął prawidłowo działać (zaadoptował się).

    W każdym razie powyższe info powoduje że tak mają inne GIulie i akurat tym dziwnym odczytem napięcia z IBS nie ma sie co przejmować.

  3. #3
    Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Dołączył
    10 2011
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Giulia Veloce 2.0T Q4 i Giulietta 1.4TB
    Postów
    5,211

    Domyślnie

    no i znowu sam coś napiszę...

    pojeździłem w wigilię i Boże Narodzenie trochę autem - tak ze 100km - zaczął działać mi S&S, czyli pewnie aku trochę się podładował. w kolejny dzień już nie działał, podłączyłem się do kompa pokazywało 67% stan naładowania aku z IBS. zrobiłem kolejną trasę po 2x80km, liczyłem że coś się podładuje aku i jako side effect zacznie działać S&S, nic takiego. podłączyłem kompa znów i pokazuje stan aku 65%. ładowanie mam dobre (mam wpięcy voltomierz do gniazda zapalniczki który podczas jazdy pokazuje zawze ok 14.5+-0.1V). ten IBS w Giulii jest do bani, albo mój aku ma jakiś feler albo jest jakiś znaczny upływ na postoju (to jeszcze sprawdzę sobie na dniach)

  4. #4
    Użytkownik Rowerzysta Avatar kozak
    Dołączył
    07 2018
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia
    Postów
    411

    Domyślnie

    nie masz skad podmienic aku ? juz dawno bys go wyeliminował

  5. #5
    Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Dołączył
    10 2011
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Giulia Veloce 2.0T Q4 i Giulietta 1.4TB
    Postów
    5,211

    Domyślnie

    średnio, w nowym roku mam być w ASO odnośnie rozwiązania dla opadającej klapy bagażnika, to wcześniej rzucę im temat.

    dzisiaj ładowałem AKU przez 10h (prądy od 2.5A na samym początku, potem mniej, przez ostatnie kilka godzin ok 0.5A, napięcie ładowania jeszcze ciuit poniżej 14.8V, jeszcze zostawię zanim dojdzie na 100%. Podłączyłem się MESem, IBS raportuje stan naładowania aku 71%.

    Miesiąc temu ASO robiło mi testy aku, mam 2 wydruki, z jakąś 1h po pierwszym 3h teście z ładowaniem a drugi zaraz po jakimś drugim cyklu ładowania:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20181227_223228.jpg
Wyświetleń:	0
Rozmiar:	55.3 KB
ID:	253268
    wg nich jest niby tip top aku. Mi się nie podoba że aku spada do tych 12.3-12.4V po dość szybkim czasie od pełnego naładowania (choć to wartość przy świecącym oświetleniu bagażnika, sprawdzę jeszcze później po odpięciu klemy jak trzyma).

    mógłbyś mi zrobić przysługe i zmierzyć jak to jest u Ciebie, na postoju, wyłączone odbiorniki, tylko oświetlenie bagażnika?

    EDIT.
    poładowałem jeszcze z godzinkę, podpiąłem MES, pokazał stan naładowania aku 72%. zamknąłem auto z otwartym bagażnikiem, po jakiejś godzinie zmierzyłem ile pokazuje aku (praktycznie nieobciążony, tylko pewnie centralny i alarm) pokazał 12.73V, w sumie całkiem nieźle. Po otwarciu auta spadł na jakieś 12.3V żeby przez kolejną minutę wzrosnąć do ok 12.45V (wyłączały się jakieś podświetlenia wnętrza i kontrolki) - domyślam się ze po tej ok 1minucie dominującym obciążeniem jest oświetlenie bagażnika (2x5W?). tak na 100% nie wiem czy to wynik super czy tylko całkiem dobry, jednak te 71% raportowane z IBS wydaje mi się za małą wartością do tak naładowanego aku. będę rozmawiał z ASO, poproszę ich o podmianę IBSa na początek (choćby na parę dni na próbę).

    aha po tych całych operacjach sprawdziłem jeszcze raz MESem i pokazał znów 71%. podejżewam że jutro czy w najbliższych kilku dniach S&S znów będzie działał, ale jak spadnie po jakieś 65% to przestanie. Szkoda że nie sprawdziłem ten miesiąc temu przy jakim poziomie raportowanym z IBS przestaje działać ogrzewanie tylnej szyby.

  6. #6
    Użytkownik Znawca
    Dołączył
    02 2017
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta 1.4
    Postów
    1,350

    Domyślnie

    Podziwiem cię @epsonix Masz cierpliwość. Ja bym już dawno kupił nowe aku
    Na szczęście/nieszczęście oprócz jednej dziwnej sytuacji działa 100/100. Mimo miejskich przebiegów.
    Własne: 147->146->156->159->159->Giulietta->Giulia Super->Giulia Veloce
    Jaram się, że jeździłem 147 GTA, 156 GTA, Brera Ti, 159 SW Ti, Mito Veloce, Giulietta Veloce, 4C
    Jaram się, że siedziałem: Prototyp 8C

  7. #7
    Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Dołączył
    10 2011
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Giulia Veloce 2.0T Q4 i Giulietta 1.4TB
    Postów
    5,211

