[Giulia] Zmiana na wyświetlacz 8.8"

epsonix

Super Moderator
Członek ekipy
Auto
Ghibli'20 GS, Giulia'18 Q4, Tonale'23 MHEV, Spider'99 V6
Jestem chyba trzeci na forum który zrobił ten retrofit (albo przynajmniej się pochwalił), ale ponieważ nie ma jeszcze dedykowanego wątku dla tej operacji, postanowiłem taki założyć, wrzucić trochę fotek i podzielić się doświadczeniami.

Potrzebne narzędzie - Torx T25 i T30, klucz nasadowy 7mm i coś do podważania paneli itp - ja używałem plastikowej szpachelki do kitowania samochodów (służy mi już od lat w różnych alfach do takich spraw).

Procedura którą zastosowałem wygląda tak (stacyjka wyłączona, kluczyk najlepiej poza autem):
1.podważenie małej maskownicy pod zderzakiem i odkręcenie 2 torxów T25 od licznika
2.licznik wyjmujemy (jest na zatrzaskach, trochę trzeba nim pogibać)
3.odpinamy tylną wtyczkę, wyjmujemy, odkładamy
4.odkręcamy 1xT25 od licznika
5.w schowku na górze odkręcamy 3xT25
6.nad nogami pasażera odkręcamy wkręt klczem nasadowym 7mm
7.(ja tego nie robiłem ale chyba lepiej zrobic) wg eLearna demontuje się mały panel po prawej stronie nóg pasażera
8.panel pod schowkiem obniżamy - mamy dostęp do 2 śrub T30 od schowka, odkręcamy
9.schowek trochę w dół, odłączamy kabel od lampki schowka, wyjmujemy z tył odczepia się chłodzenie schowka (nie wiem czy to jest w każdej Giulii, może nie) i odłączamy czujnik zamknięcia schowka
10.podważamy maskownicę prawego nawiewu w desce - chyba 4 zatrzaski, wyjmujemy. eLearn pisze o wyjęciu całego nawiewu, nie wiem po co, nie trzeba a u mnie i tak jeden zatrzask za Chiny nie chciał puścić więc olałem
11.nur pod schowek i odkręcamy 2 wkręty T25 trzymające panel ozdobny nad schowkiem
12.teraz krytyczny moment - niby panel jest na 6 zatrzaskach czyli podważamy i wychodzi sobie powoli. u mnie jednak nie bardzo chciał iść, a że mam alu, bałem się go uszkodzić, i zrobiłem inaczej (ale czasochłonne i w bardzo niewygodnej pozycji) - embrion na boku na siedzeniu pasażera, głowa/barki w powietrzu pod schowkiem a nogi nad tunelem i po kolei męczyłem metalowe spinki aż udawało mi się je zdjąć (5szt), ostatnia jest już na końcu w rogu przy radiu, to nie było szans. spinki 4 są całe(tylko do poprostowania), ale jedna się rozerwała. plan jest docelowo kupić w ASO nowe o ile się da, a póki co te sobie poprostuję. namęczyłem się z tą metodą, chyba mi z pół godziny na sam ten panel zeszło, ale wolałem nie ryzykować.
13.odkręcamy drugą T25 od wyświetlacza
14.podważamy nawiewy pod wyświetlaczem - ja je wysunąłem ile dało radę, może max 1cm
15.eLearn pisze o wyjęciu panelu nawiewów również, nie mam pojęcia po co, ja nie robiłem tego
16.wyświetlacz trzyma się na 4 spinkach, podważałem palcami trochę ciągnąłem z jednej strony w okolicach spinek, a drugą ręką blokowałem żeby jak puści nie polecieć za daleko i nie uszkodzić wyświetlacza przez np wygięcie go.
17.odpiecie wtyku, z lewej strony blokada do wciśnięcia,
18.montaż wyświetlacza
19.montaż licznika
20.teraz można odpalać. na początku napisy były po włosku, coś mi przymulało chwilę radio, potem już było po polsku, ale mały obraz na środku wyświetlacza.
21.zamykamy samochód(zamek) i czekamy, żeby radio zostało w pełni wyłączone (nie wiem 10-20minut? zgaduję, moze wystarczy minuta, nie wiem, ja czekałem dość długo)
22.wchodzimy do auta tym razem duży ekran, ale po angielsku na chwilę. radio pogubiło też część ustawień - np data/godzina - trzeba przelecieć przez wszystkie menu i poustawiać sobie po swojemu.
23.cieszymy się pełną funkcjonalnością dużego wyświetlacza
24.montujemy resztę gratów
25.jeśli ktoś tak jak ja korzysta z Android Auto przez WiFi (AAGateway i drugi telefon tzw slave który jest w schowku podłączony na stałe do USB) to nie chciał już się już odpalić (po kablu master się odpalał dalej). nie wiem co mu nie pasowało, ale od nowa sparowałem telefon, potem wyczyściłem dane/cache/domyślną akcję na telefonie AAGateway slave, potem wyczyściłem cache/dane na masterze. odaliłem, na nowo na slavie przypisałem domyślną akcję po podłączeniu na AAGateway, i od tego czasu działa znowu.

Fajna sprawa jest że obraz z kamery cofania jest zdecydowanie większy.

Co ciekawe wyświetlacz ma wykończenie w połysku, podczas gdy mój miał matową powierzchnię. Ciut ładniej wygląda, ale bardziej widać odciski/kurz. W słońcu testowałem, odbicia nie przeszkadzały - bardzo ładnie wygląda.

Trochę fotek wrzucam z operacji:
20190406_233627.jpg20190406_233945.jpg20190406_234612.jpg20190406_235403.jpg20190407_000854.jpg20190407_001355.jpg20190407_005811.jpg20190407_013117.jpg20190407_013631.jpg20190407_013640.jpg20190407_014351.jpg20190407_023936.jpg20190407_024451.jpg20190407_024607.jpg20190407_025100.jpg

Ostatnia edycja:
Gratuluję, również zastanawiam się nad zmianą . Jakie koszta wyświetlacza ? I kolejne pytanie , bo chyba tutaj o tym czytałem , że mogą być problemy z wyświetlaniem/aktualizacja map od GPS ?

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

Mapy ściągasz po vin i działają. Nie da się wgrać map 3d (pod 8").za mało pamięci w radiu, chociaż to trzeba by sprawdzić, może nowsze radia maja więcej pamięci...

Wysłane z mojego HMA-L29 przy użyciu Tapatalka

Czyli nie trzeba nic kodować tylko podmienic wyswietlacz?

W stelvio bedzie podobnie? Jest róznica jaki sie wyswietlacz 8,8 kupi ?

podmienic, zamknac na jakis czas samochod i potem skonfigurowac na nowo niektore ustawienia

na jakikolwiek, byle od stelvio. wkladow nie da sie przelozyc bo sam wyswietlacz i plytka pcb sa juz mega sklejone do szybki i nie da sie wyjac bez mega demolki (probowalem na uszkodzonym wyswietlaczu ze spalonej giulii), wiec jakies sprawy typu kupic porysowany albo od giulii i przekladac nie wchodzavw gre.

Ostatnia edycja:
Jak na zdjęciach (np. na allegro) odróżnić szeroki wyświetlacz od standardowego? Różnią się czymś wyraźnie? Wiem że przy odpowiednim odbiciu światła widać czy wyświetlacz jest szeroki czy wąski. Są jakieś inne charakterystyczne elementy np. z tyłu ekranu?

na niektorych na bocznej naklejce jest napisane, na plastiku tez wytlaoczone ale tego nie widac z reguly na zdjeciach. numer czesci wg epera, ten co sie zaczyna od 156.... ale nie caly z naklejki - sprawdz sobie wg epera jakie sa numery. te starsze sa na pewno blyszczace i z okularami polaryzacyjnymi robia kolorowe plamy, w nowych matowychcos musieli zmienic.
ps.przypuszczalbie bede wkrotce mial wyswietlacz matowy bo odeslalem handlarzowi blyszczacy, odezwe sie jakby byl dostostepny

Zastanawiam się nad tym modem

Co to daje poza tym ze ekran jest większy ? Można np dzielić obraz (Apple CP i np radio ) ?

jeśli masz navi, to na cały ekran, lub dzielisz z radiem itp. obraz kamery cofania jest większy. dla CP obraz masz na całym ekranie, ale w tym trybie chyba nie da się dzielić - u mnie przynajmniej dla AA nie daje możliwości podziału. Przy AA czekamy na aktualizacje od googla, może w końcu dadzą cały ekran a nie logo z boku.

Dzieki
Navi nie używam - raczej tylko CP i google Maps :)
550 euro to dużo - może dorwę taniej na Allegro :)

dużo i niedużo - tak sobie. roboty z tym jest trochę - mi zeszło 2h a robiłem drugi raz. do tego dostajesz częśc nóweczkę a to różnica - patrz poniżej.
co do wyświetlaczy z allegro - mało tego się pojawia, ja dzwoniłem po ok 20-tu handlarzach którzy mieli wiele części do Giulii, i znalazłem 4 wyświetlacze w ten sposób. tylko nie jest tak kolorowo:
1.niektórzy sprzedają jakieś starsze wyświetlacze z 2015r, moze pierwsze Q albo jakieś jeszcze testowe - błyszcząca powłoka - niby ładny (bardziej elegancki, ja lubię np laptopy z błyszczącą powłoką) ale bardziej odbija wszystko, do tego chyba jakiś inny sposób utwardzania plastiku albo precyzja wtrysku plasiku bo z okularami p/słonecznymi z polaryzacją to była masakra - wyraźne kolorowe plamy/tęcze i ciemne miejsca - oddałem tym bardziej że na krawędzi (co prawda niewidocznej) było uszkodzenie powłoki
2.handlarz zapewni Cię że wyświetlacz jest tip-top idealny itp itd. fotki wyśle na MMSa, guzik zobaczysz. rzeczywistość jest taka ze oni to przekładają z miejsca na miejsce, albo niestarannie wymontuję potem są drobne ryski albo nawet uszkodzenia powłoki na rogach
3.niektórzy handlarze Ci powiedzą że mają, potem kręcą i tracisz tylko czas i nerwy.
4.ceny używek 800-1000 - kupujesz kota w worku

Ostatnia edycja:
Masz racje
Po prostu dla mnie jest to retrofit na który nie mam ochoty wydać 550eur (auto z leaseplan)
Prawdopodobnie nie zrobię tego retrofitu / ale jeszcze popatrzę jak to wyglada jak w końcu ogarną mi auto

daję update odnośnie punktu 12 z instrukcji montażu. spinki docelowo wymieniłem bo zmieniałem wyświetlacz na matowy więc całą robotę jeszcze raz powtarzałem. w ASO były dostępne od ręki po 0.65zł/szt:)
Numer części 52026280 (nie szło znaleźć w ePerze) - btw ta spinka jest używana w wielu innych miejscach w aucie przy mebelku/tunelu.

co do zdejmowania tych spinek, tym razem inaczej podważałem i poszło błyskawicznie - wąski śrubokręt wkładałem z boku spinki i na dźwignię wyciągałem spinki - dosłownie minuta-dwie roboty żeby 5 spinek wyciągnąć. pozycję inną też miałem - na plecach położyłem się na progu z nogami na zewnątrz auta. no i wziąłem okulary ochronne żeby coś mi nie leciało do oczu (np wyrwana spinka czy jakieś resztki wygłuszenia)

Cześć Wszystkim,

Zainspirowany tym wątkiem poszukuję wyświetlacza 8,8. Gwarancja mi się już skończyła, więc chętnie się za to wezmę. Pytanie do Was, czy ktoś nie ma może do sprzedania wersji matowej, możliwie bez rys. Piszcie ew. PM.

Pozdr.

Wysłane z mojego SM-A605FN przy użyciu Tapatalka

Kika uwag ode mnie, ja ekranu w końcu nie wymieniałem, ale kilka rzeczy z tej listy odkręcałem:
5.w schowku na górze odkręcamy 3xT25
6.nad nogami pasażera odkręcamy wkręt klczem nasadowym 7mm
7.(ja tego nie robiłem ale chyba lepiej zrobic) wg eLearna demontuje się mały panel po prawej stronie nóg pasażera
8.panel pod schowkiem obniżamy - mamy dostęp do 2 śrub T30 od schowka, odkręcamy
9.schowek trochę w dół, odłączamy kabel od lampki schowka, wyjmujemy z tył odczepia się chłodzenie schowka (nie wiem czy to jest w każdej Giulii, może nie) i odłączamy czujnik zamknięcia schowka
10.podważamy maskownicę prawego nawiewu w desce - chyba 4 zatrzaski, wyjmujemy. eLearn pisze o wyjęciu całego nawiewu, nie wiem po co, nie trzeba a u mnie i tak jeden zatrzask za Chiny nie chciał puścić więc olałem
11.nur pod schowek i odkręcamy 2 wkręty T25 trzymające panel ozdobny nad schowkiem
12.teraz krytyczny moment - niby panel jest na 6 zatrzaskach czyli podważamy i wychodzi sobie powoli. u mnie jednak nie bardzo chciał iść, a że mam alu, bałem się go uszkodzić, i zrobiłem inaczej (ale czasochłonne i w bardzo niewygodnej pozycji) - embrion na boku na siedzeniu pasażera, głowa/barki w powietrzu pod schowkiem a nogi nad tunelem i po kolei męczyłem metalowe spinki aż udawało mi się je zdjąć (5szt), ostatnia jest już na końcu w rogu przy radiu, to nie było szans. spinki 4 są całe(tylko do poprostowania), ale jedna się rozerwała. plan jest docelowo kupić w ASO nowe o ile się da, a póki co te sobie poprostuję. namęczyłem się z tą metodą, chyba mi z pół godziny na sam ten panel zeszło, ale wolałem nie ryzykować.
ad 7 jeśli nie odkręcimy tego panelu to przy punkcie 8 możemy porysować sobie jeden panel o drugi (po prostu trzeba na to uważać i robić ostrożnie).
ad 9 nie wiem kto wymyślił sposób mocowanie nawiewu zimnego powietrza do schowka, ale zmontować to po demontażu schowka nie jest łatwo.
ad 12 najważniejsze żeby nie zapomnieć odkręcić dwóch śrub z punktu 11. i żeby nie ruszać listwy zanim się nie zdejmie schowka i nie odkręci tych śrub, bo można sobie połamać listwę. Jest ona z dość lichego plastiku. W ogóle system montażu tej listwy na metalowych spinkach jest moim zdaniem średni...

Amortyzatory
Powrót