Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13
  1. #1
    Użytkownik Świeżak Avatar Kolpak
    Dołączył
    09 2018
    Auto
    Giulia Q
    Postów
    80

    Domyślnie Drzwi się nie otwierają

    Może coś pomożecie, bo ja się wczoraj poddałem w temacie zamka czyli nieotwierających się drzwi kierowcy

    Wymieniłem zamek na drugi i jest bez zmian.

    Historia jest taka, że wszystko działało jak należy, aż pewnego dnia (po zabawie pilotem-nie wiem czy zbieg okoliczności czy związek) z zewnętrznej klamki kierowcy przestały się otwierać drzwi i tak jest do dziś.
    Jednak dzieje się to TYLKO przy pierwszym otwarciu - gdy chociaż raz otworzy się od środka lub z metalowego kluczyka, to później zew. klamka działa normalnie, aż do ponownego zamknięcia z pilota.
    Mechanicznie ciągnąc klamkę zew. linka działa i przesuwa (1 z 3) dzwigienkę w zamku, a mimo to nie odbija.

    Co istotne- naciskając otwieranie na pilocie (nawet gdy auto jest już otwarte) we wszystkich drzwiach słychać "tykanie" czyli próbę "zwalniania" zamka, a tylko w tych jednych NIE słychać, czyli tak jakby zamek nie dostawał sygnału, że ma się otworzyć.

    Jakieś pomysły?

  2. #2
    Użytkownik Świeżak Avatar Kurynio
    Dołączył
    01 2019
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Stelvio 2.0 280KM
    Postów
    119

    Domyślnie

    No po opisie dałbym sobie uciąć jaja że to zamek, ale nie miałbym jak widać jaj... Hm bawienie pilotem raczej odpada, dziwne ale przyjrzał bym się wiązce w drzwiach. Może jest gdzieś załamana, robi zwarcie? Ale dziwne że jeden raz do otwarcia... Jeżeli to nie to widocznie coś ze sterowaniem, nie wiem co jest w Alfie, odpowiednik modułu komfortu w VAG

  3. #3
    Użytkownik Świeżak
    Dołączył
    11 2018
    Auto
    ford escape
    Postów
    84

    Domyślnie

    Cytat Napisał Kolpak Zobacz post
    Może coś pomożecie, bo ja się wczoraj poddałem w temacie zamka czyli nieotwierających się drzwi kierowcy

    Wymieniłem zamek na drugi i jest bez zmian.

    Historia jest taka, że wszystko działało jak należy, aż pewnego dnia (po zabawie pilotem-nie wiem czy zbieg okoliczności czy związek) z zewnętrznej klamki kierowcy przestały się otwierać drzwi i tak jest do dziś.
    Jednak dzieje się to TYLKO przy pierwszym otwarciu - gdy chociaż raz otworzy się od środka lub z metalowego kluczyka, to później zew. klamka działa normalnie, aż do ponownego zamknięcia z pilota.
    Mechanicznie ciągnąc klamkę zew. linka działa i przesuwa (1 z 3) dzwigienkę w zamku, a mimo to nie odbija.

    Co istotne- naciskając otwieranie na pilocie (nawet gdy auto jest już otwarte) we wszystkich drzwiach słychać "tykanie" czyli próbę "zwalniania" zamka, a tylko w tych jednych NIE słychać, czyli tak jakby zamek nie dostawał sygnału, że ma się otworzyć.

    Jakieś pomysły?
    Widać w amerykanach drzwi się psuja w nogach pasażera masz moduł bcm piny do zamka wychodzą z lewej strony dolna kostka i dam rękę uciąć ze z modulu nie wychodzi sygnał na otwarcie na zamkniecie działa. Sprawdzić łatwo podłączając kontrolkę.

