Koledzy, doradźcie, proszę, jak w GT wymienić żarówkę do światła mijania oraz żarówkę oświetlającą tablicę rejestracyjną?
Spaliły się dzień po dniu.
Wolę zapytać, zanim zacznę grzebać i coś schrzanię, a robię to pierwszy raz.
Koledzy, doradźcie, proszę, jak w GT wymienić żarówkę do światła mijania oraz żarówkę oświetlającą tablicę rejestracyjną?
Spaliły się dzień po dniu.
Wolę zapytać, zanim zacznę grzebać i coś schrzanię, a robię to pierwszy raz.
Jakie masz lampy zwykłe czy ksenon? Wymiana żarówek tablicy jest opisana w instrukcji, którą łatwo znajdziesz na necie lub tutaj na forum. Jeśli chodzi o lampy przednie to jest niezła gimnastyka. Ja mam ksenony i mój patent polega na tym, że śruby mocujące pokrywę od dołu mam usunięte czyli po jednej na stronie i wtedy można się dobrać do pozostałych trzech i wymienić żarówki bez demontażu zderzaka i lamp. Zacznij jednak zawsze od sprawdzenia bezpieczników.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
rik2, dziękuję.
Lampy mam zwykłe.
Ja mam ksenony i pokrywa jest na cztery śrubki. Do trzech można się dobrać choć nie jest łatwo ale jedna po obu stronach jest w miejscu prawie nie możliwym do odkręcenia wiec mam je nie wkręcone i wtedy przy użyciu sprytnego kluczyka, który zawsze mam w autku odkręcam bez problemu i jestem w stanie wymienić żarówki nawet na drodze a to rzecz nie taka oczywista w Alfie GT jak wiedzą użytkownicy.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
jak nie ksenon to masz łatwo
z tyłu podważasz i tyle, zerknij w instru na wszelki wypadek żebyś wiedział z której strony płaskim srubokrętem podważyć
...
Żarówki świateł mijania w GT nie są aż tak schowane. Od strony kierowcy dostęp jest całkiem niezły, gorzej od strony pasażera.
Musisz zdjąć obudowę z tyłu lampy, zdjąć kostkę z lampy, i zrzucić drucik mocujący (on jest na takim wcięciu), potem wymieniasz żarówkę i składasz.
Do wymiany podświetlenia rejestracji dobrze mieć jakiś szeroki płaski śrubokręt. podważasz krótszy bok z prawej strony, powinno wyskoczyć.![]()
Czyli jest jakiś (ale niewielki) plus posiadania zwykłych, nie ksenonów.
Dziękuję za podpowiedzi.
Czyli zasadniczo nie powinno być problemu. Jutro wymieniam.
Ostatnio edytowane przez SebaM ; 29-10-2016 o 22:26
Wymieniłem te żarówki.
Dosyć łatwa sprawa.
Wszystko działa, ale niestety, dalej wyświetla mi "fejlur".
A myślałem, że ten "fejlur" sam zniknie po wymianie.
Muszę zainteresować się bliżej softem, by samemu takie rzeczy usuwać.