Elektronika - kalkulacja

1. coachu
    coachu
    Jeżeli tak to weź ten lepszy.
  2. YonasH
    YonasH
    Jeden koleś sprzedający te moduły mieszka pod Warszawą. Odwiedzę go i obejrzę moduły.
    Sporym minusem użycia tańszych procków, dla osób spoza Warszawy, jest konieczność ich programowania w specjalnej bazie. Chodzi o to, że pisanie ostatecznego softu potrwa bardzo długo - może i z miesiąc - tymczasem podstawowa funkcjonalność to kwestia paru dni. Z modułami moglibyście więc wszyscy przerobić swoje lampy i zamontować elektronikę, a po czasie zrobić update softu aby zyskać nowe funkcje.
    W przypadku procków musielibyście wysyłać mi je pocztą i czekać na zwrot.

Ważniejsze, że elektronika wciąż nie zaprojektowana. Pomoc uzyskałem tylko od znajomego jania. Koleś wie o czym mówi, ale muszę długo czekać na odpowiedzi.
    Jeśli nie uda mi się z jego pomocą ukończyć projektu i nikt inny nie pomoże, będziemy skazani na zlecenie prac jakiejś firmie. To koszta rzędu 500-1000zł!
  3. waldi8321
    waldi8321
    Nie do konca sie na tym wszystkim znam przyznaje ale caly opis dzialania bardzo mi sie podoba i popieram go w 100%. Jezeli potrzeba jakiejs kolejnej skladki to piszcie. Szczerze mowiac to czekam na ten juz gotowy zestaw. Jak moge jeszcze pomoc?
  4. YonasH
    YonasH
    Znalazłem dobrego i chętnego do pomocy elektronika. Jeszcze nie ustaliłem ceny, ale wstępnie koszt wspólny elektroniki zamknie się w okolicach 600zł. Czyli około 50zł na głowę. Cena modułu natomiast powinna wynieść około 100zł. Jest więc dobrze!
  5. FredzioPL
    FredzioPL
    No i super, tez mocno trzymam kciuki i z niecierpliwoscia czekam na wyniki. W razie czego pisz na PW kiedy kolejna zrzutka
  6. YonasH
    YonasH
    Właśnie o tym myślałem. Będę zbierał po 75zł (by razem była stówka) na elektronikę.
    ps. od Ciebie jeszcze pierwszej raty nie dostałem
  7. YonasH
    YonasH
    Zakupy zrobione:
    1. Starter Kit dla Arduino ( starter-kit )
    2. Komplet 4 nóżek gumowych 9 x 4 mm ( bumpers )
    3. Krokodylki - 10 kabli w różnych kolorach ( crocodile-clamps )
    4. Płytka stykowa duża 830 otworów ( BB-830 )
    5. Kable do płytek stykowych ( JW-75 )
  8. YonasH
    YonasH
    Kolejny update. Tym razem zła informacja.
    Niedoszacowałem ceny modułu... Źle założyłem wartość drobnicy elektronicznej. Myślałem, że kable i złącza będą tańsze.
    Zrobiłem właśnie w miarę dokładną kalkulację. Wyszło mi 140zł za same części. Do tego dojdzie płytka drukowana za około 20-25zł, obudowa za około 20zł, kable 25-40zł, szczelne złącza (do podłączenia lamp) 10zł. Ktoś to jeszcze musi zlutować (około 250 punktów lutowniczych; 10-20zł).
    Razem wychodzi 225-255zł :/

Jest to PEŁNA opcja! Z wyłączaniem funkcji "Auto", odłączaniem pozycji, obsługą przycisków i wszystkimi bajerami full wypas. Odejmując kilka opcji można zaoszczędzić 25-35zł.

Mnie ta wiadomość zmartwiła nie tyle dlatego, że wyjdzie drożej, ale dlatego, że nie wiem jak wy wszyscy na to zareagujecie. To jednak prawie stówa więcej...
    Czekam na komentarze.
  9. waldi8321
    waldi8321
    Jak dla mnie ok, rozumiem to. Narazie mam wiekszy problem na glowie. Moje turbo juz wymienione ale nie wiadomo czy nie uszkodzilo silnika...bo wraz z olejem mogly sie dostac jakies opilki metalu do cylindrow i sporo uszkodzic...w najgorszym wypadku silnik do wyrzucenia...
  10. janio
    janio
    Panowie, wielki szacun dla YonasHa, za zaangażowanie i "ciąg na bramkę", jednak jak dla mnie jest to przerost formy nad treścią (bez żadnych pejoratywnych zabarwień). Mnie potrzebne jest, żeby urządzenie było w miarę proste do zainstalowania (cięcie reflektorów przyprawia mnie o ból głowy) i posiadało proste funkcje, włączania świateł do jazdy dziennej po uruchomieniu samochodu i wyłączanie ich:
    1. Po wyłączeniu samochodu.
    2. Po włączeniu świateł mijania (możliwość zastosowania czujnika zmroku).
    cdn...
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 71
Amortyzatory