    Domyślnie

    powiem CI że aku jest ostatni na liście podejżeń, raczej myślę że to IBS. a może jakiś głupi błąd w programie BC? od szefa serwisu w BB (rozmowa z przed ok 2 tygodni) wiem że w jakimś Jeepie Compasie mieli wtedy problem że aku i IBS podobno 100% sprawne i naładowane (i podmnieniane) a w BC widzą tylko 40kilka% naładowania i stąd różne problemy. Na PW gadam z kolegą @kozak, ma dla mnie sprawdzić co pokazuje jego BC jeśli chodzi o stan naładowanie po jakiejś dłuższej trasie. jak się dowiem więcej to udeżę z danymi porównawczymi do ASO.

    wiesz, alfa to też moje hobby, pewnie 9/10 użytkowników w ogóle by się niczego nie czepiało, ja mam jednak inaczej.

    PS> a dlaczego ja mam kupować nowe aku? auto na gwrancji, użytkowane właściwie, do tego kupa użytkowników zgłasza że S&S u nich nie działa (co niektórzy oczywiście nie traktują jako wadę, ale jednak świadczy o czymś), a z 10 na forach różnych raprotowało że przestało im działać ogrzewanie tylnej szyby (tak jak u mnie miesiąc temu - po podładowaniu aku wróciło). jeśli źle jest oceniany stan aku, i np podaje BC że mój aku ma 40czy50% a w rzeczywistości jest np 80% to trochę lipa. mam wrażenie że jest coś sknocone jeśli chodzi o ten IBS, pewnie jego dokładność i stąd wielu ma jaja?

  8. #8
    Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Dołączył
    10 2011
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Giulia Veloce 2.0T Q4 i Giulietta 1.4TB
    Postów
    5,211

    Domyślnie

    z tego wątku robi się właściwie blog pisany tylko przez mnie

    parę nowości. dzisiaj zrobiłem 8 odcinków po 3-7km każdy. po 4 jak rzuciłem okiem na voltomierz w gnieździe zapalniczki i pierwszy raz zauważyłem że ładowanie już nie jest stale te 14.5V tylko ok 13.1-13.2V czyli pewnie to o czym czytałem - zaczął działać ten system obniżania napięcia/prądu ładowania jak aku jest mocno naładowany (minimalne zmniejszenia obciążenia silnika). zrobiłem jeszcze 4 kolejne podobne odcinki zanim dojechałem do domu. laptop podpiąłem, IBS zaraportował tym razem 77% naładowania, tak wysokiego wyniku nie doświadczyłem jeszcze (ale kiedyś nie podpinałem laptopa, monitoruję od niedawna). tak sobie myślę że chyba IBS bardzo powoli wyczaja stan naładowania aku, trzeba mu dać czasu. będę dalej obserwował, ciekawe czy dojdzie do wartości powyżej 90% (jeśli będę jeździł w miarę regularnie i nienajkrótsze trasy oczywiście).

  9. #9
    Użytkownik Świeżak
    Dołączył
    06 2018
    Auto
    Stelvio 2.0/200KM
    Postów
    189

    Domyślnie

    Chętnie bym sprawdził odczyty MES, ale jeszcze nie kupiłem licencji, bo czekam aż zrobią obsługę ECU 2.0T Ale ostatnio trochę pojeździłem Stelviuszem z włączonym ASS - wcześniej z automatu wyłączałem go przy odpalaniu.
    Otóż przy obecnych temperaturach, po parudniowym postoju to ustrojstwo zaczyna działać u mnie po parunastu-kilkunastu kilometrach jazdy, a później - nie wyłącza silnika przy każdej okazji w mieście, tylko powiedzmy przy 70-80% zatrzymaniach. Naturalnie, po dłuższej trasie poza miastem wyłącza silnik przy każdej okazji.

  10. #10
    Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Dołączył
    10 2011
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Giulia Veloce 2.0T Q4 i Giulietta 1.4TB
    Postów
    5,211

    Domyślnie

    przecież Stelvio 2.0T ECU jest już od wersji MES 4.2, czyli ze 3-4 miesiące.

    - - - Updated - - -

    wczoraj wieczorem pokazywał IBS 77% naładowania aku, dzisiaj po ok 16h bez jeżdżenia pokazuje 66%. Albo IBS jest tak do kitu albo mam jakiś upływ prądu.
    Czas chyba podpiąć amperomierz w szereg z aku i potestować przy zamkniętym aucie czy gdzieś mi nie "ucieka" prąd.

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 04-02-2013, 20:09
  2. Prośba o sprawdzenie parametrów
    Utworzone przez milek_22 w dziale 147
    Odpowiedzi: 87
    Ostatni post / autor: 25-03-2012, 20:26
  3. Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 15-02-2012, 20:02
  4. Prośba o przeanalizowanie parametrów silnika
    Utworzone przez kak-tus w dziale 156
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 28-01-2012, 10:47
  5. Sprawdzenie parametrów programu ALFAOBD
    Utworzone przez samsung12 w dziale 156
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 31-12-2011, 21:52

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory