Elektronika - kalkulacja

1. lukas83
    lukas83
    Nie ma problemu, zamów wtyczki
  2. pieron
    pieron
    wtyczki
  3. VVoytec
    VVoytec
    Dla mnie takze wtyczki
  4. YonasH
    YonasH
    Koledzy, kolejne pytania od Was.
    Wszyscy, którzy zdecydowali się na ciągnięcie przewodów do kabiny (rozpoznawanie centralnego zamka, przyciski, itp.), będą musieli zamontować gdzieś pod deską rozdzielczą mały przekaźnik i brzęczyk. Będzie to zabawa w lutowanie. Ktoś będzie to musiał dla Was wykonać.
    Myślę więc o małym usprawnieniu. Malutka płytka drukowana z przekaźnikiem i brzęczykiem w małej obudowie (2x2x3cm). W środku gniazda do przykręcenia kabli śrubkami. Zrobi to sobie każdy sam bez problemu Dodatkowy koszt 10-15zł.
    Ja sobie takie coś zrobię i tak. Inni chętni?
    Zamawiam właśnie kolejne graty na testową przymiarkę. W przyszłym tygodniu pokażę fotkę o co mi chodzi.

Mam też już niemal wszystkie dane do obliczenia ostatecznego kosztu. Zaraz po zbudowaniu prototypu zamówię pozostałe obudowy - to ostatnia brakująca kwota.
  5. YonasH
    YonasH
    Jeszcze jedno. Ja kable wewnątrz lamp przerobię raczej z użyciem szybkozłączek. Wybrałem 3M zamiast no-name niewiadomej jakości. Takie coś:
    http://www.tme.eu/dok/0-9/558.pdf (76gr/szt.)
    http://www.tme.eu/dok/0-9/557.pdf (62gr/szt.)
    Zamówiłem po 5szt. na testy. Każdy z nas będzie potrzebował 4 droższe i 4 tańsze (plus 5 droższych do kabiny do funkcji "Auto" i obsługi centralnego) - razem około 10zł.

Oczywiście można lutować! Jeśli ktoś umie, lub ma znajomego, to będzie to miał zrobione za piwo.
  6. pieron
    pieron
    Ja tam jestem za; pewnie był bym w stanie to wszystko polutować sam ale nie mam pojęcia czy znajdę i kiedy, czas na montaż całości :/ Tak będzie przynajmniej znacznie szybciej/sprawniej. Wodzu działaj !
  7. coachu
    coachu
    Ja lutować to i umiem ale zwyczajnie nie mam do tego cierpliwości.
    Jestem za szybkozłączkami.
    Yonash, jak sytuacja, kiedy będziemy mieli komplet ringów i resztę ?
  8. YonasH
    YonasH
    Koleś od ringów obiecał mi, że w najbliższym tygodniu w końcu będą. Ale i tak jest spory poślizg!
    W przyszły piątek mają zostać do mnie wysłane 2 pierwsze płytki. Podjadę wtedy w weekend do kolesia, który mi to zlutuje. Wtedy okaże się czy moduł sprawnie działa. Czy się nie przegrzewa, czy nie ma zakłóceń itp.

Co do lutowania. Jest jeszcze kwestia okablowania samych ringów. Jeśli szybkozłączki, to potrzeba kolejnych 8 (tańszych). Ja te połączenia chyba zlutuję. Nie mają wpływu na obecne okablowanie. Nie ma ryzyka, że zły lut zgasi nam np. światło mijania
    Tak więc szybkozłączki użyję tam, gdzie będzie trzeba wpiąć się w jakiś sygnał, który ma poważne znaczenie dla bezpieczeństwa. Pozostałe połączenia zlutuję.
  9. YonasH
    YonasH
    Kolejna mała sprawa.
    Kable są koloru szarego. Nie będą co prawda prowadzone na skos komory silnika, ale ja chcę je ubrać w czarne peszele - takie rurki karbowane (http://webhosting.pl/files/groups/ed...n_u/lan_11.jpg).
    Koszt niecałej złotówki za metr (zależnie od ilości). Na auto wyjdzie więc około 5zł.

Kto chętny? Ja tak na pewno robię.
  10. FredzioPL
    FredzioPL
    Ja na pewno
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 71
Amortyzatory