  4. #4
    Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Dołączył
    10 2011
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Giulia Veloce 2.0T Q4 i Giulietta 1.4TB
    Postów
    5,577

    Domyślnie

    a w ogóle to najpierw podpiąć się pod komputer i zobaczyć czy BCM wywala jakieś błędy. tu może będzie już odpowiedź. w dzisiejszych czasach komp+program to takie same narzędzie jak śrubokręt, torx czy zestaw kluczy nasadowych. Chcesz grzebać, musisz mieć. ok 350zł MES+ ELM327 USB (z usuniętym rezystorem) + 2 adaptery (niebieski i szary) - wszystko z alledrogo od PMFactory, sprawdzone, działające, można proxi robić itp.

    popatrzyłem jakie obecny MES w BCM udostępnia parametry - niestety nie ma żadnych przycisków zamykania/otwierania itp jeszcze - tak po prostu kombinuję że problem tez może być przy nich - jakieś uszkodzenie, zły status podaje do BCM i program wariuje. najwyżej będziesz testował sobie multimetrem po odpięciu od BCM czy wszystkie pozycje działają tak samo.

    schematy do wygooglowania (eLearn FCA, potem zmiana języka, wybór AR, wybór Giulia, Instalacja elektryczna i lecisz, ten z zamkiem to E3040).

  5. #5
    Użytkownik Świeżak Avatar Kolpak
    Dołączył
    09 2018
    Auto
    Giulia Q
    Postów
    80

    Domyślnie

    Dzięki za odp.
    Póki co odpiąłem aku, ale bez rezultatu.
    W tym tygodniu będę szukał przyczyny.

  6. #6
    Użytkownik Świeżak Avatar Kolpak
    Dołączył
    09 2018
    Auto
    Giulia Q
    Postów
    80

    Domyślnie

    Z body wychodzą tylko 2 kabelki na całe auto, więc sygnał jest.
    Przy zamykaniu słychać silniczek we wszystkich drzwiach, przy otwieraniu nie słychać tylko w tych kierowcy.
    Z guzika w kabinie też nie reaguje na ich otwieranie.

    Dodatkowo ten sam problem jest z wlewem paliwa.

  7. #7
    Moderator Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Dołączył
    01 2007
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, 147 Ti, Lancia Phedra FL, 147 2,0 3D, 147 1,6 FL 5d LPG i 159 SW 1,9
    Postów
    6,963

    Domyślnie

    Cytat Napisał Kolpak Zobacz post
    Z body wychodzą tylko 2 kabelki na całe auto, więc sygnał jest.
    Przy zamykaniu słychać silniczek we wszystkich drzwiach, przy otwieraniu nie słychać tylko w tych kierowcy.
    Z guzika w kabinie też nie reaguje na ich otwieranie.

    Dodatkowo ten sam problem jest z wlewem paliwa.
    Tak spytam... co na to ASO? Auto chyba jeszcze na gwarancji?

  8. #8
    Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Dołączył
    10 2011
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Giulia Veloce 2.0T Q4 i Giulietta 1.4TB
    Postów
    5,577

    Domyślnie

    Cytat Napisał Kolpak Zobacz post
    Z body wychodzą tylko 2 kabelki na całe auto, więc sygnał jest.
    Przy zamykaniu słychać silniczek we wszystkich drzwiach, przy otwieraniu nie słychać tylko w tych kierowcy.
    Z guzika w kabinie też nie reaguje na ich otwieranie.

    Dodatkowo ten sam problem jest z wlewem paliwa.
    sam z ciekawosci popatrzylem na schematy. faktycznie, sa 3 piny sterujace z BCM, a poza rozdzielaja sie na 4 przewody kazdy i dochodza w takiej samej konfiguracji do kazdego zamka. czyli pewna czesc mozliwych scenariuszy wykluczona (cos po stronie BCM czy cos co oglupia BCM). dodatkowo zamek wlewu paliwa tez jest podlaczony do 2 z tych 3 przewodow (piny 1 i 3 BCM, gniazdo E). czyli mamy juz mocne zawezenie problemu

    Moze byc cos nie tak z polaczeniami we wtykach - i dostajesz slaby sygnal na te drzwi? Moze punkt rozdzialu kabli jest marny - tak mialem w 159 z polaczeniem od czujnika przy pedale sprzegla (bledy ABS/VDC i inne problemy) - wlasnie punkt rozgalezienia we wiazce nie laczyl i do niektorych modulow nie dochodzil sygnal. Z reszta dawno dawno temu w Lanosie tez takie cos mialem we wiazce silnika i kupe problemow z dzialaniem silnika.

    schemat w lape i przemierz omomierzem wlasciwie te 2 polaczenia sterujace silnikami otwierania od wtyczki przy zamku do wtyczki przy BCM). to samo jesli chodzi o przejscie na zamek klapki wlewu paliwa. poogladaj wtyczki (glownie ta przy zamku i pomiedzy drzwiami a buda) czy nie maja jakis sladow utlenienia we wtykach - moze woda sie dostaje u Ciebie (piny wyjmij z wtyczki, powinno sie dac). na probe odepnij zamek klapki wlewu paliwa - moze z nim cos jest nie tak (ciezej sie otwiera/blokuje, a jak kazdy silnik przy oporze bierze wiekszy prad i np obciaza Ci ta czesc wiazki wiekszym pradem, stad wieksze spadki i akurat zamek przednich drzwi nie dziala). jesli to nie to, moze byc tak ze bedziesz musial odpinac pozostale (niby dzialajace zamki), ktorys mimo ze sie otwiera moze zbyt obciazac pradowo BCM czy robic wieksze spadki napiec na wiazce/gniazdach, i akurat nie wystarcza dla zamka klapki i drzwi przednich.

    Gdziekolwiek grzebac bedziesz szukaj sladow obecnosci wody - np jakies zaschniete zacieki itp.

    Powodzenia i daj znac co bylo nie tak.

    Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Tak spytam... co na to ASO? Auto chyba jeszcze na gwarancji?
    o ile wiem to auto z USA i pewnie jeszcze po przygodzie, wiec mam watpliwosci czy tu gwarancja dziala
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 18-04-2019 o 19:39

  9. #9
    Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Dołączył
    05 2009
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    AR166 3.0V6 4HP20 i nie tylko
    Postów
    13,658

    Domyślnie

    Uspokójcie się dzieci bo męczy mnie już czytanie, rozumienie i rozstrzyganie "piaskownicowych" sporów. Wypowiadajcie się merytorycznie i przestańcie na siebie najeżdżać. Nie raportujcie się na wzajem bo to jest nie poważne. Jeden i drugi donosi a sam za chwile łamie regulamin. Jak jeszcze raz będę musiał zainterweniować to przestanę "tylko kasować" i zacznę sowicie nagradzać punktami. Za "oczko" ban. Nie zmuszajcie mnie do tego.

  10. #10
    Użytkownik Świeżak Avatar Kolpak
    Dołączył
    09 2018
    Auto
    Giulia Q
    Postów
    80

    Domyślnie

    Sprawa rozwiązana.
    Drzwi "popsuł" europejski soft.
    Niestety wcześniej niepokojarzyłem, że stało się to po jego zmianie.
    W USA jest funkcja otwierania pierw tylko drzwi LP oraz wlewu, w EU tej funkcji nie ma (a przynajmniej w mojej wersji auta nie było).
    No właśnie..czy u Was jest ta funkcja?

Podobne wątki

  1. [Giulietta] Nie otwierają się tylne lewe drzwi.
    Utworzone przez axion80 w dziale MiTo/Giulietta
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 27-04-2018, 05:53
  2. Nie otwierają się drzwi od zewnątrz
    Utworzone przez dbh w dziale 156
    Odpowiedzi: 17
    Ostatni post / autor: 04-10-2012, 19:59
  3. Drzwi się nie otwierają , słabe wspomaganie.
    Utworzone przez z00m0 w dziale 166
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 07-09-2011, 16:25
  4. Drzwi same się otwierają/zamykają
    Utworzone przez petro_m w dziale 156
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 15-12-2010, 15:17
  5. 166 nie zamkają i otwierają się tylni drzwi w CZ
    Utworzone przez Piotrek w dziale 166
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 16-08-2007, 09:22

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory