• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Problem z klamką zewnętrzną...

patryk94r

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.9JTDm 150km
Witam, wiem, że jest trochę tematów z tym związane, ale nie znalazłem w nich żadnej satysfakcjonującej w 100 procentach pomocy.
A więc "została mi w ręce klamka" (lewa strona) .. Potrzebuję teraz pomocy z demontażem bocznej szyby (bo chyba jest to koniecznością? ) Boczek drzwi już mam odkręcony i ściągnięty i zostałem na etapie szyby. Proszę o pomoc jak ja bezpiecznie zdemontować, czy wyciąga się samą szybę czy z prowadnicami ? i jak dalej odkręcić klamkę zewnętrzną. Z góry bardzo dziękuję i mam nadzieje, że odpowiedzi pomogą innym alfaholikom ;)

1 opuść szybę
2 zdejmij gumową listwę przyszybową tą na zewnątrz auta (z góry trzyma ją jeden kołek, z boku drzwi trzy małe kołki, jest jeszcze jeden
mały kołek widoczny po zdjęciu boczka) masz na zdjęciu niżej zaznaczone miejsca kołków :

eeee.jpg

3 podnieś szybę do góry
4 nasadka 10mm przedłużka i coś do niej, szyba jest przykręcona w 3 miejscach, odkręć i wyjmuj szybę

ważne aby listwa z punktu 2 była zdjęta, wtedy jest odpowiednio szeroka szczelina w drzwiach do wyjęcia/włożenia szyby
na zdjęciu ponizej zaznaczyłem miejsca śrub, sorry szwagry za podebranie foty z allegro ;)

aaaaaa.jpg

szyba wyjdzie sama bez prowadnic, za chwilę dopiszę co i jak z klamką

Ostatnia edycja:
demontaż klamki, boczek już zdjęty, szyba już wyjęta

zanim przejdziesz do punktów niżej - odkręć i zdemontuj czarny plastikowy element zaznaczony na poniższym zdjęciu
przykręcony na 3 śrubki, jest na nim też zatrzask który odpinasz i uwalniasz z niego idące w nim metalowe cięgno
demontaż tego elementu ułatwi operowanie ręką przy późniejszych czynnościach

cc.jpg

1 z boku drzwi tam gdzie odpinałeś 3 małe kołki odkręcasz torx który trzyma klamką w miejscu oznaczonym 1 na zdjęciu niżej
dobry, twardy torx żebyś miał a nie jakiś marketowy, śruba opisana wyżej jest miękka, bywa że wymaga sporej siły
jakbyś ją obrobił to masz spory problem z odkręceniem, wiercenia itd
2 odpinasz cięgna w miejscach oznaczonych na zdjęciu 2, ja robię to świecąc od góry przez szczelinę po szybie, wtedy ładnie widać
gdzie trzeba rozpiąć cięgna
3 odkręcasz nakrętkę 10mm oznaczoną 3 na zdjęciu (to ona trzyma klamkę od strony zawiasiku)

bbbbbb.jpg

klamka jest odkręcona, teraz przechodzimy do samego demontażu :

klamka wsuwa się w drzwi i trzyma na 4 wypustkach zaznaczonych krótkimi strzałkami
musisz najpierw odsunąć od drzwi tą część która była przykręcana nakrętką 10mm
teraz pukasz w klamkę w kierunku zaznaczonym długą strzałką tak aby się przesunęła i 4 wypustki przestały ją blokować

dddd.jpg

teraz wykonujesz taki ruch jakbyś otwierał drzwi czyli ruchoma część klamki ma być odciągnięta na zewnątrz jak przy otwieraniu
trzymasz odciągniętą tą część klamki i manewrując nią wyjmujesz klamkę

rada - jeśli nie masz wprawy, nigdy tego nie robiłeś - łatwo uszkodzić lakier, możesz go zabezpieczyć choćby oklejając
taśmą malarską papierową 2-3 warstwy dookoła miejsc w których klamka styka się z drzwiami

montaż > odwrotność tego co wyżej

pytanie do moderatorów - może przykleić demontaż klamki, demontaż szyby?

Ostatnia edycja:
co do pozycji szyby - najprostszy sposób - zanim odkręcisz te 3 śruby to przez otwory w blasze psiknij sobie jakąś farbą w sprayu - w ten sposób
zaznaczysz pozycję śrubek jaka była przed demontażem, jest tam możliwość regulacji pozycji także mogłaby być źle ustawiona bez zaznaczenia
w razie czego korekta jest łatwa przed założeniem boczka - luzujesz śruby, przestawiasz sybę, dokręcasz

klamka pękła cała czy sam zawiasik? bo jak sam zawiasik to nie musiałbys kupowac całej klamki
jaki masz rocznik GT? były zdaje się zmiany w klamce i dwa typy, podeślij VIN to sprawdzę

Psiknać sprayem na szybę na śrubki? Żeby zostały ślady, ok;)

Na początku pękł sam zawiasik więc kupilem już ale czekałem na ładniejszą pogodę, żeby rozbierać boczek i wymieniać, a dzisiaj wyłamała się z drugiej strony, cienki plastik od klamki idący do środka. Więc co potrzebuje?

Rocznik 2007.
Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

teraz już całej klamki
2007 to klamka taka jak z linku który wleiłeś, wg eper to dokładnie ten sam numer części,
klamka pozmianowa od stycznia 2006 w górę
lewa numer części 156073277 (prawa 156073276)

aaa.jpg

psikniesz na niewidoczną część szyby, nikt tego nie zobaczy bez zdjęcia boczka, możesz też próbować zaznaczyć
obrysowując markerem, gwoździem albo czymkolwiek, sprayem jest szybciej ;) ...o ile masz spray a nie musisz po niego gdzieś jechac ;)

Ostatnia edycja:
Ok akurat spray mi został z malowania rączki od boczka to psikne;)

Czyli zamawiam ta klamkę z linku i montaż jak przyjdzie. W razie jakiś problemów napisze na priv ok? ;) Narazie wielkie dzięki za pomoc. Profeska. :)

jasne ale myślę że dasz radę ;)

jeszcze modyfikacja - dobry, twardy torx żebyś miał a nie jakiś marketowy, śruba opisana niżej jest miękka, bywa że wymaga sporej siły
jakbyś ją obrobił to masz spory problem z odkręceniem, wiercenia itd, o tej mowa > "1 z boku drzwi tam gdzie odpinałeś 3 małe kołki odkręcasz torx który trzyma klamką w miejscu oznaczonym 1 na zdjęciu niżej"

dokleję to na górę też dla innych na przyszłość

A z tym nie będzie problemu bo już ją odkręciłem jak kombinowałem sam jak wyciągnąć, ale lekko przykręciłem z powrotem i przyszedłem na forum ;)

A jeszcze jedno, co z zamkiem? Centralny dalej będzie działał? I kluczyk?

Widzę, że nie tylko ja dzisiaj się bawiłem z klamką. Jednak nie miałem nic do stracenia, więc trochę poświęciłem czasu i może uda się ją uratować. A to co udało mi się wyskrobać klamka alfa naprawa.jpg
Jutro poskładam wszystko w całość i zobaczymy czy będzie działać

No i klamka działa ;) więc wystarczy sobie dorobić ułamany element, dobrze dopasować i ponad 2 stówki masz w kieszeni ;)

Ja już i tak zamówiłem więc dam nową, a starą dobrze skleje i będzie na zapas;)

Odświeżam temat. Też wymieniałem klamkę ostatnio, nie udało mi się tego zrobić bez ściągania szyby, po prostu nie miałem odpowiednio długiego klucza płaskiego, żebym tam sięgnąć moją łapą. Zaznaczyłem sobie śruby lekko zarysowując miejsca przykręcenia i teoretycznie złożyłem tak samo, ale teraz szyba zacina mi się w połowie, jakby działał jakiś mechanizm zabezpieczający. Tutaj dwa filmy poglądowe:
https://youtu.be/k17AIRQFJZM
https://youtu.be/9EC_wdQRU0k
Tak samo jest na otwartych drzwiach. Raz na jakiś czas szyba zamknie się automatycznie do końca. Profilaktycznie psiknąłem smarem w sprayu na prowadnice szyby, ale nie wiele to dało. Szyba siedzi dobrze i wygląda, że równo, nie dociska uszczelki ani za mocno, ani za lekko. Wygląda tak samo jak na drzwiach kierowcy. Jakieś pomysły, co może być nie tak?

Hej, spróbuj ją zaprogramować jeszcze raz. Powinno pomóc!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

I mnie to czeka... Gdzie kupić nowy zawias do Alfy z 2004 roku? Bo na allegro pełno tylko do GT po 2005 a nie chce kupić źle

Hej, spróbuj ją zaprogramować jeszcze raz. Powinno pomóc!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Niestety nie pomaga, bo szyba jest dobrze zaprogramowana, jak przejdzie przez ten punkt, na którym się zatrzymuje, to dalej już się automatycznie domyka do końca. Moja teoria jest taka, że jednak coś się tam inaczej ułożyło przy składaniu i po prostu jest za duży opór w tym miejscu i zabezpieczenie zatrzymuje szybę. Jakbym wiedział jak to przeczyścić to mogę do tego wrócić, bo myślę o wyciszeniu drzwi, ale na razie problemu w ogóle nie zauważam, bo od tamtego czasu szyby pasażera nie otwierałem :-P

Od siebie dodam tylko że jakby ktoś demontował klamkę aby wymienić uszkodzony zawias to na allegro są tylko do poliftowych które trzeba rzeźbić inaczej klamka odstaje, ale w moim przypadku udało się odzyskać ten element który trzeba przerabiać ze starego zawiasu i po złożeniu wszystko działa bez szlifowania.
kupiłem dokładnie taki zestaw https://allegro.pl/oferta/zawias-kl...3MmE5ODJkZGUxZDM3ODhiMDZiNjFmZDExMDA1ZmFiMDQ=
przydała się tulejka na cięgno bo moja przy wyjmowaniu się połamała :)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót